4.3 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DAN OPĆINE FERDINANDOVAC

INTERVJU Maletić najavio izgradnju riječne marine: Nedavno nismo imali nijedan ležaj, sad ih imamo 20 i turistički se širimo, a želja je da se uspori trend pada broja stanovnika
I

Najteže se nositi s nekakvim potpuno nerealnim zahtjevima, a nikakva objašnjavanja ne pomažu da osoba shvati da je nešto stvarno neizvedivo. Tu je najvažnije ostati smiren, kaže načelnik

Ne propustite

Općina Ferdinandovac sutra slavi svoj Dan, čime će ujedno proslaviti 30 godina postojanja.

O protekloj godini u općini, kao i svemu onome što mještane Ferdinandovca očekuje u naredno vrijeme, porazgovarali smo s načelnikom Vjekoslavom Maletićem.

Otkrio je planove, govorio o suradnji s mještanima, ali i o tome hoće li se kandidirati na idućim lokalnim izborima. O svemu što nam je rekao možete pročitati u nastavku.

Koji biste projekt istaknuli u posljednjih godinu dana kao najvažniji za mještane i na koji ste posebno ponosni?

U prošloj godini konačno je dovršena sanacija odlagališta otpada „Orl“ vrijedna preko osam milijuna kuna te ishođena uporabna dozvola. Time smo zauvijek riješili ogroman problem i opasnost koju je predstavljalo 25 tisuća kubika otpada koji se nalazio ni 500 metara od centra mjesta. Naravno, nastavili smo i dalje s radovima i projektima koji pridonose kvaliteti života u Općini Ferdinandovac. U proteklih godinu dana modernizirali smo oko tri kilometra nerazvrstanih cesta. Izgrađeno je i prošireno parkiralište ispred škole s autobusnim stajalištem i pješačkom stazom čime je značajno povećana sigurnost učenika. Obnovljen je centralni park oko crkve koji je dobio nove pješačke staze, klupe i koševe za otpad, a postavljena je i „pametna“ klupa. Nabavljen je i novi traktor za potrebe vlastitog komunalnog pogona. Posebno me veseli izgradnja dječjeg igrališta za naše najmlađe koje se pokazalo kao pun pogodak, a pored dječjeg igrališta izgrađeno je i vanjsko vježbalište. Obnovljen je i okoliš Dječjeg vrtića Košutica u čijem su dvorištu nabavljene i nove sprave za igranje. Radilo se i na obnovi javne rasvjete i sad nam je gotovo 100 posto općine pokriveno učinkovitom štedljivom LED rasvjetom, što nam je jako bitno u današnjoj situaciji s cijenama električne energije. Upravo iz tog razloga postavljene su i solarne elektrane na vrtiću, društvenom domu i zgradi općine.

Maletić
Foto: Ivan Balija

Koja Vam je najveća želja, što biste htjeli ostvariti do kraja mandata?

Općenito, najveća želja mi je da Ferdinandovac bude mjesto poželjno za život! Odnosno, da se uspori ovaj trend pada broja stanovnika s kojim se susreću sva mjesta u ruralnim područjima. Za to Općina ima niz mjera i programa koje provodi. Pokrenuli smo i aktivnosti za otvaranje nove, četvrte odgojne skupine u dječjem vrtiću Košutica s ciljem da nemamo listu čekanja, bez obzira što će to iziskivati značajna financijska sredstva. I infrastruktura je tu jako bitan element, a na tome konstantno radimo. Po najavi izvođača radova, krajem lipnja kreću radovi na aglomeraciji, odnosno izgradnji kanalizacije i pročistača i priključaka za vodu onima koji je još nemaju. Za mještane će priključci biti potpuno besplatni. Radi se puno i na razvoju turizma koji nam je veliki potencijal. Krenulo se u izradu dokumentacije za izgradnju riječne marine na rijeci Dravi s popratnim sadržajima, replikom starog mlina i slično.

U kojoj je fazi projekt riječne marine?

Izrađeno je koncepcijsko rješenje s kojim je upoznata Lučka uprava Osijek koji bi trebali sufinancirati izradu ostale projektno – tehničke dokumentacije. To će biti dugotrajan proces jer će trebati provesti studiju utjecaja na okoliš i ishoditi još niz dozvola i suglasnosti, no nadam se da će kroz koju godinu projekt biti spreman na prijavu na neki od raspoloživih EU natječaja.

