Muzej Grada Đurđevca

Izložba Leonarda da Vincija pod nazivom Strojevi dobila zeleno svjetlo gradskih vijećnika

Na umjetnika Leonarda da Vincija ne treba trošiti previše riječi, a ova izložba prikazuje modele temeljene na Leonardovim skicama, studijama, crtežima strojeva, letećih naprava, vozila i dr.

17:15h
0
Foto: djurdjevac.hr
Ilustracija // Foto: djurdjevac.hr

Na današnjem đurđevačkom Gradskom vijeću Muzeju grada Đurđevca odobreno je postavljenje ranije najavljene izložbe Leonarda da Vincija pod nazivom Strojevi. Kako je ranije kazala ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel, radi se o izložbi dvadeseta i više interaktivnih modela koje će biti moguće dodirivati, gledati i tako učiti.

Izložba će trajati od 19. travnja do 31. listopada 2020. godine. 

Na umjetnika Leonarda da Vincija ne treba trošiti previše riječi, a ova izložba prikazuje modele temeljene na Leonardovim skicama, studijama, crtežima strojeva, letećih naprava, vozila i dr. Samo mjesto izlaganja, srednjovjekovna utvrda, na neki se način podudara s Leonardovim izumima.

– Imamo iznimne rezultate, ova je izložba bila najposjećenija u proteklom razdoblju. Bili smo prepoznatljivi na nacionalnom nivou, zaintrigirali smo medije koji su tražili nas, a ne mi njih. Sada želimo zaintrigirati mlađu populaciju, radi se o drugačijoj izložbi nego što su bile ove dosad. Bio je projektant mnogih izuma koje je dobro čuvao. Stići će nam most, tiskarski stroj, oklop, pojas za spašavanje, leteća konstrukcija, itd. Kako, to ćemo vidjeti, doći će postavljači izložbe iz Njemačke pa će to riješiti – rekla je ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel čiji je rad i instituciju pohvalio predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Željko Lacković.

Edita Janković Hapavel, Gradsko vijeće Đurđevac 09. listopada 2017. // Foto: Matija Gudlin
Edita Janković Hapavel // Foto: Matija Gudlin

Izložbom će biti obuhvaćeni modeli, odnosno crteži poput dizalice, kugličnog ležaja, letećih naprava, propelera, padobrana, bicikla, samostrela, mjerača za prijeđeni put i slično. Ravnateljica je naglasila kako je izložba usmjerena prema svim školskim dobnim skupinama.

Odluka o davanju suglasnosti Muzeju donesena je jednoglasno.

čitam...
Loading...