Tema koja potresa javnost

Gradi li Piškornica spalionicu otpada? Evo što o gorućoj temi kažu iz Piškornice, grada i županije te vrha Podravke

Mi kao tvrtka razmišljamo o izgradnji kogeneracijskog postrojenja, energane, kao i svi drugi centri za gospodarenje otpadom u Europskoj uniji. Kolege u Celju su to napravile i funkcionira besprijekorno, jer svi centri u Hrvatskoj moraju svoj proizvod, a to je gorivo iz otpada, zbrinuti u nekoj cementari ili industriji, navodi Jozinović

18:27h
27
Podijeli objavu
Piškornica // Foto: Matija Gudlin

Medijski napisi o planovima gradnje spalionice otpada kraj Koprivnice te Podravke, uzburkali su javnost, dok direktor Piškornice Mladen Jozinović kaže kako planovi tvrtke nemaju nikakve veze sa spalionicom.

Svojim se priopćenjem medijima obratio Željko Vugrinec, SDP-ov predsjednik kluba članova Županijske skupštine SDP-a i HL-a, koji proziva župana Darka Korena i Mladena Jozinovića.

– Prilikom najave projekta izgradnje Piškornice, župan Darko Koren tvrdio je da će to biti potpuno ekološki prihvatljiv projekt bez spalionice otpada. Danas u suradnji s direktorom Piškornice ulazi u megalomanski projekt izgradnje spalionice otpada. Jozinović u okrilju noći gomila smeće iz Dubrovnika, Splita, Rijeke i Ogulina, a sada i kupuje pogon za obradu u Brezju, čime osigurava dovoz varaždinskih bala u našu županiju – oštar je Vugrinec.

Napominje kako na kraju iz medija saznaju da Piškornica kreće u izgradnju spalionice otpada.

Željko Vugrinec, član koprivničkog Gradskog vijeća // Foto: Matija Gudlin
Željko Vugrinec // Foto: Matija Gudlin

– Direktor Mladen Jozinović pokušava smiriti javnost kako to neće biti spalionica, već energana putem koje će Podravka grijati vlastite plastenike. Energana koja će biti na pogon smeća, može se jedino nazvati spalionica! – kazuje Vugrinec.

Ujedno traži da se po hitnom postupku sazove sjednica Županijske skupštine s temom o Piškornici, da se transparentno objave podaci odakle se sve dovozi smeće na Piškornicu i koliko te da se podaci o mjerenjima štetnih plinova objavljuju dnevno na web stranicama Piškornice.

– Postavljamo pitanje županu i Jozinoviću odakle im pravo da samovoljno, bez pitanja i bez znanja građana ove županije odluče da se sagradi spalionica otpada pored tvornica dječje hrane i crpilišta vode? Zašto je novac bitniji od zdravlja građana ove županije – poručuje Vugrinec te javno poziva građane da kažu ne spalionici otpada i smeću ispred našeg kućnog praga.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar očitovao se na naš upit o mogućoj suradnji Podravke i Piškornice na gradnji spalionice.

Marin Pucar // Foto: Matija Gudlin

– Podravka nije poslala nikakvo pismo namjere niti ima namjeru sudjelovati u izgradnji bilo kakve spalionice te je riječ o potpunoj dezinformaciji. Neprihvatljiva nam je ideja o mogućnosti provedbe takvih i sličnih projekata u neposrednoj blizini naših tvornica i spremni smo svim raspoloživim sredstvima braniti interese naše kompanije – napominje Pucar.

Direktor Piškornice Mladen Jozinović kaže kako je osupnut, jer se diže puno buke nizašto.

– Nije mi jasno zašto nas dovode u kontekst s Podravkom. Mi kao tvrtka razmišljamo o izgradnji kogeneracijskog postrojenja, energane, kao i svi drugi centri za gospodarenje otpadom u Europskoj uniji. Kolege u Celju su to napravile i funkcionira besprijekorno, jer svi centri u Hrvatskoj moraju svoj proizvod, a to je gorivo iz otpada, zbrinuti u nekoj cementari ili industriji. To je jedan od razvojnih planova tvrtke, gdje će to biti, to još nije odlučeno, na kojem zemljištu, ne znam ni ja. Osupnut sam, jer to je jedan od razvojnih projekata, tek u najavi, u začecima, u studiji izvedivosti – kaže on.

