21.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Grad posustao // Potpisuju ugovor s Piškornicom i povlače se svi sudski sporovi
G

Ne propustite

Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, punim plućima kreće u realizaciju i više nema nikakvih zapreka ka njegovom ostvarenju.

Naime, Grad Koprivnica će konačno potpisati sporazum o preuzimanju otpada s Piškornicom, a obje će strane povući međusobne sudske sporove.

Koji je razlog i kako to da sada Grad potpisuje sporazum, što su dulje vrijeme odbijali, opstruirajući projekt, gradonačelnica Vesna Želježnjak kazala je da se ne isplati biti tvrdoglav.

– Nema smisla da odlažemo otpad u lokalna odlagališta, koja Fond za zaštitu okoliša ne bi sufinancirao, kada ovdje imamo Regionalni centar – rekla je gradonačelnica.

Na upit kako to da je donijela takvu odluku, kazala je da politika s tim nema veze te da ju nije zvao nitko iz ministarstva i rekao da projekt mora proći. Grad će sporazum potpisati nakon što odluku najesen potvrdi Gradsko vijeće, a do sada je sporazum sklopljen sa 108 jedinica lokalne samouprave.

Danas je u Koprivnici održan radni sastanak između Dinka Polića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mladena Jozinovića, direktora Piškornice, župana Darka Korena, gradonačelnice te Josipa Pobija, šefa Komunalca.

– Projekt je vrlo blizu konačne realizacije i bit ću optimističan i reći da bi gradnja RCGO Piškornice mogla početi krajem 2014. godine i s probnim radom od dvije godine, 2018. godine će službeno početi s radom – kazao je Dinko Polić, direktor Fonda.

Mladen Jozinović, direktor Piškornice, koji je zaslužan što je projekt doveden do faze izvedivosti, kazao je da će lokacijska dozvola biti izdata nakon ljetnih praznika, a u tijeku je i izrada studije izvedivosti.

Grad Koprivnica konačno potpisuje sporazum o preuzimanju otpada s Piškornicom– Borili smo se da projekt dovedemo u ovu fazu, no to je manje važno, sada je bitno da imamo svu dokumentaciju koja nam je potrebna za apliciranje na fondove Europske unije. Grad je do sada uvelike utjecao na projekt, no sada je dao zeleno svjetlo, s Komunalcem smo riješili sve tekuće probleme i krajem ove ili početkom iduće, projekt ćemo aplicirati na EU – bio je zadovoljan Jozinović.

Koje će prednosti imati građani Koprivnice i koje je uvjete tražio Grad, prilikom dogovaranja o sporazumu, gradonačelnica je kazala da će imati nešto nižu cijenu naknade za odvoz otpada.

– Nismo točno definirali o kojem je iznosu riječ, no to je bila bitna stavka za naš dogovor – kazala je ona.

Jozinović je objasnio da su dobili zemljište od Komunalca, te za to građanima daju komercijalni popust, no naknada za otpad će ipak biti nešto skuplja, prema regulativama Europske unije.

Koliko će koštati svi troškovi oko povlačenja osam sudskih sporova, nisu htjeli otkriti, no svi su se složili da je povlačenje svakako najpovoljnija opcija za obje strane.

Mladen Jozinović je kazao je da projekt težak preko 70 milijuna eura, uz sanaciju šest transfer stanica i 39 odlagališta u četiri županije, postupno zatvaranje divljih odlagališta i maksimalno korištenje legalnih.

– Drago mi je da smo riješili sve imovinsko pravne odnose i udovoljili svim tehničkim zahtjevima Europske komisije – zaključio je Jozinović.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×