6.8 C
Koprivnica
Utorak, 27. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
radila je kao čistačica

Jeste li gledali? Bizaran slučaj liječnika Jusupa koji je zaposlio medicinsku sestru ‘izvađenu’ s psihijatrije šokirao Hrvatsku
J

Sve u svemu, još jedna teška hrvatska priča koja bi nas sve trebala zabrinuti. Na mnogo razina. Možemo se samo nadati da ovakve priče neće postajati sve učestalije.

Ne propustite

Bizaran slučaj obrovačkog liječnika Gorana Jusupa i njegove navodne medicinske sestre Veronike Pecolaj koji posljednjih dana ne silazi s naslovnica svakom novom informacijom i novim razgovorom s njim i s upućenima poprima sve jasnije konture koje su čak bizarnije i tragičnije nego što se to činilo na prvi pogled, javlja index.hr.

Što više gleda, sluša i čita čovjeka sve više hvata strah i zabrinutost za njihove pacijente i sve ozbiljnije se pita kako je taj dvojac mogao raditi kao medicinski tim. Odgovor na to pitanje nije jednostavan.

Slučaj je privukao pozornost medija jer su se brojni pacijenti žalili na neprofesionalnost obrovačke privatne ordinacije, kao i na ponašanje Jusupa i Pecolaj. Optužili su ih da su uvredljivi, da im ispisuju uputnice i recepte na nepropisan način tako da često ne vrijede, da im ne propisuju terapije kako bi trebali i sl. Ordinacija je zbog toga izgubila oko tisuću pacijenata u pola godine. Ostalo ih je oko 400, vjerojatno onih najzdravijih, dok su ostali prebjegli u jedinu drugu ordinaciju obiteljske medicine u Obrovcu ili u obližnja mjesta.

Posebnu pozornost privukla je činjenica da se već iz priloga emisije Provjereno Nove TV moglo shvatiti da Veronika Pecolaj nije kvalificirana za posao koji obavlja, odnosno da uopće nije medicinska sestra iako su oboje tvrdili suprotno. Kasnije je to novinarima potvrdila Hrvatska komora medicinskih sestara koja je provjerom registra utvrdila da u njemu nema osobe pod njezinim imenom.

Konačno je to priznao i sam Jusup. Kada više nije mogao skrivati istinu, rekao je da je u vezi s Pecolaj te da mu ona samo sprema ordinaciju. Štoviše, izjavio je da je Pecolaj malo munjena i da ju je on izvukao iz psihijatrijske bolnice na Ugljanu.

– Tamo ju je stavila njena majka. To je šiptarska politika, ona je isto Šiptarka – mrtav hladan je ustvrdio u razgovoru za Index, dodavši da je sve poslove za koje je potrebna medicinska stručnost obavljao on.

Tu zabrinutost za pacijente doseže vrlo ozbiljne razine jer postaje jasno da ni liječnik nije sav svoj.

Foto: Screenshot Nova TV

Ordinacija ne može bez medicinske sestre

Kako bi doznali postoji li ikakva mogućnost da je aranžman obrovačkog liječnika barem formalno u skladu sa zakonom, obratili su se HZZO-u i predsjednici Komore medicinskih sestara Slavi Šepec.

Pitali su ih postoji li neka opcija u kojoj je Pecolaj mogla čistiti i obavljati administrativne poslove u ordinaciji, dok je on obavljao sve ono za što je potrebna medicinska struka, poput pregleda, previjanja, cijepljenja, pisanja recepata i sl., što je sam ustvrdio.

Iz oba izvora odgovorili su da ne postoji nikakva mogućnost da ordinacija funkcionira bez medicinske sestre. Po zakonu za to je potreban tim koji se sastoji od jednog liječnika i jedne medicinske sestre.

Šepec je rekla da je zakonima jasno definirano kako mora izgledati tim i koje kvalifikacije mora imati medicinska sestra.

– Ne postoji niti teoretska mogućnost da ordinacija funkcionira bez medicinske sestre. Nitko, niti liječnik, niti biokemičar, niti rendgenolog, nitko ne može obavljati posao medicinske sestre – bila je odrješita predsjednica Komore.

– Sestrinstvo je regulirana profesija. U EU su točno zadani predmeti i kolegiji koji trebaju biti zastupljeni u obrazovanju medicinskih sestara. To obrazovanje samo u stručnom dijelu traje najmanje 4600 sati – pojasnila je Šepec.

Ističe da se medicinske sestre, odnosno tehničari, nakon stjecanja diplome moraju upisati u registar medicinskih sestara u Komori i dobiti odobrenje za samostalan rad koje se mora obnavljati svakih šest godina.

– Osim toga, sestre moraju redovito pohađati trajnu edukaciju koja je također određena pravilnicima Komore. Da bi dobile produženje licence, moraju imati i određeni broj bodova po toj edukaciji i moraju plaćati članarinu – dodaje Šepec.

Kaže da je u Hrvatskoj, zbog manjka medicinskih sestara, bilo zahtjeva da se omogući prekvalifikacija, no smatra da to nije moguće jer su razlike između uobičajenog općeg školovanja i školovanja za medicinske sestre prevelike u praktičnom dijelu da bi se to pokrilo nekim kratkim doškolovanjem.

