17.6 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
problemi s cjepivom

Isporuka cjepiva smanjena, K. Capak: Vodimo razgovore, sigurno će biti nekih popuštanja mjera
I

U EU dolazi do sloma sustava s cjepivima, 15. veljače Hrvatska bi trebala dobiti 19 kutija, a 22. veljače 20, kaže Capak.

Ne propustite

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a.

Kazao je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva, a vezano uz popuštanje mjera rekao je da su razgovori još u tijeku te da će odluke objaviti na vrijeme.

– Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna, smanjeno je za 14 kutija, po 975 doza. Dobili smo 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje. Ne znamo kakva će biti distribucijska lista u ožujku, nadamo se da će to biti značajno više, ali ne možemo znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju – rekao je dodajući i da ćemo od AstraZenece teško dobiti ono što je bilo predviđeno ugovorom, no u nju se polažu sve nade da će u veljači stići dovoljno cjepiva da se do kraja mjeseca procijepe starije osobe i kronični bolesnici.

Kazao je kako u EU dolazi do sloma sustava s cjepivima.

– Zbog hitne potrebe za cijepljenjem većeg broja ljudi, istražili smo inovativne načine za povećanje broja doza koje možemo isporučiti ove godine i sada vjerujemo da potencijalno možemo isporučiti približno 2 milijarde doza do kraja 2021. godine. Ovaj tjedan vratit ćemo se izvornom rasporedu isporuka u Europsku uniju, uključujući i u Hrvatsku, dok će povećane isporuke početi od 15. veljače. Tako ćemo u potpunosti ispuniti dogovor i isporučiti dogovorene količine cjepiva u prvom kvartalu, dok će one u drugom biti znatno veće – kazali su iz Pfizera za Večernji list.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pojasnili su o čemu se točno radi.

– Pfizer je dosad isporučivao 17.550 doza tjedno što bi bilo 18 kutija. Dakle, 18 kutija je stizalo na tjednoj bazi, od 25. siječnja do 15.veljače planirano je smanjenje za 14 kutija ukupno u ta tri tjedna. 15. veljače Hrvatska bi trebala dobiti 19 kutija, a 22. veljače 20, dakle tri kutije više. 15. i 22. veljače Hrvatska bi se trebala vratiti na redovitu isporuku i dobiti ekstra 3 kutije, a kakva će biti isporuka u ožujku i hoće li biti određenih nadoknada – znat ćemo na vrijeme – poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za N1.

Cijepljenje u EU sporo se odvija u usporedbi s nekim drugim zemljama i nailazi na probleme, posebice vezano uz zastoj u lancu opskrbe.

Capak je govorio i o blagom popuštanju mjera od 1. veljače. Kazao je kako će popuštanja sigurno biti. No i da ne možemo biti do kraja zadovoljni epidemiološkom situacijom. Napominje kako imamo teško opterećenje novim sojevima virusa u zemljama koje su nam susjedne.

– Nisam rekao da se neće otvoriti, dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti. Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vrijeme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5. do 8. razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno – zaključio je Capak u razgovoru za HRT.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×