6.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ostakljena bajka

Izložbom u Hlebinama Tomislav Grabar predstavlja se poklonicima umjetnosti
I

Grabarovo slikarstvo nastoji pomiriti suprotnosti i vratiti promatrača u vrijeme bezbrižnosti i slobode djetinjstva s uvjerenjem apsolutne otvorenosti i ostvarivosti svih izmaštanih želja i snova.

Ne propustite

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama u subotu, 3. srpnja, priređuje izložbu pod nazivom Ostakljena bajka: na razmeđi zbiljskog i čarobnog. Time će predstaviti Tomislava Grabara, jednog od danas aktivnih slikara i nastavljača tradicije Hlebinske škole. Otvorenje izložbe je u 19 sati.

Interes za likovnost kod Tomislava Grabara razvija se od rane mladosti početničkim crtežima na papiru i lesonitu pa sve do eksperimentiranja na staklu krajem 1960-ih godina. Iz mladenačke nesigurne ruke željne stvaranja izranjaju „načičkane“ kompozicije izvedene sitnim potezima koji mnoštvo malih raznolikih ploha slažu u splet kuća i plodnih polja nastojeći stvoriti perspektivnu iluziju dubine što izranja iz gustiša ogoljenog drveća i biljne vegetacije.

Kreativni impuls razvija desetljeće kasnije kad (nesvjesno) kreće u formiranje vlastita stila. Grabar kreće od tipičnih tema – sela, pejzaža, žanr-scena i njihova uspješnog kombiniranja. Vremenom slike dobivaju sve jači ekspresionistički naboj na temelju kojeg diferencira vlastitu poetiku prepoznatljiva izričaja. Ranije godine karakteriziraju zagasitiji tonovi tamnijeg, gotovo tmastog kolorita što doprinosi dramatskoj napetosti kompozicija i
neobičnoj mističnosti. Iz toga izrasta specifična arhitektura naglašeno izduženih formi koja će postati jedan od (naj)poznatijih znakova njegova stvaralaštva. Štapićasto oštri završeci krovova „rastežu“ kompoziciju, streme u visine „prizemljujući“ je blagim jednakomjernim širenjem u stranu.

Pročišćenost kompozicije na osnovne motive uz izostanak figurativnosti doprinosi snažnoj dojmljivosti ovog i svih slično komponiranih prikaza. Posljednjih godina uočava se težnja prema sve većem realizmu u prikazivanju motiva, posebno mrtvih priroda ili životinjskog svijeta. Pritom se glavni motiv bolje ističe u prozračnijim prikazima, usmjerenim na koloristički razvidnije, transparentnije oblikovanje pozadinskog krajolika.

Krajobraz je ovdje u službi isticanja i veličanja središnjeg (životinjskog) motiva. Prevlast pastelnih tonova iako hladnijeg predznaka karakteristična je za tematski blok zimskih krajolika. Zaleđena struktura preslikava se s prirode na krovove kuća, površine potoka i stabla drveća.

Svojom odraznom transparentnošću asocira na pročišćenost i mir, skladni red i harmoniju idealizirane Arkadije. Idealizirani prikazi s ponekim uplivom brutalnosti neodoljivo podsjećaju na čudesnu i bajkovitu moć preobrazbe. Kroz suočavanje i sučeljavanje težine opstanka i lakoće stvaranja zamišljenog i naslikanog, na razmeđi zbiljskoga i čarobnoga, ovostranoga i onostranoga Grabarovo slikarstvo nastoji pomiriti suprotnosti i vratiti promatrača u vrijeme bezbrižnosti i slobode djetinjstva s uvjerenjem apsolutne otvorenosti i ostvarivosti svih izmaštanih želja i snova.

Izložba se može razgledati do 1. kolovoza, i to od utorka do petka, od 10 do 18 sati te vikendom 10 do 14 sati.

Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ekspresno

Žurio se na izbore? Mladić bez vozačke uhvaćen usred noći, umjesto na biralištu završio u zatvoru

Mladi vozač jučer je završio na sudu nakon što je uhvaćen bez vozačke. Kako javlja PU koprivničko-križevačka, na Prekršajni odjel...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×