Idealna prilika // Voliš čitati knjige, a u džepu ti zvecka sitniš. Ovo je kao stvoreno za tebe…

08:05h
0
Vlasnik Šarenog dućana kaže da cijelom pričom samo žele popularizirati knjigu // Zvonimir Markač

Uglavnom imamo starije naslove. Primjerice, Jacka Londona možete kupiti za pet kuna, imamo razne krimiće, za kunu dobijete Theodorea Dreisera i Mihaila Aleksandroviča Šolohova, tu su i vodiči kroz Dubrovnik i Zagreb – rekao je vlasnik Šarenog dućana Krunoslav Jajetić.

Na ulazu u koprivnički Šareni dućan u zgradi Martinovku svakodnevno su izložene knjige koje možete kupiti već za jednu kunu. Riječ je o starijim knjigama, ali ima mnogo zanimljivih autora.

– Uglavnom imamo starije naslove. Primjerice, Jacka Londona možete kupiti za pet kuna, imamo razne krimiće, za kunu dobijete Theodorea Dreisera i Mihaila Aleksandroviča Šolohova, tu su i vodiči kroz Dubrovnik i Zagreb. Svega ima, u ponudi imamo i VHS kazete za jednu kunu Ako netko još ima videorekorder, jeftino može uživati i u starim filmovima – rekao je Krunoslav Jajetić, vlasnik popularnog Šarenjaka.

Istaknuo je kako je cijela priča zaživjela prije nekoliko mjeseci. Otkriva da dnevno prodaju i desetak naslova, ali to ne rade zbog zarade.

– Što možeš zaraditi ako knjigu prodaš za jednu kunu. To radimo zato što volimo knjigu i promoviramo knjigu. Bavimo se i izdavaštvom. Ovo je zapravo trebala biti knjižara, ali silom prilika postala je svaštarnica. Ne bismo mogli opstati samo s knjigama, interes za njih nije prevelik – izjavio je vlasnik Šarenjaka, koji je otkrio i gdje nabavljaju knjige koje prodaju za “siću”.

– Imamo dogovor s koprivničkim skupljačima papira da ne bacaju knjige. Kako ljudi bacaju stare novine tako bacaju i stare knjige. Dogovor je da mi UZOR-u (Udruga za održivi razvoj Hrvatske, op.a.) skupljamo stare kartone i papire od robe koja dolazi, a oni nama u zamjenu daju knjige. Još im i nadoplatimo tako da imaju i zaradu na tome. Više im se isplati da nama daju knjige, nego da ih prodaju kao stari papir – završio je Jajetić i pozvao sve koji se žele “riješiti” starih knjiga, ali ne tako da ih bacaju u smeće, neka im se slobodno jave za dogovor oko otkupa.

U Šarenom dućanu dobre knjige mogu se kupiti već za kunu ili pet, interes je solidan // Zvonimir Markač

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW