hodali đurđevačkom podravinom

Hodočasnici iz cijele Hrvatske trasirali podravsku Camino rutu

Ruta ima šest dnevnih dionica prosječne dužine dvadesetak kilometra, koje vode od Ferdinandovca do Ludbrega

09:00h
0
Foto: Nino Hat

Podravina je tijekom proteklog vikenda dobila svoj “Camino”. Naime, 60-ak hodočasnika s područja cijele Hrvatske trasiralo je podravsku Camino rutu kao dio europske mreže hodočasničkih puteva Sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe.

U organizaciji Bratovštine Sv. Jakova iz Samobora, hodočasnici su se okupili u subotu ujutro u Ferdinandovcu, nakon čega ih je put vodio kroz Podravske Sesvete, Kloštar Podravski te Kalinovac. Pritom treba naglasiti kako su na svim postajama sudionike dočekivali mjesni župnici, a trasu dugu oko 50 kilometara vodio je vjeroučitelj Robert Ščuka.

Foto: Nino Hat

Drugog dana hodočašća iz Kalinovca se prolazilo kroz Đurđevac i Virje da bi hodočašće završilo svetom misom u svetištu Majke Božje u Molvama. Hodočasnici su imali priliku uživati u prekrasnom krajoliku te iznimnoj gostoljubivosti Podravaca koji su ih dočekali okrjepom i predstavljanjem baštine svojega kraja. Također, prvi hodočasnici dobili su posebne pečate u svoje hodočasničke putovnice.

Inače, projekt Camino kroz Hrvatsku uključuje obnovu srednjovjekovnih hodočasničkih ruta prema Santiago de Composteli, a jedna o 18 planiranih dionica je i Camino Podravina. Ruta ima šest dnevnih dionica prosječne dužine dvadesetak kilometra, koje vode od Ferdinandovca do Ludbrega.

Projekt Camino Podravina realizira Bratovština Sv. Jakova, uz potporu Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i Turističke zajednice Dravski Peski.

Foto: Nino Hat