Piškornica se širi

Jozinović: Do temelja ćemo zatresti posao gospodarenja otpadom

18:30h
0
Obiteljska firma Prizma postaje dio Piškornice // Foto: Matija Gudlin

Ovim preuzimanjem, Piškornica postaje dominantni sakupljač na području županije, s tim da ovo neće biti jedina akvizicija grupe Piškornica u ovoj godini, najavio je Jozinović.

Danas je u Koprivničkom Ivancu potpisan ugovor o preuzimanju tvrtke Prizma VV d.o.o. iz Malog Otoka, između njenih vlasnika obitelji Vlah i Mladena Jozinovića, direktora tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o. Vrijednost akvizicije je 3,8 milijuna kuna te će novostvoreno društvo unutar grupe Piškornica, djelovati pod novim imenom Piškornica Transport.

Prizma je dosad bila obiteljsko poduzeće s 24 djelatnika i šest milijuna kuna prometa te 13 koncesija na području Koprivničko-križevačke županije. Uz prikupljanje i obradu otpada, bave se i djelatnostima zimske službe, održavanja poljskih puteva, košnje trave i sezonskih poslova, što akvizicijom sad dobiva i Piškornica.

Kako doznajemo, Prizmini zaposlenici ostaju raditi pod istim uvjetima, s tim da sada ekipa raste na 31 djelatnika. Isto tako, sada će Piškornica u novom ruhu raspolagati s deset vozila za prikupljanje otpada, uz ralice i slično, a od jeseni je u planu i kupnja nove flote zimske službe.

Jozinović se okrenuo lokalnom poslovanju // Foto: Matija Gudlin
Jozinović se okrenuo lokalnom poslovanju // Foto: Matija Gudlin

– Ovim preuzimanjem, ove bi nam godine prihodi trebali narasti na 25 milijuna kuna, te Piškornica postaje dominantni sakupljač na području županije. S tim da ovo neće biti jedina akvizicija grupe Piškornica u ovoj godini. Finaliziramo li to do jeseni, do temelja ćemo zatresti posao gospodarenja otpadom na nivou države – najavio je idući korak Jozinović, iako nije htio podijeliti s nama o kojoj se tvrtki radi.

Direktor dosadašnje Prizme Dražen Vlah izrazio je zadovoljstvo što su postali zanimljivi jednoj ozbiljnoj firmi.

– Ovakvim smo preuzimanjem svi na dobitku, jer na ovakvom tržištu mala firma ne može konkurirati. Nadam se da će sada biti duplo više posla. Situacija je uvelike olakšana time što Piškornica raspolaže vlastitim deponijem pa više neće biti odvoza u Jasenovac, Vukovar i drugamo.

Dražen Vlah iz Prizme // Foto: Matija Gudlin
Dražen Vlah iz Prizme // Foto: Matija Gudlin

Sad će nam deponij biti udaljen najviše 50-ak kilometara od mjesta skupljanja – zaključio je Vlah.

Bilo je govora i o Projektu Piškornica, gdje je gradnja centra za obradu otpada i dalje u planu.

– Kako je protekla godina po pitanju povlačenja sredstava iz EU neuspješno završena, te su državi zbog političke situacije blokirana sredstva, gdje će na kraju korisnici plaćati penale, držim da je pravi potez bio okrenuti se lokalnom tržištu s ciljem samoodrživosti – izjavio je direktor Piškornice i pojasnio kako je Piškornica u svakom trenutku spremna aplicirati na javni natječaj EU fondova.

– Radi se o jednom od četiri spremna projekta na razini države koji samo čekaju poziv Ministarstva, što se vjerojatno neće dogoditi dok ne prođu parlamentarni izbori – njegove su riječi.

Prva od dvije akvizicije // Foto: Matija Gudlin
Prva od dvije akvizicije // Foto: Matija Gudlin

– Građani s područja ovdašnje četiri županije nemaju razloga za brigu, te će svaka od 110 općina moći zbrinjavati otpad kroz grupu Piškornica dok se ne sagradi centar – tješi Jozinović, uspoređujući situaciju s drugim županijama koje imaju veliki problem s kapacitetima, a najavio je i povoljne cijene za korisnike.

– Dok cijene deponiranja po nekim hrvatskim gradovima idu u nebo, preko 1000 kuna po toni, kod nas je ona simbolična – od 250 do 340 kuna te ovom akvizicijom neće rasti – obećanje je direktora Piškornice, koji se za kraj osvrnuo i na likvidnost u poslovanju.

– Ne želimo se zaduživati kod banaka, poslujemo živim novcem te ćemo ove godine dostići cilj samoodrživosti odnosno samofinanciranja. Ubrzano otplaćujemo beskamatni kredit, kako bismo se u ovoj godini rasterećeni javili na sva četiri natječaja za skupljanje i obradu otpada na području četiri županije – zaključio je Jozinović.

Potpisivanju akvizicije nazočili su i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Ivica Petričević te župan Darko Koren, kao član i predsjednik Skupštine društva Piškornica.

čitam...