17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Javno čitanje na G – točkama povodom Međunarodnog dana pismenosti
J

Ne propustite

Međunarodni dan pismenosti, kojeg je UNESCO utemeljio još 1966. godine s ciljem skretanja pažnje javnosti  na potrebe poticanja razvoja pismenosti, tradicionalno se u svijetu obilležava 8. rujna.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana pismenosti je  “Snaga pismenosti žena“. Naime, iako živimo u dvadeset prvom stoljeću, na svijetu  još uvijek 550 milijuna žena  i 320 milijuna muškaraca ne zna čitati i pisati. Prema dostupnim podacima, jedna od četiriju djevojčica na svijetu ne ide u školu, a npr. u  Africi južno od Sahare uopće se ne školuje čak 40 % djevojčica. U nekim sredinama ljudi misle kako djevojčicama jednostavno ne treba obrazovanje, a ukoliko nemaju dovoljno novca za školovanje sve djece, školovat će samo dječake. Tijekom šest godina, na primjer, djevojčicama u Afganistanu bilo je zabranjeno ići u školu, a tek dolaskom nove vlade 2002. godine  stvari su se promjenile – otad postoje i škole i mogućnosti obrazovanja za žene.

 

Kako je milijunima djece  širom svijeta mogućnost školovanja još uvijek samo san, Međunarodna čitateljska udruga (IRA) i UNESCO kroz obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti svake godine posebno žele na to skrenuti pozornost cjelokupne javnosti. Tim naporima pridružuje se i Hrvatsko čitateljsko društvo i mnoge knjižnice u Hrvatskoj, pa tako i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

U organizaciji Knjižnice u srijedu 8. rujna 2010. odvijat će se tijekom cijelog dana, od 8.30 do 19.00 sati javno čitanje na G – točki (Galovićevoj, Gradskoj točki) ispred knjižnice na Zrinskom trgu.  Čitači (i slušatelji) iz svih koprivničkih škola i dječjih vrtića, kao i štićenici Doma za starije i nemoćne te  članovi Literarne sekcije KUD-a “Podravka” dolazit će  pred knjižnicu prema dogovorenom rasporedu, sa svojim omiljenim knjigama te čitati na glas. (U slučaju kiše, čitanje će biti organizirano u ulaznom haustoru knjižnice i kina, ili u samom prostoru knjižnice.)

Svi zainteresirani građani mogu također pružiti podršku isticanju važnosti i vrijednosti čitanja i pisanja tako što će i sami  sudjelovati u javnim čitanjima  na ostalim G – točkama u gradu: gradskom parku, pred kafićima, kod fontane na Zrinskom trgu  i na drugim većim gradskim trgovima,  s jedinstvenim ciljem – kako bi što više čitača sudjelovalo u akciji te kako bi što više građana moglo čuti njihovo čitanje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Dvije dame današnje su slavljenice!

Anastazija i Bosiljka današnje su slavljenice. Anastazija je prilagodljiva, prirodna, ambiciozna, poticajna, uredna, pustolovna, poletna, samostalna, vesela i simpatična osoba. Bosiljka...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×