27.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
dugodogišnja trakavica

Rješava se pitanje parkinga, grad Đurđevac kupuje kuću u blizini Starog grada, evo na koliko je procijenjena
R

Grad ima obavezu kupnje takvih nekretnina gdje je dugi niz godina zabranjena gradnja, u ovom slučaju više od 15 godina. Taj dio predviđen je za drugačiju namjenu od stambenog

Ne propustite

Nakon dugog niza godina, trakavica oko kupnje kuće u blizini utvrde Stari grad u Đurđevcu konačno dolazi svome kraju. Potrebno je, naime, riješiti pitanje parkinga ispred utvrde koji nije bio legalan, a bio je privremeno rješenje.

Na današnjoj sjednici vijeća donesena je odluka o kupnji nekretnine o čemu je više rekao gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Radi se o nekretnini u zoni zaštićenog kulturnog dobra na kojoj je od ranije zabranjena gradnja, odnosno dozvoljena je samo rekonstrukcija. U cijelom području predviđeno je da se zona utjecaja na kulturno dobro podredi samom kulturnom dobru i da se cijeli taj dio uređuje. S obzirom na to da su se vlasnici nekretnine odlučili na prodaju, predlažem da se prihvati odluka o kupnji nekretnine po procjeni sudskog vještaka. Da riješimo još jednu nekretninu u zoni utjecaja na kulturno dobro – rekao je Janči.

Istaknuo je da Grad ima obavezu kupnje takvih nekretnina gdje je dugi niz godina zabranjena gradnja, u ovom slučaju više od 15 godina. Taj dio predviđen je za drugačiju namjenu od stambenog.

Nekretnina je obuhvaćena rješenjem ministarstva kulture s upisanim pravom prvokupa u odnosu na Grad i ograničenu mogućnost gradnje na tom dijelu. Vrijednost nekretnine procijenjena je na 59.000 eura.

U raspravu se uključio i oporbeni Marko Fucak koji je rekao da će po ovoj točki ostati suzdržani zbog nezakonito izgrađenog parkirališta ispred utvrde.

– Tu je bilo riječi o netransparentnom građevinskom poslovanju Grada zbog parkirališta kod utvrde. Oštetio se gradski proračun jer se taj parking morao izmjestiti što je bio financijski trošak i sad pretpostavljam da će se opet graditi parking na toj parceli. Mislim da to nije korektno jer grad grad mora biti transparentan i mora biti primjer građanima – poručio je Fucak.

U diskusiju se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

– Ovdje je riječ o 2016. godini. Naime, Grad je izmaknuo iz područja dvorišta same utvrde, odnosno ispred kule gdje je bio parking. Ova lokacija je bila privremena, što je vidljivo iz projekta koji je napravljen uz podršku i odobrenje konzervatora, ali iz prostornog plana iz 2017. godine koji je donesen gdje se vidi da je riječ o području koje je privremeno – rekao je Lacković.

Dodaje da je prvi korak bilo izmještanje parkinga ispred same kule, a kupnjom nekretnine dodatno se smanjuje štetni utjecaj na utvrdu.

– Doći će vrijeme za drugi korak, a ova kupovina je na to usmjerena. To je područje koje servisno služi posjetiteljima utvrde – zaključuje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Oldtimeri i stari poljoprivredni strojevi privukli znatiželjnike, pogledajte što je postojalo prije današnjih modernih čuda

Vidovo se i danas slavi u Pitomači, a na trgu je živo i zanimljivo. Izložba oldtimer vozila i stare poljoprivredne...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×