19 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Gradsko vijeće

Gradit će se nova škola, a vrtić će biti u prostoru poliklinike, Rajn: Dobit ćemo duplo više prostora, Majdak: Nemate viziju, ideja se sjetite valjda uz jutarnju kavu
G

Što se tiče dječjeg vrtića, dugo se govorilo o gradnji novog objekta u prigradskom naselju Karane, no od toga se odustalo

Ne propustite

U Križevcima će se krenuti s gradnjom nove osnovne škole i opremanjem novog vrtića blizu centra grada, izglasali su danas vijećnici na 18. sjednici križevačkog Gradskog vijeća.

Jedna od točaka bila je posvećena kupnji nekretnine za gradnju osnovne škole, a to je nužno, kao što je obrazložio gradonačelnik Mario Rajn, zato što natječaj uvjetuje da posjeduju zemljište na kojemu će graditi.

– Natječaj je otvoren do sredine srpnja, no tu je krovna odluka vlade koja kaže da 2026./2027. sve škole trebaju raditi u jednoj smjeni. Krenuli smo u postupak javne nabave za glavni projekt i moramo ga imati, kao i biti vlasnici prostora, nije dovoljno samo imati pravo građenja – rekao je Rajn.

Vijećnik Ivan Majdak nije bio zadovoljan što se kupuje nekretnina, a ne znaju se još detalji o građenju škole.

– I dalje ne znamo jesmo li prošli na natječaju, ne znamo hoćemo li je graditi ili nećemo, imamo obećanja od ministra koji možda ujutro više neće biti ministar… – razočaran je bio Majdak, na što mu je gradonačelnik ponovio da je taj konkretni natječaj strukturiran na taj način te da moraju biti vlasnici nekretnine ako su se htjeli prijaviti.

Na kraju je spomenuta točka izglasana s 11 glasova za, jednim protiv i tri suzdržana.

Zemljište za novu školu // Foto: Grad Križevci

Što se tiče dječjeg vrtića, dugo se govorilo o gradnji novog objekta u prigradskom naselju Karane, no od toga se odustalo. Umjesto toga, prenamijenit će se prostor u kojemu je poliklinika Medikadent, koja će do ljeta iduće godine iseliti. Za to će Grad isplatiti naknadu od oko 500.000 eura.

– Situacija je takva da imamo 325 tisuća iz Europe za Karane, a mi bismo dodali više od milijun eura, što nam ne odgovara, nismo još imali projekte s tako malo EU sredstava. Kad već moramo angažirati toliko novca, onda želimo adaptirati objekt u centru grada koji može primiti četiri, a možda i pet skupina. I dalje postoji mogućnost da se opet prijavimo u Karanama za neki projekt. U situaciji u centru grada imamo barem duplo više skupina. To je pragmatično i konkretno rješenje i više nego zadovoljava potrebe građana – smatra Rajn.

Majdak je oštro osudio ovakvu odluku Grada.

– Već se pitam ima li smisla išta reći. Ovo je dokaz da nemate nikakvu viziju za vođenje ovog grada, valjda uz jutarnju kavu se sjetite ideje, idemo na Gradsko vijeće, para ima, gradit ćemo vrtić, nećemo graditi, pa ćemo dograditi, pa nećemo, pa ajmo seliti Medikadent, to nam je zgodno, pa pričamo o četiri, pet, deset skupina… Ali moramo pljunuti pola milijuna eura, to nije ništa za ovaj grad. Poduzetnik će se iseliti i investirati u svoje potrebe, i svaka im čast. Vi ste tu da im date 500.000 eura da si oni to olakšaju. To nije cijena vrtića, treba ga opremiti još, a mogao je biti upola jeftiniji – rekao je Majdak.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško pojasnio je da se ovo želi napraviti zato da se uštedi, a ne potroši više novaca.

– Ovo radimo upravo da uštedimo, da s istim novcima dobijemo duplo više skupina, malo vam se pomiješalo. Ne dajemo novce poduzetniku samo da ide, vraćamo im novac. Prostor ima sve uređeno, struju, vodu, grijanje, fasadu… Isti novac bi potrošili na dvije skupine, ovako ćemo na duplo – odgovorio je Šaško.

– Vama se nešto drugo pomiješalo. Svi znamo za što će vijećnici dići ruku, dat ćemo pola milijuna privatnom poduzetniku što je uredio prostor koji je dobio od grada – nastavio je Majdak.

Gradonačelnik Rajn završio je raspravu konstatacijom da se ništa ne daje tvrtki, nego se amortizira uloženo, te dodao da će vrrtić biti ispostava gradskog vrtića, a ne privatan.

Točka je izglasana s 11 glasova za, jednim protiv i tri suzdržana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×