– Prekvalifikacije su moguće u BiH, ali ne i u Hrvatskoj – rekla je Šepec.

U HZZO-u su nam objasnili da Jusup ne bi mogao ostvariti ugovor s njima da nije ispunjavao sve zakonski propisane obaveze, što uključuje da ima zaposlenu osobu odgovarajuće medicinske stručne spreme i važeće licence.

Drugim riječima, Jusup je u svojem timu godinama imao kvalificiranu medicinsku sestru. Problem je nastao kada je ona otišla u mirovinu. Pokušao je naći novu, no i ona ga je ubrzo napustila.

U HZZO-u ističu da se rad privatne ordinacije koja nema oba člana tima smatra kršenjem ugovornih obveza. Prema zakonu, osoba koja nije stekla stručne kompetencije medicinske sestre, odnosno medicinskog tehničara, ne smije provoditi zdravstvenu zaštitu – ispisivati recepte, pisati uputnice, davati injekcije i sl.

U slučaju da medicinska sestra prestaje s radom, nositelj privatne prakse obavezan je obavijestiti nadležni regionalni ured HZZO-a te osigurati zamjensku medicinsku sestru objavom natječaja za zapošljavanje ili kontaktiranjem nadležnog ureda Zavoda za zapošljavanje. Ako ni nakon objave natječaja ne može naći medicinsku sestru, o tome treba obavijestiti nadležni regionalni ured kako bi u suradnji s nadležnim domom zdravlja i županijskim uredom za zdravstvo iznašli rješenje za propisani nastavak rada u privatnoj praksi.

HZZO-u su ozbiljne pritužbe pacijenata počele stizati u 2018.

U Zavodu tumače da kontrolu izvršavanja ugovornih obveza provode u skladu sa svojim provedbenim aktima, no prije svega na temelju prijava osiguranih osoba. U konkretnom slučaju HZZO je proveo kontrolu u studenom 2018. i u siječnju 2019. na temelju saznanja da ordinacija nema medicinsku sestru, kao i na temelju prijava pacijenata zbog otežanog ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. Jusupu je tada utvrđen rok za uklanjane nepravilnosti, odnosno rok za zapošljavanje medicinske sestre u timu.

U siječnju 2019. HZZO je proveo ponovljenu kontrolu u kojoj je utvrđeno da Jusup nije ispravio nepravilnosti iz prethodne kontrole te da bi daljnje neispunjavanje odredbi ugovora izazvalo štetne posljedice za osiguranike i za Zavod, zbog čega je Službi za ugovaranje HZZO-a predloženo pokretanje postupka raskida Ugovora.

Jusup se ni na jedno zaprimljeno Izvješće o provedenoj kontroli HZZO-a nije očitovao. Služba za ugovaranje HZZO-a stoga je pokrenula postupak raskida ugovora tako što je 18. travnja 2019. donesena odluka da se ugovor raskida 30. travnja 2019. zbog kršenja ugovornih obaveza.

Iz HZZO-a poručuju da su u ovom slučaju postupili potpuno prema propisima, da uobičajena procedura otkazivanja ne ide preko noći, te da stoga nije moguće reći da je sustav prevaren.

Na temelju dostupnih informacija pacijenata i poznavatelja situacije u sustavu, priču o slučaju obrovačke ordinacije ukratko bismo mogli rezimirati na sljedeći način. Jusup je godinama radio svoj posao korektno, iako je možda bio, blago rečeno, osebujan.

Nakon obiteljske tragedije te umirovljenja dugogodišnje medicinske sestre, kod njega se nešto očito značajno promijenilo tako da više ni sam nije izvršavao ugovorne obaveze na zadovoljavajući način. Pacijenti su se žalili, HZZO je proveo nadzor, no dao mu je priliku da ispravi nepravilnosti, prije svega nedostatak kvalificiranog osoblja, uzimajući pritom u obzir da je u nekom razumnom roku teško naći medicinske sestre koje će biti voljne doći raditi u neko malo mjesto poput Obrovca. Ako već nekamo moraju odlaziti na rad, svakako im je privlačnije odseliti u neku uređenu zemlju EU-a, gdje su uvjeti i plaće neusporedivo bolji.

Jusup i Pecolaj su oglasima tražili medicinsku sestru, no to im očito nije polazilo za rukom. Bilo bi razumno pretpostaviti da je konfliktno i uvredljivo ponašanje Jusupa prema svima, pa i sestrama, lako moglo otežati rješavanje ove krize.

Njegova ordinacija uskoro će biti zatvorena, no time njemu neće biti oduzeta licenca za rad kao liječnika. Za to nije nadležan HZZO. To će, na temelju pritužbi pacijenata i sestara, morati pokrenuti Liječnička komora, a dozvolu za rad može mu oduzeti samo Ministarstvo zdravstva.

Sve u svemu, još jedna teška hrvatska priča koja bi nas sve trebala zabrinuti. Na mnogo razina. Možemo se samo nadati da ovakve priče neće postajati sve učestalije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na svu sreću

Učenik koji je danas skočio s prvog kata škole nalazi se izvan životne opasnosti

Izvijestili smo danas o učeniku koji je stradao u padu s prvog kata Osnovne škole u Ludbregu. Kako doznaje Dnevnik.hr,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×