Od mjera koje provodite u općini, za koje vidite da imaju rezultat, odnosno da je ostvaren pomak?

Općina ima niz mjera kojima nastoji olakšati život mještanima od rođenja do kasne životne dobi. Isplaćuju se rodiljne naknade, značajno se financira rad vrtića. Pomaže se učenicima osnovne i srednje škole, isplaćuju se studentske stipendije, kao i božićnice i uskrsnice za umirovljenike. Prije tri godine uveli smo program pomoći mladima za stambeno zbrinjavanje gdje za kupnju kuće mogu ostvariti pomoć od 3.981,68 eura, odnosno 30.000 kuna, a za adaptaciju 2.654,46 eura, odnosno 20.000 kuna. Time smo do sada uspjeli privući, odnosno zadržati dvadesetak mladih obitelji, što za nas znači jako puno. Poticajnom naknadom za doktora od 6.636,14 eura godišnje osigurana je primarna zdravstvena zaštita, odnosno imamo doktoricu koja radi puno radno vrijeme u zdravstvenoj ambulanti u Ferdinandovcu. Značajni pomaci su i po pitanju razvoja turizma. Općina potiče otvaranje smještajnih kapaciteta u turizmu. Uređeno je i izletište sv. Nikola na Dravi. Prije četiri godine nismo imali niti jedan registrirani ležaj. Danas ih imamo dvadesetak u četiri objekta. Pomalo postajemo prepoznatljiva destinacija za goste. Za usporedbu, u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je tri puta više dolazaka i četiri puta više noćenja nego u istom periodu prošle godine, a prava sezona tek dolazi.

Maletić
Foto: Ivan Balija

Na području Općine provodi se i ove godine projekt „Zaželi“?

Tako je. Provodi se treća faza projekta i trenutno imamo zaposleno sedam gerontodomaćica koje brinu o 42 krajnja korisnika. Jedna osoba zaposlena je preko udruge Mariška tako da je na ovaj način zbrinuto više od 50 osoba starije životne dobi.

Prilaze li Vam mještani sa svojim idejama i prijedlozima?

Vrlo često. Kao osoba sam pristupačan i puno se krećem među ljudima pa oni baš i ne biraju vrijeme i mjesto za upite. To mi ne predstavlja nikakav problem, no za neke stvari, ipak, treba sjesti i ozbiljnije porazgovarati i provjeriti činjenice.

Koliko je uopće moguće odvojiti privatni život od života načelnika općine?

Jako teško pa to baš i ne pokušavam. Mala smo sredina, svi se znamo i činjenica da sam postao načelnik nije promijenila niti mene niti odnos prema ljudima s kojima se znam. S jedne strane, to je dobro da mi se ne ustručavaju prići i reći ono što ih muči i tako saznati pravo stanje stvari. S druge strane, ponekad je teško u miru popiti kavu ili pogledati utakmicu, a da ne stigne nekakvo pitanje vezano za rad općine. Već sam naviknut na to pa mi i ne predstavlja neki problem.

Maletić
Foto: Ivan Balija

Što uopće Vjekoslav Maletić voli raditi u svoje slobodno vrijeme?

Nema tu nečega posebnog. Oko kuće, dvorišta i vrta uvijek ima posla. Živim sa suprugom i mlađom kćerkom, starija je isto ostala živjeti u Ferdinandovcu, što mi je posebno drago. Imamo i plastenik za povrće za vlastite potrebe. Radi zdravlja redovito idem na bazen na plivanje, volim otići do Drave, to stvarno opušta. S obzirom da sam stalno među ljudima, ponekad paše malo mira i tišine. Često sam na utakmicama našeg NK Ferdinandovca. Dok se stigne doma bacim roštilj ili slično. Ponavljam, ništa spektakularno.

Kako obitelj doživljava Vašu dužnost? Savjetuju li vas ikada ili pak kritiziraju?

Na prijašnjem poslu sam još manje bio kod kuće, nego danas pa su se već i navikli ako sam odsutan. Bez podrške i razumijevanja obitelji svaki posao, pa i ovaj, bio bi puno teži. Kćerka pomaže u idejama oko potreba i želja mladih u mjestu, supruga oko ženskih pitanja. Naravno da se ponekad zaključi da se nešto moglo i drugačije i bolje, no dobronamjerne kritike nije teško prihvatiti.

Ako ima negativnih komentara, kako se nosite s njima?

