24.6 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Grad Đurđevac mijenja prostorni plan, glavni cilj je vlasnicima klijeti omogućiti turističku kategorizaciju smještajnih kapaciteta
G

Često smo svjedoci da pojedine investicije koče upravo prostorni planovi pa pozivamo i poduzetnike da obrate pozornost na sve one uvjete koje moraju ispuniti u svojim investicijskim ciklusima tako da se kroz ove izmjene i dopune udovolji i njihovim zahtjeva kaže Željko Lacković

Ne propustite

Grad Đurđevac odlukom gradskih vijećnika kreće u nove, pete izmjene i dopune prostornog i urbanističkog plana. Glavni je cilj novih izmjena, istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči, vlasnicima klijeti omogućiti turističku kategorizaciju smještajnih kapaciteta.

– Svi oni koji se žele baviti turizmom u našim vinogorjima imaju problem s kategorizacijom jer to nisu građevinska područja. Zato se njihove parcele moraju u prostornom planu navesti kao izdvojeno građevinsko zemljište i s ovim izmjenama to im omogućujemo. Pozivamo sve one koji se namjeravaju okrenuti turizmu da podnesu zahtjev da se njihove parcele uvrste u prostorni plan kao izdvojeno građevinsko zemljište – naglasio je gradonačelnik Janči.

Gradsko vijeće Đurđevac
Hrvoje Janči//Foto: Dinko Borozan

Izmjene i dopune prostornog i urbanističkog plana, dodao je Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća, namijenjenu su i svim poduzetnicima koji imaju planove ulagati u gradnju pogona.

– Često smo svjedoci da pojedine investicije koče upravo prostorni planovi pa pozivamo i poduzetnike da obrate pozornost na sve one uvjete koje moraju ispuniti u svojim investicijskim ciklusima tako da se kroz ove izmjene i dopune udovolji i njihovim zahtjeva – kaže Lacković.

Gradsko vijeće Đurđevac
Željko Lacković//Foto: Dinko Borozan

Gradski vijećnici većinom glasova su donijeli i polugodišnji izvještaj o ovogodišnjem proračunu. U prvih šest mjeseci prihodi su iznosili 8,7 milijuna eura, što znači da se proračun puni prema planu, pogotovo od potpora iz državnog proračuna i fondova Europske unije koje su realizirane u iznosu od 4,8 milijuna eura.

– Proračun za ovu godinu isplaniran je u iznosu od 17,9 milijuna kuna, što znači da imamo dobru dinamiku realizacije projekata. Na kraju ovog mjeseca prihodi iznose 11,7 milijuna eura, što znači da ćemo opet imati rekordno ostvarenje proračuna. Lani je ono iznosilo 13,7 milijuna eura, a sad smo već na ostvarenju od 11,7 milijuna, što potvrđuje da će ova godina opet biti rekordna – istaknuo je Hrvoje Janči te dodao kako sve gradske ustanove posluje pozitivno.

Ipak, oporbeni SDP i HDZ glasali su protiv polugodišnjeg izvještaja. Marko Fucak, šef đurđevačkog SDP-a naglasio je kako su bili protiv ovakvog proračuna još lani kod njegovog izglasavanja pa nema smisla da sad prihvate polugodišnji izvještaj.

Gradsko vijeće Đurđevac
Marko Fucak//Foto: Dinko Borozan

– Nas i dalje smeta, a nismo dobili ni odgovor, koliko je novca bespotrebno potrošeno na uređenje nelegalnog parkirališta uz bedeme utvrde Stari grad i izgradnju Turske kule. Bili smo protiv proračuna i zbog kreditnih zaduživanja jer smatramo da se grad previše zadužuje – dodao je Fucak.

Rajku Gašpariću, predsjedniku đurđevačkog HDZ-a je, pak, zasmetalo realizacija pojedinih stavaka u proračunu.

– Primjerice troškovi reprezentacije su u prvih šest mjeseci na 87 posto pa me zanima što se tu dogodilo i kako se loše planiralo jer ima puno važnijih stavki koje su na 30 posto realizacije – rekao je Gašparić.

Gradsko vijeće Đurđevac
Rajko Gašparić//Foto: Dinko Borozan

Gradonačelnik Janči odgovorio je da se za parkiralište ispred utvrde Stari grad i Tursku kulu vode postupci jer grad nije prekršio nikakve zakonske odredbe i to namjeravaju i dokazati.

– Nema govora o prezaduženosti grada jer naše kreditne obveze iznose 11,5 posto od izvornih prihoda, a dozvoljeno je 20 posto. Koliko smo racionalni u financijskom poslovanju pokazuje i to da za plaće izdvajamo osam posto od izvornih prihoda, a i tu je dozvoljeno 20 posto. Što se, pak, troškova reprezentacije tiče, to su izdvajanja za zakuske koje su predviđene na početnim i završnim konferencijama projekata sufinanciranih europskim novcem i mi ne možemo uoči sastavljanja proračuna predvidjeti koliko će ih točno biti tako da ni tu nema govora o neracionalnom trošenju proračunskog novca – zaključio je Janči.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Dinko Borozan
Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Dinko Borozan

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Sama pamet

Mladić (21) imao više sreće nego pameti, noćas s 1,87 promila autom udario u stup – lakše je ozlijeđen

Više sreće nego pameti imao je jedan 21-godišnjak koji se odlučio sjesti za upravljač auta iako je cijelu večer...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×