Kenđelić se s taokinjom čitavu noć skrivao u klijeti između Plavšinca i Vlaislava

13:48h
0
Načelnik Policijske postaje Đurđevac Krunoslav Karas, voditelj Službe kriminalističke policije PU koprivničko-križevačke Romano Vaupotić i glasnogovornik Dražen Laljek // Foto: Koprivnica.net

Službene informacije o talačkoj krizi koja je protekla dva dana zgrozila cijelu zemlju, a posebice građane Đurđevca jer se vićim dijelom tamo i odigravala, danas su iznesene na izvanrednoj konferenciji za novinare. Činjenice, kao i tijek same akcije iznijeli su načelnik Policijske postaje Đurđevac Krunoslav Karas te voditelj Službe kriminalističke policije Romano Vaupotić.


– Prekjučer, oko 9 sati, policijska postaja Đurđevac zaprimila je dojavu da je u Lidlu došlo do prijetnje vatrenim oružjem. Po dojavi su izašli policijski službenici i potvrdili to, a utvrđeno je da je Zdravko Kenđelić iz Đurđevca prijetio zaštitaru iz trgovačkog centra vatrenim oružjem. Po tako zaprimljenoj dojavi policijski službenici Policijske postaje Đurđevac te Policijske uprave koprivničko-križevačke pristupili su mjeri traganja za navedenom osobom, kako bi locirali njezinu poziciju – ispričao je Karas sam početak događaja koji je potom kulminirao strašnim zapletom, no srećom bez tragičnih posljedica.

Danas, 12. ožujka je dovršeno i kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke nad Zdravkom Kenđelićem (46) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, protupravnog oduzimanja slobode, prijetnje te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U policijskom izvješću stoji kako je u ponedjeljak, 10. ožujka, oko 8.50 sati u trgovačkom centru u Đurđevcu, nakon što je zaštitaru vratio prethodno otuđeni sapun, Kenđelić tom istom zaštitaru prijetio pištoljem, najprije ga repetiravši, a potom ga uperivši u zaštitara.

Tada je za njime uslijedilo traganje, da bi se oko 18.45 sati pojavio u Đurđevcu u Grkinskoj ulici, u dvorištu kuće. Prilikom provođenja policijskih izvida prijavljene prijetnje, Kenđelić je, u namjeri da ubije službenu osobu, ispalio najmanje tri hica iz pištolja u pravcu policijskih službenika. Srećom, ispaljeni meci nisu nikoga pogodili. Policijski službenici su pak u cilju odbijanja napada, u pravcu osumnjičenika iz službenog pištolja također zapucali. Ispalili su četiri hica, no Kenđelić tom prilikom nije pogođen.

– Nesretna je okolnost da se baš tada u neposrednoj blizini zaustavio Peugeot 407, što je bjegunac iskoristio. Ušao je u automobil, koji se potom udaljio u nepoznatom smjeru – nastavio je Karas, dok je poznato kako je to učinjeno uz prisilu prema 39-godišnjoj Ani P., koja je upravljala automobilom.

U izvješću stoji i kako su odmah poduzete opsežne mjere potjere i traganja za osumnjičenikom, u koje su uključeni svi raspoloživi policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke, uz punu pomoć kolega iz susjednih Policijskih uprava, kao i pripadnici Specijalne policije – Antiterorističke jedinice Lučko te Zrakoplovne jedinice. Također, korištena je i sva raspoloživa tehnika, uključujući termovizijske uređaje i policijski helikopter.

Nakon što su policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke utvrdili kretanje osumnjičenika, vozila i oštećene na koprivničkom području isti su praćeni i pripremana je akcija uhićenja osumnjičenika te oslobađanja oštećene, uz punu skrb o sigurnosti oštećene i drugih građana.

Kenđelićevo uhićenje snimljeno iz policijskog helikoptera // Foto: MUPNa konferenciji je otkriveno i kako su se bjegunac i taokinja čitavu noć skrivali u klijeti vinograda smještenog između Plavšinca i Vlaislava. Nakon što je Kenđelić odustao od skrivanja, uputio se zajedno s taokinjom automobilom prema Zagrebu, prilikom čega je uočen i stavljen pod nadzor.

– Sukladno taktici, vozilo se pratilo uz redovno izvještavanje svih voditelja o njegovom kretanju, no nije se prema njemu postupalo prvenstveno u cilju zaštite ženske osobe i ostalih sigurnosnih razloga – napomenuo je Karas, dok je Vaupotić napomenuo kako je prije konačnog presretanja bjegunca planirano izvršiti tu akciju na četiri različite lokacije, no zbog objektivnih okolnosti to nije izvršeno.

Konačno, u utorak, 11. ožujka, oko 8.20 sati u Zagrebu na Slavonskoj aveniji završila je akcija potjere i osumnjičenik je uhićen uz uporabu sredstava prisile, a oštećena taokinja je oslobođena. Važno je spomenuti i kako tijekom događaja nije ozlijeđena.

Sada je službeno poznato i kako je Kenđelić pištolj koji je upotrebljavao tijekom počinjenja kaznenih djela posjedovao bez odobrenja.

– Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, protupravnog oduzimanja slobode, prijetnje te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari  protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu i predan je pritvorskom nadzorniku. Tijekom današnjeg poslijepodneva bit će predan Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu radi daljnjeg postupanja, odnosno ispitivanja – objasnio je Vaupotić.

Na kraju je zahvalio građanima na svim korisnim saznanjima koje su dojavili o kretanju osumnjičenika i vozila.

Što se pak kriminalne povijesti Kenđelića tiče, u Policijskoj upravi napominju kako ni sami nisu u potpunosti upoznati s njom te se radi na tome da se dobiju potrebne informacije iz Njemačke, odakle je deportiran 2010. godine. Poznato je samo ono što je sam kriminalac izjavio prilikom dolaska u Hrvatsku pri deportaciji, da je u Njemačkoj proveo godine u zatvoru.

čitam...