udruga zelena piškornica

Ivica Jakupić: Podržavamo Lackovića i raspisivanje referenduma da se čuje glas naroda žele li ili ne RCGO Piškornicu

Isto tako, nije u redu da susjedne županije voze smeće u našu. To nije moralno. Nije u redu da se smeće vozi kod susjeda jer kompenzacije za takve stvari nema, ističe I. Jakupić. 

15:22h
0
Foto: Ivan Balija
Ivica Jakupić // Foto: Ivan Balija

Udruga Zelena Piškornica iz Koprivničkog Ivanca na konferenciji za medije osvrnula se na posljednju tematsku sjednicu Županijske skupštine vezanu uz RCGO Piškornicu i sanacijsko odlagalište Piškornicu.

Većim dijelom naglasak je bio na temu referenduma o Piškornici na razini županije, a koji je, podsjetimo, predložio saborski zastupnik Željko Lacković.

Ivica Jakupić, predsjednik Udruge, tom je prilikom rekao da Udruga podržava raspisivanje referenduma, ali ne tako da se uvjetuje primjerice izgradnjom brze ceste do Koprivnice.

– Najdemokratskiji je to način izražavanja, mada ga politika nerado dozvoljava. Normalno je da narod kaže svoje, ako politika ne može pronaći rješenje. Mi kao udruga smo razmatrali lokalni referendum na razini Općine, no i za to treba procedura zakonska da bi se raspisao. Podržavamo sve vijećnike koji smatraju da se RCGO treba riješiti kroz referendum, ali isto tako kažemo da ga ne treba uvjetovati – kazao je I. Jakupić.

I dalje se u Udruzi zalažu za geološki prihvatljiviju lokaciju za odlagalište otpada u županiji te da ona ne bude blizu vodocrpilišta, geotermalnih izvora ili pak naselja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Imali smo prilike čuti da je projekt RCGO Piškornica zapao u probleme. Primjerice, Centar za upravljanje otpadom Mariščina iz Rijeke dokaz je da su takvi centri promašeni način gospodarenja otpadom. Podaci kažu da građani plaćaju 109 posto više za odvoz smeća proizvodnja goriva iz smeća je samo pet posto. I zato se protivimo izgradnji RCGO Piškornica. Isto tako, nije u redu da susjedne županije voze smeće u našu. To nije moralno. Nije u redu da se smeće vozi kod nas jer kompenzacije za to nemamo – ističe I. Jakupić. 

Nova deponija otpada, smatra Jakupić je neophodna. Isto tako, glas naroda trebao biti biti obavezan, a ne relativan.

čitam...
Loading...