7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Gotovo 50% mladih s područja županije nije uključeno u nikakve društvene aktivnosti
G

Ne propustite

Županijski savjet mladih Koprivničko-križevačke županije u petak je u prostorijama Županije organizirao Prezentaciju istraživanja „Potrebe, interesi i društvena uključenost mladih na području lokalne zajednice“. Istraživanje je provedeno krajem prošle godine u suradnji s Obiteljskim centrom Koprivničko- križevačke županije, a ispitanici su bili srednjoškolci s područja županije.

Predsjednik županijskog savjeta mladih Hrvoje Ištvanović tom je prilikom rekao kako je savjet osnovan 2008. godine te da mu je glavni cilj unaprijediti život mladih u regionalnim područjima. Ištvanović je naglasio odličnu suradnju s Obiteljskim centrom Koprivničko-križevačke županije i njihovom ravnateljicom Željkom Koluder Vlahinjom koja je uvelike pomogla u ovom istraživanju mladih.

– Istraživanje je utemeljeno na nacionalnim programima za mlade, a svrha je bila stvoriti bolje uvjete mladima u njihovim zajednicama i sredinama. Upravo zbog toga, istraživanje je provedeno po svim županijskim srednjim školama, a sveukupno je ispitano 755 sudionika – objasnila je Željka Koluder Vlahinja.

Istraživanje je pokazalo kako čak 46% mladih nije uključeno u nikakve društvene aktivnosti u lokalnim zajednicama te da 61% mladih nije uopće zadovoljno s ponuđenim sadržajima.

foto: Ivan Brkić– Mladi su uglavnom zastupljeni u raznim sportovima, KUD-ovima, udrugama i DVD društvima dok im nedostaju besplatne škole za strane jezike i dodatno obrazovanje o spolnom odgoju – napomenula je ravnateljica Obiteljskog centra.

Također je napomenula kako mladi o volonterskom radu imaju uglavnom pozitivan stav, iako je samo pet posto njih uključeno u neki oblik volonterskog rada. Pohvalno je i što mladi prepoznaju rizična ponašanja (pušenje, alkohol, nasilje), a čak 60% njih očekuje pomoć zajednice u suzbijanju ovisnosti među mladima.

Istraživanje je pokazalo kako su mladi svjesni okruženja u kojem žive, svih prednosti i mana, ali kako treba još dosta vremena da sve „sjedne“ na svoje mjesto. U svemu tome bitni su i lokalni političari, ali i sve utjecajne osobe koje bi trebale imati „više sluha“ za mlade i njihove potrebe.

Toga je svjestan i župan Darko Koren koji je u pratnji svojih zamjenika, ali i ostalih pročelnika također prisustvovao ovoj prezentaciji.

– Uloga mladih bitna je u današnjem društvu. Njihovo uključivanje u sve pore zajednice i društva je iznimno važno i svi trebamo poraditi na tome da se mladi u budućnosti osjećaju što bolje. Iskreno mislim da uloga mlađe populacije mora biti veća i zato podržavam svaku inicijativu mladih. Od nas imate razumijevanje i potporu u svakome pogledu i tako će i ostati – zaključio je Koren.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Optužnica

Kupio 5,3 kilograma ilegalnog duhana, može i do godinu u zatvor!

Čak i godinu dana zatvora može dobiti jedan 55-godišnjak kojeg je policija "ulovila" u kupnji ilegalnog duhana. Osim što...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×