Jozinović tvrdi kako ovo nema veze sa spalionicom.

Mladen Jozinović // Foto: Matija Gudlin

– Spalionica je pogon u kojem se spaljuje otpad, neobrađeni, miješani, komunalni otpad. Ovdje je riječ o mehaničko-biološkoj obradi, to je 15-ta tehnologija načina obrade. U MBO-u nema nikakvog dimnjaka i jedan od izlaznih dijelova, materijala, koji se sortira, reciklira, izdvaja u pogonu, vodi se kao gorivo iz otpada, kao energent, i ima, primjerice, vrijednost kao dvije tone ugljena. Ne želim da neka cementara zarađuje na nama, nego u to investirati unutar zatvorenog sustava – objašnjava on.

Ističe da je u zapadnoj Europi to normalna stvar.

– Mi gledamo najbolju praksu najrazvijenijih europskih zemalja i kad budemo razvijali projekt, razvijat ćemo ga u skladu s tom praksom i sukladno zakonskim okvirima u Hrvatskoj. Sve moguće inspekcije su posjetile tvrtku i nisu nikada ništa utvrdile, nema optužnog prijedloga protiv tvrtke za bilo kakvo onečišćenje. Mi smo gospodarski subjekt kao i svaki drugi, ne vidim zašto je grijeh poslovati odgovorno, štititi okoliš, raditi u skladu sa zakonom, a oni koji tvrde suprotno, morat će to i dokazati – zaključuje Jozinović koji je idući tjedan najavio press konferenciju kako bi javnosti detaljno objasnio o čemu je riječ.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

Župan Darko Koren kazuje da ne zna ništa o projektu te da u njega uopće nije uključen.

– To je jedan projekat koji se temelji na poslovnoj ideji i odnosu i trenutno nisam nikakav faktor u toj priči te premalo znam o tome da bih mogao iznijeti nekakav svoj stav. Za svaki sam projekt, pod uvjetom da štiti ekološke i ekonomske interese kraja – kaže nam Koren.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić navodi kako za sada još nemaju dovoljno informacija.

– Ovo što se događa ispod stola i kroz prostorne planove i pritiske koji se rade na Zlatka Filipovića, županijskog pročelnika za prostorno uređenje, te sve što se pustilo u medije je nešto što nas zabrinjava.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Definitivno ćemo tražiti što više informacija i na gradnju spalionice kraj Koprivnice nećemo pristati, pogotovo ne kraj tvornice dječje hrane. Ima i drugih lijepih gradova u Republici Hrvatskoj, postoje Vinkovci, Križevci, Zagreb pa ne vidim zašto bi mi bili prvi koji bi imali spalionicu – ističe Jakšić.

Dodaje da će iskoristiti sva legitimna sredstva koja imaju da bi spriječili gradnju.

– Žalosti me da se cjelokupna jedna vrsta politike upregnula u to da samo stvara bjesomučni financijski profit na smeću, a uopće ne razmišlja o tome da se kocka sudbinom cijelog kraja i zdravljem ljudi – kazuje Jakšić.

