FOTO: Izložba Milana Berbuča u Đurđevcu

10:44h
0
Detalj s izložbe // foto: Branko Novosel

U galerijskim prostorima Starog grada otvorena je  izložba akademskog slikara Milana Berbuča. Trideset i šest ulja na platnu, pastela i akvarela svjedoče o njegovim inspirativnim doživljajima — putovanjima u Italiju, Francusku i Nizozemsku, a posebno dojmovi s putovanja i jedrenja jadranskom obalom.

O izložbi je govorila ravnateljica Centra za kulturu Edita Janković Hapavel, a u glazbenom dijelu programa nastupili su prof. Bernard Dugan za klavirom i Domagoj Brček na trubi. Izložbu je ispred Grada Đurđevca otvorila pročelnica Ureda gradonačelnika Jadranka Švaco. Emotivno sjećanje na prijatelja i slikara dao je dr. Božidar Orešković. Izložba se može razgledati do 5. travnja 2014.

Slikar Milan Berbuč (Ljubljana, 25.5.1920. – Zagreb, 26.3.1995.) je Akademiju likovnih umjetnosti završio u Zagrebu 1947. (V. Becić, A. Mezdjić, M. Tartaglia). Poslijediplomski tečaj pohađao je u Ljubljani (G.Stupica). Jedan je od osnivača «skupine 53», (Ljubljana, 1953). Od 1957. živio je i radio u Zagrebu. Slikao je portrete, mrtve prirode i krajolike, eksperimentirao s formom i načinom plastičnog izraza. Stilski polazi od ekspresionizma i kubizma, sažima viziju do sinteze oblika i dolazi do tonskog shvaćanja boje u okviru geometriziranih ritmova.

tekst, foto i video: Branko Novosel

{webplayer video=http://www.youtube.com/watch?v=YmNetGMble4 type=youtube}

{vsig}kultura/03-2014/140320-milan-berbuc{/vsig}