Međunarodni festival folklora

IZ BAKINE ŠKRINJE Kulturna baština, folklor i tradicija zavladat će Podravinom, 250 folkloraša priredit će vrhunski kulturni doživljaj

Prva večer festivala bit će 20. srpnja u Domu kulture u Đurđevcu, dok će se drugi koncert održati Domu mladih u Koprivnici dan poslije. Osim toga, festival će posjetiti Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici i dom Senior Care u Križevcima.

17:30h
0
Iz bakine škrinje
Foto: Ivan Brkić

Koprivnica i Đurđevac bit će domaćini 12. međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”.

Festival traje od 19. do 23. srpnja, a ove je godine proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine u kojemu će biti prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna baština Podravine. Gostuje šest folklornih grupa iz Mađarske, Makedonije, Slovačke, Austrije i Slovenije, a na Festivalu će nastupiti i dvije domaće grupe, đurđevački domaćin KUD Petar Preradović te suorganizator Folklorni ansambl Koprivnica.

– Puno truda, entuzijazma i vremena je ušlo u festival, koji je svake godine sve kvalitetniji. Bit će oko 250 sudionika, što je stvarno respektabilna brojka, mislim da će posjetitelji zaista imati u čemu uživati. Festivalom se želi prezentirati nošnje, pjesme, ples, tradicija, ali i stvoriti temelje za buduću suradnju – najavio je dožupan Ratimir Ljubić.

Foto: Sanjin Bojić

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž također je pozvala posjetitelje na festival, koji je prošle godine bio vrlo posjećen.

– Veseli me što ćemo ugostiti brojne folkloraše, ove godine imamo i nove folklorne skupine. Vjerujem da će i ove godine biti puno gledalište – uvjerena je zamjenica gradonačelnika.

Velik dio festivala bit će prezentiranje raznih kulturnih dobara, a naš kraj njima obiluje.

– Hrvatska je od 2005. godine u registar nematerijalnih kulturnih dobara upisala njih oko 150. Želimo posjetitelje upoznati i senzibilizirati za kulturnu baštinu, koja će biti izložena na raznim mjestima u gradu, u knjižnici, u nekim izlozima, prije koncerta u Domu mladih. To će biti takozvani etno kutci u kojima će se prezentirati Ivanečki vez, Bregofska pita, šlingeraj i tradicijski nakit – rekla je dr. Nada Šešić, predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije.

Dr. Nada Šešić // Foto: Sanjin Bojić

Prva večer festivala bit će 20. srpnja u Domu kulture u Đurđevcu, dok će se drugi koncert održati Domu mladih u Koprivnici dan poslije. Osim toga, festival će posjetiti Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici i dom Senior Care u Križevcima.

Na festivalu će nastupiti folklorni ansambl Pletenka iz Makedonije, Hrvatska folklorna skupina Graišća Poljanci Wulkaprodersdorf iz Austrije, Plesni ansambl Somogy iz mađarskog Kaposvara, Folklorni ansambl Hont Krupina Slovačka, Folklorna skupina Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci Slovenija, KUD Petar Preradović iz Đurđevca i Folklorni ansambl Koprivnica.

čitam...