Podijeli objavu
 • Siniša Bosanac

  Idemo po redu. Dobro je da su lokalni politicari konacno izvan izbora pokrenuli pricu no lose je sto mediji i dalje ne prenose priopcenja nevladinog sektora to jest gradjanskih inicijativa. Na primjer tekst od 29.12.2015 nakon sto se sleper sa smecem iz Rijeke prevrnuo na obilaznici:
  Građanska inicijativa „Koprivnica kakvu zaslužujemo“ pita gradsku vlast hoće li Koprivnica postati grad za odlaganje otpada. https://www.facebook.com/notes/koprivnica-kakvu-zaslu%C5%BEujemo/gra%C4%91anska-inicijativa-koprivnica-kakvu-zaslu%C5%BEujemo-pita-gradsku-vlast-ho%C4%87e-li-ko/714330335334566/
  To je bio prvi signal da se oko Piskornice nesto cudno dogadja. No bas nekako par dana prije koprivnicki Komunalac je ponovno preuzeo odlagaliste jer je Jozinovic radio bez dozvole pa je to inspekcija utvrdila. Poslije je prekrsajno osudjen i platio je kako to obicno biva manju kaznu nego bakica koja na kucnom pragu prodaje sir skripavac.
  I tako tijekom ovih nesto vise od godinu i pol dana dosli smo do ovoga danas.
  U cijeloj prici spalionica ili kako ju god Jozinovic nazove tek je logicni slijed linearnog gospodarenja smecem. Znaci smece se doveze u MBO pogon. On iz smeca odvoji nesto papira, plastike, tekstila i jos slicnoga i od toga napravi takozvani gorivi otpad koji se onda spaljuje u cementarama ili u ovakvim spalionicama. Ostatak se na neki nacin jos obradi te odlozi.
  U ovoj zalosnoj prici o Piskornici prava vijest su u stvari kolicine.
  Naime piskornica ce se prostirati na oko 45 hektara plodne podravske zemlje. Ukupni instalirani kapaciteti koje Jozinovic planira jesu 95.000 tona obrade u MBO pogonu u Varazdinu i 140.000 tona obrade u pogonu na Piskornici to jest ukupno 235.000 tona ulaznog smeca.
  E sad treba vidjeti od kud ce sve to smece dolaziti?
  Obzirom na obaveze Hrvatske da do 2020 godine dostigne 50% primarne selekcije situacija je slijedeca.
  Trenutno Krapinsko zagorska, Varazdinska, Medjimurska, Koprivnicko Krizevacka Viroviticka, Bjelovarsko bilogorska, Osjecko baranjska, Pozesko slavonska, vukovarsko srijemska, zagrebacka i karlovacka zupanija proizvode 440.000 tisuca tona smeca. Kod 50 posto primarne selekcije dolazimo do 220.000 tona smeca. to jest 2020 kada je predvidjen zavrsetak izgradnje pogona na Piskornici ta tvrtka ce imati kapacitet primanja smeca iz 11 zupanija ukupno.
  Naravno da biznismenima velike brojke pasu pa je pitanje s kojom kolicinom ce “energana” to jest spalionica raditi? Sa sto tisuca tona spaljivanja gorivog otpada ili vise? BTW prema optimisticnom procjenama iz ove gomiletine smeca moglo bi se dobiti cca 60.000 tona gorivog otpada kojeg ce spalti u energani to jest spalionici (nije drek nego se pas posro rekli bi dalmatinci) znaci da ce biti rezervnog prostora za dovozenje jos kolicina recimo iz Mariscine, kastijuna, Bikarca, Biljana donjih ili Lacevice?
  Sad je pitanje tko ce platiti onih 12 tisuca slepera godisnje ako ne i vise koje ce nam drndati po cestama prevozeci smece s jednog na drugi kraj Hrvatske. odgovor je vrlo jasan. Racun ce dobiti Komunalci a oni ce ili raditi s gubitkom kao sto je radio rijecki (17 milijuna gubitka) ili ce poskupiti cijenu odvoza smeca za minimalno duplo a ponegdje i trostruko. I tako ce na piskornicu godisnje odlagati preko sto tisuca tona smeca iz veceg dijela hrvatske, spaljivat ce jos toliko a sve cemo to mi placati. Valja napomenuti da je tvrtka kojoj je direktor gospodin Jozinovic prosle godine na prihod od 22 milijuna kuna imala dobi od 10 milijuna.
  No da vidimo ako bi ostale samo cetiri zupanije. Tada je godisnja kolicina smeca oko 53.000 tona, ne treba se nista graditi na Piskornici na koju bi stizalo maksimalno 30.000 tona inertnog otpada. Tada nema potrebe za spalionicom jer se ta manja kolicina gorivog otpada moze odpeljati u Bec i spaliti. No ova varijanta ne odgovara zagovaracima megalomanskog projekta jer nema velikih brojeva i velike zarade.
  P. S. sto se tice gospodina Vugrinca on je izgleda spavao na sjednici skupstine kad nije cuo da ce se graditi spalionica.
  Sve u svemu doslo je vrijeme da svi koji zele dobro podravini kazu ne ovakvoj piskornici i onima koji guraju takav projekt.
  I jos jedno. Iz Koprivnice je otislo sve i carina i sud i odvjetnistvo i uprava zeljeznice, ne dolazi nam cesta a i pitanje je kad ce drugi kolosjek. Jedino sto ce nam doci to je smece iz polovine Hrvatske. Jedan stariji pametan covjek je ekao. Da je to za nekaj vec bi se varazdinci porinuli.

