izvanredna konferencija

Jakšić: Podravka će biti prodana i privatizirana, pozivam sve političke opcije u županiji da se ujedine i isprave nepravdu

Dakle, ovo je poziv da sada Podravina i Prigorje  pokaže da nije spremno prodati Podravku da bi dobila nešto šake zobi ili raži za dvije-tri čestice ili za  dva-tri nova vrtića, kaže Jakšić.

14:58h
0
Foto: Ivan Balija
Jakšić je, inače, predsjednik Odbora za pravosuđe // Foto: Ivan Balija

Gradski odbor SDP-a danas je održao izvanrednu konferenciju na temu Podravke, Nacionalni plan oporavka i status Podravke u istome. 

– Nacionalni plan oporavka koji je nedavno entuzijastično predstavljen i koji je opet, nažalost, pokazao da HDZ čim dobije malo više vlasti nego što misli da treba imati u svoje ruke se vrlo brzo pretvori u onaj HDZ Kuščevića, Josipe Rimac, Gabrijele Žalac… – počeo je Mišel Jakšić.

Dakle, nastavlja, Podravka koja je gotovo 70 godina prednjačila svojom inovativnošću, koja je vukla cijeli kraj i cijelu zemlju, bile generator razvoja poljoprivrede, koja je othranila hrvatsku vojsku u domovinskom ratu, koja je i u Covid pandemiji pokazala koliko je važna.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ta Podravka danas nije na listi tvrtki od strateškog značaja RH i po onome što piše da je obećano Bruxellesu u nacionalnom oporavku, ta Podravka će u jednom od valova, da li do kraja 2023. ili do kraja 2026. biti prodana i privatizirana – zaključuje on, te nastavlja:

– Sada, ta sva obećanja koja su emitirana od vlade HDZ-a prema Koprivnici i Podravini i Prigorju, da će doći silne milijarde kroz Nacionalni plan oporavka, da će doći silne milijarde kroz Razvojni sporazum županija Sjever. Hoćemo li to morati platiti i pretplatiti na način da se  Podravka proda za XY milijardi kuna i da onda netko važan veli: ali vama sad država daje kroz sve te planove oporavka i sporazume X milijardi kuna, ako dođemo do milijarde. Definitivno je došlo vrijeme da svi politički čimbenici u Koprivničko-križevačkoj županiji potaknu novu raspravu i isprave nepravdu te da se Podravka sa svojim značajem za hrvatsku prehrambenu industriju vrati na listu od strateškog interesa RH. HDZ ju je skinuo s te liste – napominje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

– Zato sam pozvao prošloga tjedna g. Vitelja i gđu Milodanović kao predstavnike tadašnje HDZ-ove vladajuće većine, a očito i sadašnje, da daju ostavke u Nadzornom odboru, jer lokalne interese očito ne zastupaju, jer ne smiju zastupati, očito imaju previše putra na glavi – kazuje.

– Zato ovim putem pozivam i g. Korena da na ovu temu ne šuti, bez obzira na koalicijske odnose. Volio bih da se uključi i Željko Lacković, s obzirom da je bio dio vladajuće većine koja nas je dovela u ovu nepravednu situaciju, i da zajedno svi politički čimbenici izvučemo ovu situaciju. Drugog puta nam nema. Znam da će sad biti svakakvih napada, da će se reći da skupljam političke poene, svaki puta se tako kaže, a na kraju dođe na moje – zaključuje Jakšić te nastavlja:

“Dakle, ovo je poziv da sada Podravina i Prigorje  pokaže da nije spremno prodati Podravku da bi dobila nešto šake zobi ili raži za dvije-tri čestice ili za dva-tri nova vrtića.”

Ivan Pal kazao je kako sve ozbiljne države brinu o prehrani i vertikali prehrane: od poljoprivrede kao primarne pa prema vrhu. Uvjeren sam da se možemo dogovoriti, strahujem za Podravku i čitav kraj.
– Zar želimo imati još jedan Agrokor? Ruske banke i sumnjivi fondovi su vlasnici našeg najvećeg poljoprivrednog kompleksa. Pozivam sve političke opcije da se zajedno složimo skupa i da velimo NE. Bez obzira što su o tome mislili prije mjesec dana ili kojima je to problem zbog svojih koalicijskih partnera jer to je u interesu ove države, ove županije, ovog grada i Podravine i Prigorja – zaključio je Pal.
Jakšić pojasnio zašto smatra da je loše da država prodaje vlastiti udio u Podravki