Nacionalni Stožer civilne zaštite još prošli tjedan sugerirao je kafićima i noćnim klubovima da ne puštaju glazbu preglasno, da ju stišaju do 60 decibela. Pojavile su se informacije po medijima kako bi se moglo i ići u zabrane točenja alkohola poslije 21 sat, kao i zabrane plesa na plesnim podijima. Sve kako bi se kao smanjio kontakt i širenje aerosola. Epidemiolozi su imali sastanak s ugostiteljima na kojem je odlučeno da se ipak i dalje može točiti alkohol, pušiti i puštati glazba.
– U ovom trenutku se o tome ne razgovara, ali isto tako ću reći, da epidemiolozi raspolažu s tim, ali i mnogim drugim mjerama, ukoliko će biti potrebne. Sadašnja epidemiološka situacija je takva da u Stožeru nismo razgovarali ni o ograničenju točenja alkohola, a ni o zabrani pušenja – rekao je ministar Vili Beroš u RTL direktu.
Kontaktirali smo neke ugostitelje kako bi ih pitali što misle o predloženim mjerama i kako bi njihovo donošenje utjecalo na poslovanje.
– To je sve cirkus. Mislim, zar će zabraniti i trgovačke centre? Kakve to ima veze s virusima? Uopće komentirati takve gluposti, ne znam, to je živi smijeh. Ako ugostitelji ne budu složni i pobunili se zajedno protiv te tiranije – ništ’ od toga. Izgubit ćemo jako puno, mi Hrvati smo i inače nesložan narod. Da izađemo svi na ulice i da se borimo protiv toga bila bi druga priča – kazuje nam Goran Kvakarić, vlasnik Fly bara u Martinovki te i drugih kafića u Koprivnici.
– Oni će to napraviti rekli mi što ili ne. Nema demokracije u Hrvatskoj, da je to kako treba drugačije bi bilo. To najviše pogađa one klubove koji su već pogođeni. Naši su se sad sjetili da Covid napada od 12 do jutra. Tako su se sad sjetili i za glasnu glazbu, mogu se samo smijati na to sve – zaključuje on.
S njim se slaže i Ivan Pišpek, poslovođa Pixela.
– Sve to definitivno nema smisla. Shvaćam da nekaj moraju raditi, pisati, da ih ‘koronaši’ ne bi razapeli tak’ da moraju neke mjere donositi. Uopće ne razgovaraju sa strukom, ostavljaju osjećaj da mjere donosi netko tko nema veze s tim i tako kroji način života i rada privatnog sektora – kazuje on.
Dodaje kako mu nije jasno koja je razlika za točenje alkohola poslije 21 sat.
– Općenito sve mjere su smiješne. Ako ih donesu, pridržavat ćemo se svega, ali s nekakvim podsmijehom. Sve inicijative dosad nisu imale smisla. Ako se ne bu smjelo točiti, ne bu se smjelo točiti i točka. Meni je želja smanjiti noćni dio u Pixselu, trenutno radno vrijeme do 12 mi odgovara, ljudi se sami privikavaju na ovaj dnevni način rada – objašnjava.
Denis Košćak, vlasnik Le Petit Cafea, ističe kako je problem kod tih stvari isti kao i na početku.
– Predlažu se mjere koje sabotiraju poslovanje, a nitko ne preuzima odgovornost. Ako smo na tržištu, ako smo izabrali živjeti u nekom obliku kapitalizma, onda se jako dobro znaju i pravila. Sad imamo situaciju u kojoj država, svjesna da za novi lockdown nema sredstva, pokušava uvesti mjere koje će biti isto to, samo se tako neće zvati. I opet će biti situacija “pa radite”, a tako dugo dok radimo, državu valjda nitko nema pravo pitati kako će se minusi podmiriti. Stvore paniku, uvedu mjere koje sabotiraju, ali pomoći nigdje. S te strane je dobro da je u početku pokušaj redukcije glazbe i prodaje alkohola stopiran, ali kako će biti dalje, tko zna – kazuje on.
Kaže da se u rujnu stanje prometa stabiliziralo, došlo je na neku razinu prošle godine, što govori da su ljudi ponovno počeli živjeti kao nekada.
– Ako usporedim to i činjenicu da je u Koprivnici epidemiološka situacija dobra, znači da se može. A što donosi zima, ne znam, ako se neće “divljati’ s nepotrebnim mjerama, vjerojatno će biti standardno kako je zimi inače – zaključuje.