 • Robi Koprivnički

  Koren po obicaju, kao, nema pojma o nicemu.
  Jozinovic po obicaju laze da prosli tjedan nije s Dimacem dogovarao lokaciju spalionice i visegodisnji ugovor s Podravkom.
  Pucar po obicaju pokusava sanirati stetu nastalu nekontroliranim curenjem informacija iz najdraze mu kompanije.
  A Jozinovicu bi ipak bilo pametnije da se bavi saniranjem stete koju mu mogu prouzrociti oni policijski papiri predani DORH-u, nego da se bavi projektom spalionice.
  Spalionica mu sigurno nece proci.
  Ovi policijski papiri mozda hoce…
  I da ne ispadne da se skrivam:
  s osobitim postovanjem,
  Robert Mihaljevic
  Gradjanski pokret
  “NE spalionici otpada”

  • Siniša Bosanac

   Papiri na dorhu. Pa pricaju da su cisti i da nema nikakvih istraga. Kako sad to? Nego pazite sto pisete. Mogao bi vas tuziti.

   • Stanko

    Tebe već jesu tužili, ne? Pak nebuš imal za registraciju.

    • Pero

     Joj dosadan si s tom registracijom. Napravio je losu stvar, dao ostavku i mirna bosna.
     Oni koje ti non stop reklamiras su napravili gore stvari i nikom nista, na slobodi su i dalje pljackaju narod. A ti sada jebes jednog Sinisu Bosanca, poprilicno nebitnog lika u Hrvatskoj. Covjek bi pomislio da je pokrao pola Podravke i cijelu Koprivnicu.
     Uzmi si Korena i Jozinovica doma

     • Stanko

      E, kad bi bar bila mirna Podravina umjesto mirne bosne. Bez “ekologa” koji su završili samo škole u Kumrovcu i pačaju se v sve na ovom svetu, kak ti i taj tvoj. Nagovoril bum Korena i Jozinovića da ti za rođendan kupe špigla, pa se svako jutro najprije pogledaj.

     • Pero

      Svaki put kad nemas argumente krenes s nekim pricama o tome tko je bosanac, tko je srbin, tko je nosio Titovu stafetu i slicne stvari.
      Mislim, razumijem ja to. Ti bi htio biti hrvat, a netko ti je dao poprilicno srpsko ime. Vjerojatno imas i srpske krvi, a ne sumnjam (po stilu argumentacije) da si upravo ti zavrsio kumrovecku skolu

     • Siniša Bosanac

      Tko ne govori istinu?
      – Direktor Piškornice Mladen Jozinović koji u izjavi za Glas Podravine i prigorja od 06.10.2017 na stranici tri kaže:
      Postoje dvije lokacije za gradnju energane, jedna je za tu namjenu
      prema županijskom prostornom planu predviđena u zoni Koprivnički Ivanec,
      a druga je u zoni Regionalnog centra.
      – Prostorno – planske mogućnosti utemeljene su na zakonu i lokacije imaju sve valjane markice i dozvole.

      Ili

      – Zlatko Filipović šef županijskog Zavoda za prostorno uređenje koji u
      izjavi za Podravski liist od 09.10.2017 na stranici broj 6. kaže:

      Nikakvo postrojenje koje bi za proizvodnju energije koristilo otpad kao
      gorivo u ovome se trenutku ne može graditi ni na području budućeg
      regionalnog centra za otpad Piškornica, niti u susjednoj industrijskoj
      zoni Koprivničkog Ivanca.
      Zasad nismo dobili nikakvu dokumentaciju,
      nikakvo tehničko rješenje za moguće energesko postrojenje. U ovom
      trenutku njegova gradnja nije predviđena županijskim prostornim planom –
      izjavio je Filipović.

