HND osuđuje Friščićevu prijetnju novinarki HTV-a

14:34h
0

090616-sanja-bojanic-kos-mIzvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva Koprivničko-križevačke županije najoštrije osuđuje pritisak Josipa Friščića, potpredsjednika Sabora i predsjednika HSS-a, na Sonju Kos Bojanić, šeficu HTV-ova studija u Koprivnici. To što se Friščiću nije svidio njezin prilog o događajima u koprivničkome Domu za starije osobe ne daje mu za pravo da novinarku vrijeđa i psuje na primitivan i neciviliziran način te da joj otvoreno prijeti smjenom.

Riječ je o apsolutno nedopustivom postupku visokopozicioniranog dužnosnika. Friščić bi trebao raditi na podizanju stupnja demokracije u Hrvatskoj, a ne ga svojim postupcima ruinirati. U opisu njegova radnog mjesta ni u kom slučaju nije vrijeđanje i smjenjivanje novinara čiji mu se prilozi ne sviđaju.

Nažalost, to nije izdvojen slučaj. S bipolarizacijom politčke scene u Hrvatskoj uoči prošlih lokalnih izbora pritisci na medije postali su jači nego ikad. Od novinara se traži da se svrstaju prema načelu “ili si s nama ili protiv nas”, čime se ozbiljno ugrožava njihova nezavisna pozicija u društvu. Podsjećamo kako je koprivničkoj redakciji Večernjega lista nedavno prijetio jedan od kandidata za gradonačelnika.

Izvršni odbor ogranka županijskoga HND-a od političara traži neka se bave svojim poslom te neka to isto dopuste novinarima. Izvršni odbor ogranka županijskoga HND-a solidarizira se sa Sanjom Kos Bojanić i drugim ugroženim kolegama te traži da političari koji prijete novinarima odgovaraju pred javnošću.

Izvršni odbor Ogranka