11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Suradnja s Mađarskom

Grad i njegove institucije te REA Sjever predstavili devet projekata za koje su im odobrena europska sredstva
G

Maja Balaško, voditeljica odsjeka za europske poslove u Gradu uvela nas je u devet projekata u sklopu programa Interreg koji će se provoditi do 2020. godine. Ukupna vrijednost svih projekata je 15.715.000 kuna.

Ne propustite

Danas su u Gradu Koprivnici objavljeni rezultati natječaja Interreg Mađarska-Hrvatska, konkretno predstavljeni su projekti za koje su odobrena sredstva Europske unije, a u kojima je Grad ili nositelj ili partner, kao što su to i Regionalna energetska agencija Sjever, Pučko otvoreno učilište Koprivnica te Turistička zajednica Koprivnica.

Osim v.d. gradonačelnika Mišela Jakšića te zamjenice Melite Samoborec i pročelnika Ledinskog, na konferenciji je prisustvovao i tim koji je radio na projektima – Maja Balaško, Boris Kuharić, Josip Nakić-Alfirević te Renato Labazan.

– Naš tim iz odjela za EU poslove pokazao je veliki kapacitet, elan, resurse i znanje. Rezultati pokazuju da je Koprivnica do 2013. godine bila u prvih pet gradova po povlačenju EU sredstava. Sve što smo si zacrtali napraviti do 2020. i 30. ide stabilnim tijekom – zadovoljan je Jakšić.

Maja Balaško, voditeljica odsjeka za europske poslove u Gradu uvela nas je u devet projekata u sklopu programa Interreg koji će se provoditi do 2020. godine.

Maja Balaško zaslužna je za povlačenje EU sredstava // Foto: Matija Gudlin

– Ukupna vrijednost svih projekata je 15.715.000 kuna, gdje Grad sufinancira pet novih projekata, dok je u četiri od njih nositelj. REA Sjever provodit će tri projekta, a jednome je od njih nositelj, Turistička zajednica provodit će dva projekta, a Pučko otvoreno učilište jedan – uputila nas je M. Balaško i najavila kako će većina projekata trajati 16 mjeseci.

U projekte Grada spada RoboTech koji se odnosi na edukaciju iz robotike u tri koprivničke osnovne škole odnosno šest s mađarskim partnerima.

– Učenici će imati priliku i natjecati se u izradi robota sa svojim vršnjacima iz Mađarske – istaknula je M. Balaško i iznijela vrijednost projekta od 1.640.000 kuna.

Renato Labazan nije propustio napraviti usporedbu s drugim TZ-ovima // Foto: Matija Gudlin

ATDS II podrazumijeva idejno rješenje Obiteljsko-zabavnog centra, a vrijednost mu je 1,5 milijuna kuna, dok bi projekt Refurb Culture trebao omogućiti izradu dokumentacije za energetsku obnovu zgrade koprivničkog Muzeja.

– U ovom je projektu nositelju Gradu partner REA Sjever koja je sve i inicirala. Vrijednost mu je 1.350.000 kuna – pojasnila je voditeljica odsjeka.

Još jedan projekt kojemu je nositelj Grad je EV Competence center kroz koji Grad provodi aktivnosti na području elektromobilnosti te se želi uspostaviti centar kompetencija za vozila na električni pogon u prekograničnom području.

– Želimo implementirati sustav elektromobilnosti, a nizom aktivnosti građani će imati priliku iz prve ruke isprobati električna vozila. Uz mađarske partnere, tu je i REA Sjever, a vrijednost mu je 2.160.000 kuna – iznela je podatke M. Balaško.

Grad je predstavio Interreg // Foto: Matija Gudlin

Sport Over Borders projekt je kojim se želi povezati ljude  u prekograničnom području kroz sport i promovirati zdrav način života, nizom sportskih evenata što podrazumijeva četiri sportska kampa od kojih su po jedan u Koprivnici i Čazmi te dva u Mađarskoj. Koprivnica i Čazma u ovom su projektu partneri, a njegova vrijednost je 1,5 milijuna kuna.

V-educa 2 projekt je REA-e Sjever za koji nam je Boris Kuharić rekao kako se radi o nastavku projekta podizanja kapaciteta na području energetski učinkovite gradnje s fokusom na visoko obrazovanje. Lokalni partner u projektu REA-i je Sveučilište Sjever, a vrijednost mu je gotovo dva milijuna kuna.

Projekt u kojem je Mađarima partner POU Koprivnica, predstavio je prof. Nakić-Alfirević, a koji se odnosi na socijalnu ekonomiju i društvena poduzeća. Cilj je zajednički s mađarskim partnerima razviti kurikulum za program osposobljavanja “Upravljanje društvenim poduzećem”. Vrijednost projekta je 1,250.000 kuna.

Direktor Turističke zajednice Koprivnica Renato Labazan predstavio je dva projekta TZ-a – CultureRevive Tour i ECOTOP2.

REA Sjever promiče energetsku učinkovitost // Foto: Matija Gudlin

– To su nam peti i šesti projekt što se tiče povlačenja novca iz EU fondova. U prvome su nam partneri udruge iz Mađarske i Čakovca, a odnosi se na kreiranje kulturne etno-rute starih zanata odnosno obrtnika koji se bave ekološkom proizvodnjom, a što će se promovirati kroz platformu Renesansnog festivala. Vrijednost mu je 2.657.000 kuna.

Drugi projekt je ECOTOP 2 a kojemu je nositelj Visoko gospodarsko učilište iz Križevaca. Cilj mu je poboljšanje eko-turističke ponude kroz podizanje razine kvalitete i atraktivnosti regije, prvenstveno edukacijom ekoloških proizvođača. Vrijednost projekta je 1.664.500 kuna.

– Moram napomenuti da smo jedna od samo pet hrvatskih te jedina turistička zajednica iz županije kojoj su odobreni projekti prekogranične suradnje s Mađarskom. Za usporedbu s najvećom turističkom zajednicom u županiji koja ima više zaposlenih nego mi, ona nikad nije napravila ni jedan ovakav projekt, dok je nama ovo šesti – pohvalio se Labazan.

Za kraj, Maja Balaško je napomenula kako je Koprivnica od 2007. do 2013. godine provela 16 projekata kojima je povukla sredstva iz EU, a kojima je ukupna vrijednost gotovo 39 milijuna kuna.

Tim angažiran oko projekata // Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×