     • Siniša Bosanac

      Gospon stanko je naglo zasutio.

  • Regica

   Joj gospon kak morete tak pripovedati. Si znamo kak su Koren i toj slavonec pošteni i skrbni ljudi. Pak su se mislili se odlazi z podravine pa bar nekaj da dopelamo vu podravinu.
   To oni delaju kaj bu nam dobro.
   Lepo bumo meli elektriku, bu plina više nego na molvaj ampak mi se čini da bu lepa tvornica z visokim dimnjakom nikla.
   Bu to tak lepe kak je lepi ajncug na gisponu Korenu. Se si mislim kaj se on tak rihče? Kak neki ženik.

 • Čak noris

  Jozinoviću reci dudekima da u Beču ima oko 5 najmodernijih spalionica i da sve iz RH ide tamo na spaljivanje. Austrijancima nije nažao sve to Hrvatima naplatiti. Zanimljivo bi bilo istražiti koliko Austrijanci doniraju zelenim udrugama u RH za zaustavljaju ovakve projekte kao što je Piškornica. Jedva čekam presicu od Jozinovićs gdje će vam napokon pojasniti i dokazati da spalionice neće biti i da se nemorate ničega bojati. Da sam na jozinovićem mjestu odavno bi tužil i bosančerosa i ovog jugo oficira mihaljevića.

  • Siniša Bosanac

   Kako citam na piskornici je pohranjeno oko 1400 tona gorivog otpada koji bi trebao zavrsiti u Bosni. Koliko znam to gorivo smece nastalo je u mbou Varazdin i nisu ga imali gdje spaliti. Onda su ga deponirali na Piskornici. Mozda ceka tu kogeneracijsku energanu da se kogeneracijski energira?

 • Stanko

  Lako je bosansko-srpskim “ekolizima” kenjati po Piškornici kad oni svoje smetje bacaju po grabama. Bilo bi financijski isplativo da se napravi i odlagalište ljudskog smeća.

  • Regica

   Joj gospon Stankec kak ste vi pametni. Ste morti z Djelekovca?

 • Siniša Bosanac

  Podsjetio bih kako je gospodin Vugrinecprije dvije godine glasao o dogovoru izmedju grada Koprivnice i Piskornice. Valja cuti sto su onda o svemu tome govorili gradonacelnica, zamjenik gradonacelnice i gradski vijecnici.
  https://www.youtube.com/watch?v=X3L1TSNRAq8

 • Pravi Podravec

  Opet smo mi veći pape od Pape. Energane na otpad (da tako se zovu, a ne spalionice smeća kako ih neki pokušavaju prikazati) su najnormalnija stvar svugdje u svijetu, u Europi ih ima više od 100. Njemačka, Austrija, Francuska, Španjolska, Danska, Slovačka, Švedska pa čak i Slovenija ih ima, ali ne, kod nas svi kukaju samo o Njemačkoj, ali ispada da smo mi pametniji od njih.
  Evo najbliži primjere je grad Celje, Slovenija, ima gradsku toplanu na otpad, na 160 km od Koprivnice, 2 sata vožnje autom najnormalnije funkcionira grijanje pola grada na otpad. ili Beč, 3 energane na otpad kojima se grije skoro cijeli Beč, zatvoreni sustav grijanja za pola grada od 1,6 milijuna stanovnika. Samo Koprivničanci su pametniji od svih. I to naravno uvijek isti Koprivničanci kojima Piškornica služi za ispunjavanje osobnih interesa u vidu politike i samopromocije. I ovo kenjanje s Podravkom, pa u Slovačkoj ima energana na otpad koja grije 5 hektara plastenika u kojima se uzgaja povrće, 5 hektara na kojima ljudi direktno proizvode pravu i zdravu hranu, a ne vegetu… ovdje su samo primjeri koristi od topline, a da ne pričamo o radnim mjestima i nižim troškovima grijanja za sve građane.
  evo, imate ovdje 3 primjera, googlajte malo, svatko tko želi pronaći će što stvarno znače energane. Tko ne želi pronaći će članke kvaziznanstvenika koji rade za naftne i plinske lobije (koji su najjači na svijetu, pogledajte samo zbog čega Amerika uvijek ratuje) i tvrde suprotno.
  Zanimljivo je da su i Robert Mihaljević i Siniša Bosanac bili na izbornim listama na prošlim izborima. Valjda se gopoda spremaju već sad za sljedeće.

