turbulencije

HDS optužuje Rajna za zatajenje nezakonitog trošenja novca, Rajn odmah sve demantirao: Utvrđeno je da nije bilo kršenja Zakona

HDS tvrdi kako se Križevcima upravlja netransparentno i potajno, dok iz ureda gradonačelnika poručuju kako je postojao jedan prigovor na koji nisu mogli utjecati.

10:49h
0
Hrg i Rajn // Foto: Matija Gudlin

Križevački ogranak Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) optužio je gradonačelnika Grada Križevaca Marija Rajna da je pokušao zatajiti svoje nezakonito trošenje novca križevačkih građana.


HDS u svojem priopćenju govori kako su ukazali na nezakonitosti i nepravilnosti kod donošenja Proračuna i Izmjena proračuna Grada Križevaca za 2018. godinu. Prema njima, u zapisniku s prošle sjednice Gradskog vijeća navedeno je kršenje Zakona o proračunu od strane Rajna. HDS kaže kako su u obrazloženju koje je gradonačelnik poslao vidi da je izmjena Odluke o ustrojstvu Grada napravljena zbog zapošljavanja podobnih kadrova, odnosno svojih donatora, a čime su, tvrde, potvrdili da se radi o zapošljavanju novih pročelnika.

– Grad se vodi netransparentno i potajno. Čak se i ovako važan dokument pokušao zatajiti, umjesto da o njemu raspravi Gradsko vijeće – stoji u priopćenju HDS-a koji traži da se o Zapisniku o obavljenom proračunskom nadzoru u Gradu Križevcima provede rasprava na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

No, ekspresan odgovor stigao je iz ureda Marija Rajna.

Grad kaže da neće biti tereta za građane

Iz Grada na optužbe odgovaraju kako je svaki vijećnik bio upoznat te je dobio zapisnike o obavljenom Proračunskom nadzoru, a njima je, između ostaloga, utvrđeno da nije bilo kršenja Zakona po pitanju obilježavanja Dana grada i Križevačkog veliko spravišća.

Dodaju kako je jedini prigovor Nadzora bio usmjeren na poštivanje proračunskog načela jedinstva i točnosti proračuna na što Grad nije mogao utjecati jer je Odluka o ustrojstvu upravnih odjela potvrđena krajem siječnja pa je na snagu stupila u veljači, iako je ista planirana i pripremljena za prvi mjesec.

U konačnici su iz Grada naglasili da neće biti tereta na gradski proračun ili građane.

čitam...