Još se nije rodio tko bi svima ugodio! Radim s ljudima više od 20 godina i znam jako dobro prepoznati o kakvim komentarima i kritikama se radi, koja je pozadina i tako se i postavljam prema njima. Raditi ovakav posao i biti jako osjetljiv na komentare i kritike je nespojivo. Srećom, obično su to više prijedlozi i sugestije u smislu što bi gdje trebalo napraviti i popraviti. Najteže se nositi s nekakvim potpuno nerealnim zahtjevima, a nikakva objašnjavanja ne pomažu da osoba shvati da je nešto stvarno neizvedivo. Tu je najvažnije ostati smiren.

Koji su Vam planovi za ovu godinu?

Maletić
Foto: Ivan Balija

Prioritet nam je otvaranje nove, četvrte odgojne skupine u DV Košutica. Time ne bi postojala lista čekanja za upis djece. Prostor je donekle uređen, no treba izvesti određene preinake da bismo dobili dozvolu za rad. Projektno – tehnička dokumentacija je u izradi, a idealno bi bilo da se sami radovi izvedu u kolovozu kad djeca ne borave u vrtiću. Ići će se i na obnovu ograde i nabavu novih vanjskih igrala za vanjski prostor vrtića. Naravno, bude i drugih stvari. Već su postavljene solarne elektrane na Dječji vrtić, Društveni dom i zgradu općine. Gradit će se pješačka staza oko Trga slobode. Ići će i druga faza uređenja centralnog parka. Za ovu godinu plan je i obnoviti oko 2,5 kilometra nerazvrstanih cesta. Raditi će se i na groblju gdje se ruši staro, dotrajalo drveće i zasaditi će se nešto novo i obnoviti staza koja ide po sredini groblja. Kroz nekakvih mjesec dana, kao što sam već spomenuo, kreću radovi i na najvećem projektu u našoj Općini, projektu aglomeracije, odnosno izgradnje vodnokomunalne infrastrukture u što spada izgradnja kanalizacije, pročistača otpadnih voda i vodoopskrba. Mjesto će sigurno biti raskopano neko vrijeme pa molim mještane za strpljenje. Nakon toga ćemo ići u izgradnju pješačke staze u
Dravskoj ulici. Nastavljaju se i aktivnosti oko riječne marine, ali i još nekih projekata vezanih za rijeku Dravu. Pri kraju je natječaj Ministarstva gospodarstva radi odabira najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Ferdinandovac 1“ radi izdavanja dozvole za korištenje geotermalnih voda u energetske svrhe pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će se ta priča odvijati. Naravno, nastavljamo i sa svim onim mjerama i potporama za naše mještane koje smo imali i do sada.

Hoćete li se kandidirati i na idućim lokalnim izborima za načelnika?

Tek je prošlo pola mandata pa i ne razmišljam o tome. Smatram da je loš način djelovanja odmah nakon izbora razmišljati o idućim, gubi se kreativnost, dolazi do podilaženja i posao trpi. Do sada sam imao stvarno odličnu suradnju s općinskim Vijećem i unutar vijeća, sa zaposlenicima Općine, udrugama, mještanima. U takvom okruženju je zadovoljstvo raditi ovaj posao, pogotovo dok se vide i rezultati. Nema razloga da se ovakva suradnja i ne nastavi pa će i moja kandidatura biti izgledna.

Imate li kakvih drugih političkih ambicija?

Tijekom obnašanja dužnosti načelnika uvijek sam bio prvo Ferdinančan, a tek onda političar. U malim sredinama ne bi trebali puno razmišljati o politici, nego o zajedničkim ciljevima, a politiku koristiti da nam pomogne u ostvarenju tih ciljeva. To je najlakše izvedivo s pozicije na kojoj sam danas tako da ne razmišljam o nekoj visokoj politici.

Pred nama je Dan općine, što biste poručili svojim mještanima?

Ove godine navršava se 30 godina od osnutka Općine Ferdinandovac. Želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u nastanku i razvoju Općine u tom periodu. Čestitam svima Dan Općine, Dan državnosti i blagdan sv. Ferdinanda kralja, zaštitnika sela i župe
Ferdinandovac koji slavimo 30. svibnja. Pozivam sve zainteresirane da posjete događanja koja smo organizirali ovim povodom, da se svi skupa malo opustimo i odmorimo, i onda dalje za poslom.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×