  • Siniša Bosanac

   No dobro. To nije spalionica nego kogeneracijska energana. No sto se dogadja s gorivim otpadom u toj energani? On gori ili se kogenerira?

   • Pravi Podravec

    znači, Mršić u krugu Podravke, odmah pokraj svih tih pogona (a ona planirana od E-two energy je tada njemu smetala), sagradi energanu na biomasu, kapaciteta 8.000 t. Tad je to energana, a ne spalionica drva. a ako je energana na otpad onda je spalionica otpada… stvarno su vam logika i zaključivanje jača strana.

    • Siniša Bosanac

     Drzite se teme. Ponovimo. Sto se dogadja s gorivim otpadom? Jel on izgara ili kogenerira?

     • Pravi Podravec

      Jedini koji se ovdje ne drži teme ste vi i cijelo vrijeme nazivom “spalionica” pokušavate okrenuti postrojenje na nešto loše. U krematoriju gore leševi pa se ne zove spalionica leševa, u energani na biomasu gori drvo pa se ne zove spalionica drva, u toplana gore plin ili ugljen pa se ne zove spalionica plina ili ugljena, i da ne nabrajam dalje, mislim da vidite logiku. Kogeneracijsko postrojenje je svako postrojenje koje proizvodi električnu energiju, energana je svako postrojenje koje proizvodi bilo kakvu energiju. tako da, da, pravi i ispravan naziv ovakvog postrojenja je energana na otpad ili kogeneracijsko postrojenje, a ne spalionica otpada. i točka. a svatko tko to prikazuje drugačije samo želi nešto dobro i korisno prikazati lošim u svrhu ispunjenja vlastitih političkih interesa.

     • Siniša Bosanac

      Idemo ponovno ponoviti pitanje. Sto se dogadja s gorivim otpadom? Jel on izgara ili se kogenerira?
      No sad da se malo dotaknemo izraza kogeneracija. Priznajem da nisam nikakvi strucnjak na tom podrucju no bilo mi je dovoljno par minuta da proguglam taj izraz i da zakljucim kako kogeneracijsko postrojenje nije “SVAKO” postrojenje koje proizvodi elektricnu energiju. S ovakvim svojim pisanjem VI nepoznati netko koji se ne usudi pisati pod svojim punim imenom i prezimenom dovodite ljude u zabludu te pokusavate ublazenim izrazima prikazati nesto.
      Naime u ovom slucaju spaljuje se gorivi otpad vjerojatno RDF ili nesto slicno. Prilikom spaljivanja razvija se energija koja moze posluziti za razne svrhe. No cinjenica jest da se radi o spaljivanju i da se radi o spalionici gorivog otpada. Obzirom na kemijske spojeve koji se razvijaju prilikom spaljivanja postoji realna opasnost od zagadjenja i trovanja ljudi. Cinjenica jest da se koristenjem prije svega mnogobrojnih filtera to zagadjenje moze svesti na “prihvatljive” velicine. No isto tako teoretski gledano i nuklearna elektrana je jako sigurna i zadovoljava sve ekoloske standarde. No eto ludi ljudi izbjegavaju izgradnju takvih energana. No ako dojde do incidenta onda su posljedice gadne. Slicno je i kod vase spalionice. No i ono “prihvatljivo zagadjenje” u sustini nije toliko prihvatljivo kako se prikazuje.

