17.6 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nenaplativa potraživanja

Grad otpisao dugove fizičkim i pravnim osobama: Zbog korone nismo radili prisilne naplate pa se nisu radili ni otpisi potraživanja
G

Dodaje da tri godine nisu radili otpis potraživanja jer se zbog pandemije koronavirusa nisu radile niti prisilne naplate obveza prema Gradu pa se nisu radili ni otpisi potraživanja.

Ne propustite

Osim što su na jučerašnjoj sjednici vijećnici Grada Đurđevca donijeli odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca kao i odluku o kupnji nekretnine kod utvrde Stari grad, izglasali su i odluku o otpisu nenaplativih potraživanja.

Riječ je o točki koja je naknadno uvrštena na dnevni red.

– Odluka o otpisu nenaplativih potraživanja odnosi se na otpis nenaplativih potraživanja, odnosno potraživanja u slučajevima kada obveznik više ne postoji jer je izbrisan iz sudskog registra, obrtnog registra, ako je obveznik umro ili je potraživanje nenaplativo jer se nalazi u zastari ili zbog nekih drugih stvari – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Dodaje da tri godine nisu radili otpis potraživanja jer se zbog pandemije koronavirusa nisu radile niti prisilne naplate obveza prema Gradu pa se nisu radili ni otpisi potraživanja.

Svečana sjednica Koprivničko-Križevačke županije
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

– Prisilne naplate su provedene krajem prošle godine i sada su nam ostala ova nenaplativa potraživanja. Za sva ova potraživanja su provedene ovrhe i svejedno nije omogućena naplata. Od svih ovih otpisa za istaknuti je da se najveće pojedinačno potraživanje u iznosu od gotovo 30.000 eura odnosi na potraživanje komunalne naknade za tvrtku Natura Milk koje je navedeno u stečajnom postupku. Stečajni postupak zaključen je u listopadu 2020. godine i Grad u tom postupku nije uspio naplatiti svoja potraživanja – pojasnio je Janči.

Također je istaknuo da je komunalna naknada i ostalih potraživanja po godinama po kojima se radi potraživanja za pravne osobe naplaćena u iznosu od više 99 posto, a za fizičke osobe u iznosu više od 98 posto.

– Naši sugrađani odgovorno podmiruju svoje obaveze po pitanju komunalne naknade i ostalih davanja, a zapravo u slučajevima kada je zaista nemoguća naplata onda se rade ovi otpisi kako bi imali uredne knjige, odnosno financijske knjige Grada – poručio je Janči.

Ovoj se odluci protivio oporbeni Marko Fucak. Htio je ovu točku maknuti s dnevnog reda jer vijećnici nemaju potpun uvid u to kome se dugovi otpisuju.

Foto: Ivan Balija
Marko Fucak // Foto: Ivan Balija

– Ovo je važna odluka koju mi bi kao gradski vijećnici trebali dobiti prije gradskog vijeća na uvid. Tu se otpisuju potraživanja za dosta korisnika na ovom našem području i nemamo tablicu koje su to fizičke osobe imenovane – rekao je uvodno Fucak.

Predložio je da se ova točka makne s dnevnog reda, međutim dnevni red usvojen je s tom točkom.

Napomenuo je kako će glasati suzdržano jer smatra da postoje određene fizičke ili pravne osobe koje su možda ušle u probleme zbog različitih problema države ili svojih privatnih problema.

– Moramo biti socijalno osjetljivi. Tu je broj od 418 pravnih osoba i 13 fizičkih osoba. Velim da smo dobili neku tablicu da kao gradski vijećnici vidimo o kome se radi podržali bi odluku, ali ovako ćemo glasati suzdržano – poručio je Fucak.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković istaknuo je da bi tablicom povrijedili zakon o zaštiti osobnih podataka.

– Činjenica da tri godine nismo provodili postupke prisilne naplate zbog koronavirusa su izgenerirale jedan određeni iznos, ali ovaj postotak naplate zaista pokazuje da velika većina građana ozbiljno shvaća i plaća komunalne naknade. To je dokaz kvalitetnog pravilnika  o naplati potraživanja – istaknuo je Lacković.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zlatni savjeti

Ovo je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta ljeti, mnogi su iznenađeni

Budući da su temperature visoke, važno je znati kako pravilno brinuti o sadnicama kako ne bi uvenule. Zalijevanje vrta...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×