Gradi li se ili ne naša autocesta? Koren tvrdi da su radovi intenzivni, Mršić da ih nema

17:41h
0
Fotografije poslikane prije nekoliko dana - 15.09. // foto: Ivan Brkić

Još je uvijek neizvjesno gradi li se ili ne autocesta koja bi trebala spojiti Zagreb s – u prvoj fazi Vojakovačkim Kloštrom a potom i Koprivnicom, odnosno mađarskom granicom. Iako to pitanje nije u njegovoj nadležnosti, koprivničko-križevački župan, ali i prvi županijski HSS-ovac Darko Koren kaže:

“Imam spoznaje da se sada doista intenzivno radi na projektu gradnje autoceste na nekoliko točaka, da su uglavnom svi imovinsko-pravni odnosi riješeni, da su potpisani ugovori sa izvođačima i sada samo predstoji da se u okviru raspoloživih sredstva proračuna Hrvatskih autocesta u ovoj godini, ti radovi izvrše.’

Upravo taj financijski okvir, koji je za ovu godinu težak 170 milijuna kuna, koprivničkom gradonačelniku, ali i SDP-ovom saborskom zastupniku Zvonimiru Mršiću govori da se autoput zapravo – ne gradi:

“Od tih 170 miliona 70 miliona je za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, a samo 100 miliona kuna za izgradnju ove autoceste. Ako znamo da je vrijednost ugovora milijarda i 400 miliona za izgradnju, dakle potpuno je izvjesno da prema sadašnjem planu Hrvatskih autocesta ova autocesta nikada neće biti izgrađena.”

15.09. // foto: Ivan Brkić 15.09. // foto: Ivan Brkić 15.09. // foto: Ivan Brkić

Iz križevačke gradske uprave priopćili su da radovi traju na po kilometar dužine s obje strane ceste u naselju Cubincu, a osim na tom nadvožnjaku radi se i na budućoj petlji. Također, ravnanje zemlje počelo je i u Križevačkoj Poljani, a pojačani su radovi na vrbovečkom dijelu u Cugovcu. Mršić pak kaže da je nakon osam godina praznih obećanja i niti jedne ugrađene lopate asfalta smjena vlasti jedina šansa da brza prometnica doista stigne do Koprivnice. U tom slučaju najavio je odustajanje od profila autoceste i izgradnju upola jeftinije, ali i za vozače besplatne brze ceste.

tekst: Radio Drava

čitam...