      E sad ostaje drugo pitanje. Koje su potrebne kolicine tog gorivog otpada to jest ako cemo pravo sasusenog smeca koje se sastoji od papira, plastike, gume i slicnih stvari da bi ta vasa ajd necemo sad rci spalionica imala ekonomsku opravdanost? Hoce li mozda na Piskornicu ili 400 metara od podravkinih tvornica dolaziti tisuce kamiona sa tim gorivim otpadom iz cijele rvatske a mozda i dijela europe da bi popunile kapacitet? Kakav ce to ekoloski znak ostaviti na podravini sto se tice dodanih zagadjenja od co2 i slicnog iz kamiona. Za primjer. samo tegljaci koji su iz Rijeke prevozili smece na Piskornicu u zrak su ispustili oko 1,8 tona CO2.

      No da zakljucimo. Projekat RCGO-a je baziran na megalomaniji i zelji za velikom zaradom bez obzira na ucinak koji ce ostaviti.

      Planirani kapaciteti na Piškornici i izgradjeni kapacitet u Varazdinu uz 50% odvajanja koje je zacrtano u Planu gospodarenja otpadom dovoljan je za kolicine smeca iz 11 zupanija. Znaci u Varazdin i na Piskornicu nakon izgradnje stizati ce na obradu ukupno oko 230 tisuca tona smeca. na piskornici ce u tom slucaju ostajati godisnje oko sto tisuca tona a oko 50 do 60 tisuca biti ce spaljeno u toj vasoj energani.
      I gradjani ce placati najmanje duplo vise u odnosu na ono sto sad placaju.
      S druge strane kad bi se sustavno i odlucno prislo primarnoj selekciji i odvajanju otpada na kucnom pragu i pretvaranju papira plastike itd u vrijedne sekundarne sirovine onda ne bi bilo og vaseg gorivog smeca jer u mjesanom komunalnom otpadu ne bi bilo sirovina za proizvodnju tog gorivog smeca te bi vam cijela prica s “energanama” pala u vodu jer jednostavno ne bi imali sto spaljivati.

     • Pravi Podravec

      gospodine Bosanac, kao prvo, nije to moja energana, ja s njom nemam apsolutno nikakve veze i boli me briga za Piškornicu… Samo je već dosta da ljudi koji nemaju pojma o otpadu truju medijski prostor.
      i da kogeneracijsko postrojenje je svako koje proizvodi električnu i toplinsku energiju. evo meni nije trebala ni minuta da Vam s Wikipedie citiram definiciju kogeneracije pa mo molim Vas recite kako se tu ne uklapa ovakvo postrojenje?! pročitajte i ostatak, koristit će Vam.
      “Kogeneracija (engl. Combined Heat and Power ili CHP) je postupak istovremene proizvodnje električne i korisne toplinske energije u jedinstvenom procesu.”
      pa u tu Podravku ili Belupo o kojima sad govorite dolazi više kamiona u jednom danu, nego može doći u takvu energanu u mjesec dana. nemojte pretjerivati… Jozinović sigurno neće graditi energanu veću od 25.000 t, a zašto to ostavljam Vama da istražite. 25.000 t, svaki šleper vozi 25 t, 1.000 šlepera, 300 radnih dana, 3-4 šlepera dnevno!!! a kolko ih sad dolazi u Podravku i Belupo?!!
      Pitajte ljude koji se bave otpadom koliko zarađuju na plastici? pitajte Pre-kom, Vi ćete se iznenadit, a ja znam da im je gubitak oko 500-600 kn po toni odvojeno skupljene plastike.
      a ove količine koje vi spominjete su smiješne… podaci od ove naše Agencije nemaju veze s vezom. prosječan stanovnik proizvodi 380-400 kg otpada godišnje. to su Vam relevantni podaci, a ne ovo Agencijsko.. pa pola toga su firzirani i smanjeni podaci..
      niko ne želi reći istinu a to je da će odvoz otpada poskupjeti sigurno za građane… a to što vi tvrdite da odvojeno skupljanje i MBO pa na kraju energana ne idu skupa pokazuje kolko nemate pojma. svaki sustav bi trebao funkcionirati sa svim zajedno… 1. odvojeno skupljanje, 2. obrada ostatka u MBO i 3. energana za obradu SRFa… googlajte primjere u Europi. Googlajte i stavove i predavanja od g. Dobrovića kojeg tolkiko zagovarate. a jedan od njegovih kolegija je bio dobivanje energije iz otpada…
      i molim Vas, stvarno nema smisla da više raspravljam s Vama jer bih na svaki Vaš post mogao par stranica napisati, a vi samo jedne te iste neistinite i Vama prilagođene floskule ponavljate.

