savjet za promet na cestama

Guzalić: ŽUC nema dovoljno novaca za rekonstrukciju i održavanje svih cesta, M. Škvorc: Nisu za sve krive ceste, odgovornost je i na vozaču

Ovih dana ŽUC je imao sastanak s policijom na temelju pripreme za zimsko razdoblje koje službeno kreće 15. studenog. Sve do dolaska zimskih padalina radit će se na održavanju cesta i svime što se radi inače kroz godinu.

12:31h
0

Prostorije Županije danas je okupirala 43. sjednica Savjeta za promet na cestama Koprivničko-križevačke županije kojom je presjedao Stjepan Peršin. Analizirala se sigurnost proimeta u proteklih devet mjeseci 2018. godine, raspravljalo se o odrađenim i planiram projektima državnih i županijskih cesta te je obznanjeno izvješće o pripremama za nadolazeće zimsko razdoblje.

– Ove godine je nešto bolja situacija u Upravi za županijske ceste. Zahvaljujući prošlogodišnjim sredstvima mogli smo već od prvog mjeseca planirati pojačano održavanje i rekonstrukciju cesta, osim već standardnog koje radimo svake godine. Zahvaljujući prošlogodišnjem višku sredstava uspjeli smo provesti 23 projekta na području županije koji su izvan radova redovnog održavanja. Obnovili smo 25 kilometara cesta, uspjeli smo obnoviti šest mostova i propusta, dva klizišta i najveći projekt, izgradnja dvostrukog kružnog toka u suradnji s gradom Đurđevcom i Centrom za vozila Hrvatske – pobrojio je Dragutin Guzalić najistaknutije projekte ŽUC-a.

Foto: Jurica Karan
Dragutin Guzalić // Foto: Jurica Karan

Ovih dana su iz ŽUC-a imali sastanak s policijom na temelju pripreme za zimsko razdoblje koje službeno kreće 15. studenog. Sve do dolaska zimskih padalina radit će se na održavanju cesta i svime što se radi inače kroz godinu. Za iduću godinu predviđaju se slični radovi kao i ove, te će se ponovno u siječnju i veljači pripremati javna nabava i plan za radove u 2019. godini.

– Naši izvorni prihodi iznose 28 milijuna kuna, plus dvanaestak milijuna koje ćemo dobiti prema Zakonu o cestama, tako da imamo negdje oko 40 milijuna kuna na raspolaganju. Da imamo riješeno stanje cesta, to bi bili dovoljni novci za održavanje, ali zbog povećanog održavanja i rekonstrukcije to nije dovoljno. Trenutno smo na 40 do 50 posto naših potreba – rekao je Guzalić dodavši kako na području županije ŽUC brine o 834 kilometra cesta.

Da je na stanje na cestama djelomično odgovorno za prometne nesreće i da pomaže policiji pri održavanju reda i mira, kazala je Mirela Škvorc.

Mirela Škvorc voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa // Foto: Mario Kos

– S obzirom da je u odnosu na prošlu godinu smanjen broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama, smrtno stradalim osobama, možemo reći da su naše ceste dobre, sigurne. Mi uvijek pokušavamo inicirati da se neki nedostaci uklone, poput dotrajalih znakova i slično. U sustavu cestovnog prometa imamo tri ključna čimbenika. Jedan je vozač, drugi vozilo, a treći cesta. Svi mi u PU Koprivničko-križevačkoj htjeli bi da su nam ceste što modernije, da je uređena prednost prolaska, signalizacija, da imamo što više kružnih tokova. Cesta je važna, no još uvijek je najveća odgovornost na vozaču. On je taj koji svoje kretanje mora prilagoditi uvjetima po kojima se kreće – rekla je M. Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke

Policija ne postavlja prometne znakove, već može upozoriti na dotrajale znakove ili može predočiti da se na određenim mjestima postave prometni znaci kojima bi se upozorilo na brzinu kretanja i prednosti prolaska kako bi stvari bile što jasnije.

čitam...