HSS prozvao političke protivnike zbog politike prema poljoprivredi i selu

07:27h
0
Tribinu u Ferdinandovcu organizirao je HSS

U organizaciji županijskog HSS-a, sinoć je u Ferdinandovcu održana javna tribina na temu poljoprivrede, kojoj je prisustvovao i državni tajnik Josip Kraljičković.

– U Europskoj uniji najviše je poljoprivrednih gospodarstava u kojima se obrađuje između 3 i 20 hektara zemlje, a čak 72% ih obrađuje do 5 ha površine. HSS prema tome smatra da je budućnost u OPG-ima, te smatra da prema njima treba usmjeriti politiku. Prema tome nije točno ono što neki govore kako malim gospodarstvima ne treba davati poticaje – kazao je državni tajnik Josip Kraljičković. Istaknuo je i kako se kroz pregovore s Europskom unijom postiglo to što je za potpore u poljoprivredi iz europske blagajne nakon hrvatskog pristupanja osigurano šest milijardi kuna, a to je bio i predizborni program HSS-a prije četiri godine.

Oko 100 okupljenih stanovnika Ferdinandovca i okolice imalo je priliku državnog tajnika pitati sve što ih u vezi poljoprivrede zanima, a doznali su i kako je tijekom 2010. godine na račune 9600 korisnika u Koprivničko-križevačkoj županiji iz Ministarstva poljoprivrede uplaćeno 313 milijuna kuna raznih potpora, od čega 228 milijuna kuna čine izravna plaćanja u poljoprivredi.

Organizator tribine bio je županijski HSS i njegovo Stručno vijeće, pa je prisutan bio predsjednik organizacije i župan Darko Koren. On se referirao na nedavne istupe pojedinih stranačkih lidera u kojima se kritizira HSS radi poljoprivredne politike, te ih je ocijenio isključivo politikantskima.

– Oni koji ne znaju ništa o poljoprivredi sad su se pred izbore našli davati ocjene o tome, a svi znamo da ih zapravo nije ni briga za selo te bi odmah sutra da mogu ukinuli poticaje – rekao je Koren.

S njim su se složili i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin i predsjednik županijske Poljoprivredne komore Stjepan Antolić koji su rekli kako je u poljoprivredi teško no da se s ovom vladajućom garniturom barem može pregovarati i dogovarati, no veliko je pitanje bi li bi to bilo moguće s „kukuriku koalicijom“ kojoj selo nije prioritet.