Tema koja potresa javnost

Gradi li Piškornica spalionicu otpada? Evo što o gorućoj temi kažu iz Piškornice, grada i županije te vrha Podravke

Mi kao tvrtka razmišljamo o izgradnji kogeneracijskog postrojenja, energane, kao i svi drugi centri za gospodarenje otpadom u Europskoj uniji. Kolege u Celju su to napravile i funkcionira besprijekorno, jer svi centri u Hrvatskoj moraju svoj proizvod, a to je gorivo iz otpada, zbrinuti u nekoj cementari ili industriji, navodi Jozinović

18:27h
0
Piškornica // Foto: Matija Gudlin

Medijski napisi o planovima gradnje spalionice otpada kraj Koprivnice te Podravke, uzburkali su javnost, dok direktor Piškornice Mladen Jozinović kaže kako planovi tvrtke nemaju nikakve veze sa spalionicom.

Svojim se priopćenjem medijima obratio Željko Vugrinec, SDP-ov predsjednik kluba članova Županijske skupštine SDP-a i HL-a, koji proziva župana Darka Korena i Mladena Jozinovića.

– Prilikom najave projekta izgradnje Piškornice, župan Darko Koren tvrdio je da će to biti potpuno ekološki prihvatljiv projekt bez spalionice otpada. Danas u suradnji s direktorom Piškornice ulazi u megalomanski projekt izgradnje spalionice otpada. Jozinović u okrilju noći gomila smeće iz Dubrovnika, Splita, Rijeke i Ogulina, a sada i kupuje pogon za obradu u Brezju, čime osigurava dovoz varaždinskih bala u našu županiju – oštar je Vugrinec.

Napominje kako na kraju iz medija saznaju da Piškornica kreće u izgradnju spalionice otpada.

Željko Vugrinec, član koprivničkog Gradskog vijeća // Foto: Matija Gudlin
Željko Vugrinec // Foto: Matija Gudlin

– Direktor Mladen Jozinović pokušava smiriti javnost kako to neće biti spalionica, već energana putem koje će Podravka grijati vlastite plastenike. Energana koja će biti na pogon smeća, može se jedino nazvati spalionica! – kazuje Vugrinec.

Ujedno traži da se po hitnom postupku sazove sjednica Županijske skupštine s temom o Piškornici, da se transparentno objave podaci odakle se sve dovozi smeće na Piškornicu i koliko te da se podaci o mjerenjima štetnih plinova objavljuju dnevno na web stranicama Piškornice.

– Postavljamo pitanje županu i Jozinoviću odakle im pravo da samovoljno, bez pitanja i bez znanja građana ove županije odluče da se sagradi spalionica otpada pored tvornica dječje hrane i crpilišta vode? Zašto je novac bitniji od zdravlja građana ove županije – poručuje Vugrinec te javno poziva građane da kažu ne spalionici otpada i smeću ispred našeg kućnog praga.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar očitovao se na naš upit o mogućoj suradnji Podravke i Piškornice na gradnji spalionice.

Marin Pucar // Foto: Matija Gudlin

– Podravka nije poslala nikakvo pismo namjere niti ima namjeru sudjelovati u izgradnji bilo kakve spalionice te je riječ o potpunoj dezinformaciji. Neprihvatljiva nam je ideja o mogućnosti provedbe takvih i sličnih projekata u neposrednoj blizini naših tvornica i spremni smo svim raspoloživim sredstvima braniti interese naše kompanije – napominje Pucar.

Direktor Piškornice Mladen Jozinović kaže kako je osupnut, jer se diže puno buke nizašto.

– Nije mi jasno zašto nas dovode u kontekst s Podravkom. Mi kao tvrtka razmišljamo o izgradnji kogeneracijskog postrojenja, energane, kao i svi drugi centri za gospodarenje otpadom u Europskoj uniji. Kolege u Celju su to napravile i funkcionira besprijekorno, jer svi centri u Hrvatskoj moraju svoj proizvod, a to je gorivo iz otpada, zbrinuti u nekoj cementari ili industriji. To je jedan od razvojnih planova tvrtke, gdje će to biti, to još nije odlučeno, na kojem zemljištu, ne znam ni ja. Osupnut sam, jer to je jedan od razvojnih projekata, tek u najavi, u začecima, u studiji izvedivosti – kaže on.

Jozinović tvrdi kako ovo nema veze sa spalionicom.

Mladen Jozinović // Foto: Matija Gudlin

– Spalionica je pogon u kojem se spaljuje otpad, neobrađeni, miješani, komunalni otpad. Ovdje je riječ o mehaničko-biološkoj obradi, to je 15-ta tehnologija načina obrade. U MBO-u nema nikakvog dimnjaka i jedan od izlaznih dijelova, materijala, koji se sortira, reciklira, izdvaja u pogonu, vodi se kao gorivo iz otpada, kao energent, i ima, primjerice, vrijednost kao dvije tone ugljena. Ne želim da neka cementara zarađuje na nama, nego u to investirati unutar zatvorenog sustava – objašnjava on.

Ističe da je u zapadnoj Europi to normalna stvar.

– Mi gledamo najbolju praksu najrazvijenijih europskih zemalja i kad budemo razvijali projekt, razvijat ćemo ga u skladu s tom praksom i sukladno zakonskim okvirima u Hrvatskoj. Sve moguće inspekcije su posjetile tvrtku i nisu nikada ništa utvrdile, nema optužnog prijedloga protiv tvrtke za bilo kakvo onečišćenje. Mi smo gospodarski subjekt kao i svaki drugi, ne vidim zašto je grijeh poslovati odgovorno, štititi okoliš, raditi u skladu sa zakonom, a oni koji tvrde suprotno, morat će to i dokazati – zaključuje Jozinović koji je idući tjedan najavio press konferenciju kako bi javnosti detaljno objasnio o čemu je riječ.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

Župan Darko Koren kazuje da ne zna ništa o projektu te da u njega uopće nije uključen.

– To je jedan projekat koji se temelji na poslovnoj ideji i odnosu i trenutno nisam nikakav faktor u toj priči te premalo znam o tome da bih mogao iznijeti nekakav svoj stav. Za svaki sam projekt, pod uvjetom da štiti ekološke i ekonomske interese kraja – kaže nam Koren.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić navodi kako za sada još nemaju dovoljno informacija.

– Ovo što se događa ispod stola i kroz prostorne planove i pritiske koji se rade na Zlatka Filipovića, županijskog pročelnika za prostorno uređenje, te sve što se pustilo u medije je nešto što nas zabrinjava.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Definitivno ćemo tražiti što više informacija i na gradnju spalionice kraj Koprivnice nećemo pristati, pogotovo ne kraj tvornice dječje hrane. Ima i drugih lijepih gradova u Republici Hrvatskoj, postoje Vinkovci, Križevci, Zagreb pa ne vidim zašto bi mi bili prvi koji bi imali spalionicu – ističe Jakšić.

Dodaje da će iskoristiti sva legitimna sredstva koja imaju da bi spriječili gradnju.

– Žalosti me da se cjelokupna jedna vrsta politike upregnula u to da samo stvara bjesomučni financijski profit na smeću, a uopće ne razmišlja o tome da se kocka sudbinom cijelog kraja i zdravljem ljudi – kazuje Jakšić.

čitam...