     • Siniša Bosanac

      Gospon pravi podravec iz starih janovaca. Obzirom na vasu upornu gorljivost oko cijelog tog megalomanskog projekta tesko mi je ne zapaziti da ste u sve ovo izravno umijesani. Istina mozete vi tvrditi sto hocete no. Dok god ne pocnete pisati pod svojim pravim imenom. dok god se kukavicki skrivate iza raznih nickova do tad je meni sve jasno. Uz to vidim da pokusavate prodati pricu i podkrijepiti ju nekim brojkama koje su uglavnom proizvoljne.
      Vratimo se samo jednom pojmu. kogeneracija. Vi tvrdite da je svaka energana kogeneracijska sto nije istina naime kogeneracijske su samo one koje dodatno koriste toplinu. One koje nemaju kogeneraciju nisu kogeneracijske i toplinu ispustaju u zrak. Znaci nije svaka energana – elektrana kogeneracijska. Vrlo jednostavno.
      E sad jos jedno pitanje. Ako je kapacitet varazdina 95.000 tona, kapacitet Piskornice 140.000 tona koliko ce slepera prevoziti smece? Uz to koliko ce ove dvije “tvornice gorivog smeca” proizvesti tog gorivog smeca a koliko ce se odlagati na Piskornici te koja je profitna margina i koliko ce kostati krajnjeg korisnika odvozenje smeca?
      P.S. jos mi uvijek niste odgovorili jel gorivo smece gori ili se kogenerira?

 • Pingback: Jakšić: Sada kažu da je spalionica energna - nije šija, nego vrat, Grad povlači podršku Piškornici, pitam se zašto se toga nisu sjetili u Zagrebu, Đurđevcu... - ePodravina.hr()

 • Siniša Bosanac

  Dakle, zabrinutost, sumnjičavost i neslaganje sa projektom koji počiva na masovnoj MB obradi, proizvodnji goriva iz otpada i energani na tako obrađeni otpad ima svoje objektivno opravdanje. Naravno da se pritom potpuno zanemaruje danas nužni sustav odvojenog prikupljanja jer takav u stvari ugrožava predloženo, oduzimajući najvrijednije komponente – papir i plastiku.

  Činjenica da je CGO Piškornica prije nekoliko godina proglašen strateškim projektom za RH u stvari govori kako slabo se razumije ova problematika u krugu onih koji razmatraju, prosuđuju stratešku važnost projekata prilikom sastavljanja liste.
  Strateško za Hrvatsku u gospodarenju otpadom može biti samo ono što omogućuje postizanje ciljeva u kratko vrijeme, a to je hitna uspostava SUSTAVA ODVOJENOG PRIKUPLJANJA u što spadaju posude, vozila, SORTIRNICE, KOMPOSTIŠTA, RECIKLAŽNA DVORIŠTA i CENTRI za ponovnu uporabu. Jačanje CGO-a i energana na otpad u stvari nas vodi u suprotnom smjeru.

  Stoga je ispravan odgovor na naslovno pitanje NE, hvala lijepo, ne trebamo niti jedno niti drugo. Mi znamo što s otpadom treba činiti.
  http://biramdobro.blogspot.hr/2017/10/spalionica-otpada-ili-energana-na-otpad.html?m=1

 • Pingback: Prosvjednici danas dolaze pred općinu Koprivnički Ivanec, dok se na vijeću odlučuje o prodaji zemljišta za gradnju energane - ePodravina.hr()

 • Pingback: Na raspravi o prodaji zemljišta Piškornici vijećnici su izrešetali direktora Jozinovića s pitanjima o energani, a on je na svako od njih imao spreman odgovor - ePodravina.hr()