KOLUMNA Dražen Sačer // Samoliječenje

11:45h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

SAMOLIJEČENJE

Lijekove ne pijte sa sokovimaOtac medicine Hipokrat rekao je pred više od 2000 godina: „ponekad je najbolji lijek, ne uzeti nikakakv lijek”, a pred 50-ak godina engleski farmakolog prof. John Henry Gaddum: „bolesnici se mogu oporaviti od lijekova ali i usprkos njima”. No, bez lijekova se ipak ne može, ali je uvijek potrebna određena doza kritičnosti pri njihovom uzimanju, neovisno da li ih propisuje liječnik, preporuča ljekarnik ili ih pacijent uzima po vlastitom nahođenju. Ozbiljan problem može nastati kad se neopravdano uzima više lijekova i kroz duže vrijeme.

Lijek se definira kao tvar koja unesena u organizam, kemijskim djelovanjem dovodi do promjene neke biološke funkcije. Zato je upotreba lijekova strogo kontrolirana i većina njih se dobiva samo na liječnički recept. Postoje situacije kad je nužna politerapija (istovremeno propisivanje više korisnih lijekova), posebice kod bolesnika s nekoliko kroničnih bolesti, no zato nikako nema opravdanja za polipragmaziju (neracionalno i nesvrsishodno uzimanje većeg broja lijekova).

SAMOSKRB (Self-care) pojam je za sve ono što čovjek čini sam za sebe s ciljem postizanja i održavanja vlastitog zdravlja, sprječavanja i liječenja bolesti. Samoskrb obuhvaća način življenja, način prehrane, higijenu, čimbenike okoliša, socioekonomske uvjete i samoliječenje.

Samoliječenje (automedikacija) označava postupke samostalnog liječenja blažih i prolaznih zdravstvenih tegoba bez savjeta liječnika. To su stanja poput glavobolje, povišene temperature, prehlade, zatvora i proljeva, bolova različite lokalizacije, kašlja i mnogih drugih stanja. Ključnu ulogu pri ovom liječenju trebao bi imati ljekarnik (farmaceut) koji će bolesniku preporučiti one lijekove ili ljekovite pripravke koji se mogu izdati bez recepta i čija je neškodljivost i sigurnost prilično velika.

Odgovorno samoliječenje podrazumijeva racionalnu i opravdanu uporabu odobrenih kvalitetnih, sigurnih i učinkovitih bezreceptnih lijekova. Naziva ih se i OTC lijekovi (“Over the counter”, “preko pulta” ili oni lijekovi koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta). Iako su se pokazali relativno sigurni, treba imati na umu da i prirodni pripravci od ljekovitog bilja nisu uvijek sasvim neškodljivi. Svi oni osim poželjnog terapijskog djelovanja, mogu imati i neželjene učinke na ljudski organizam.

U tu grupu lijekova spadaju oni prirodnog podrijetla, medicinski proizvodi i lijekovi s niskim stupnjem toksičnosti, velike terapijske širine i znatne sigurnosti kod mogućeg predoziranja.

Temeljna načela samoliječenja su:
1. Upotrebljavati samo lijekove iz ljekarni i prema savjetu ljekarnika
2. Uzimati dovoljno dugo i po uputi ljekarnika preporučeni lijek

I pri samoliječenju, moguć je razvoj nuspojava (štetnih i neželjenih reakcija na lijek) koje su nastale unatoč pravilnoj indikaciji, pridržavanju propisanog doziranja i načina primjene lijeka. Nuspojave mogu nastati iznenada ili se pojaviti nakon nekog vremena. Alergijske reakcije na lijekove znatno su rjeđe, ali zato ozbiljnije. Simptomi alergije javljaju se nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uzimanja lijeka.

Kod uzimanja više vrsta lijekova i ljekovitih pripravaka veća je mogućnost interakcija – promjene učinka jednog lijeka, u vidu smanjenja ili povećanja njegova učinka. Iako su relativno rijetke, treba ih strogo i bezuvjetno poštivati kontraindikacije (stanja kod kojih nije dozvoljena primjena) za uzimanje lijeka i/ili ljekovitih pripravaka.

Najbolji savjet za opravdanost samoliječenja dati će obiteljski liječnik koji najviše poznaje pacijenta i ima uvid u sve aspekte negova zdravstvenog stanja. On će ga podučiti i dati savjet o mogućnostima racionalnog samoliječenja. Pritom pacijent mora liječnika obavijestiti o pojedinostima „samoliječenja” koje provodi, a koje bi eventualno moglo škoditi ili je s druge strane sasvim nekorisno. Izostane li razgovor s liječnikom tada je nužno pitati ljekarnika za savjet

Napominjem da među lijekove koji su podložni nuspojavama i interakcijama, pripadaju ponekad i oni koji se čine posve bezazlenim. Točnije, gotovo da nema lijeka kod kojeg se ne može ispoljiti neki od neželjenih efekata, unatoč njegovoj indikaciji i korektnom doziranju.

Olako shvaćanje simptoma bolesti i liječenje na svoju ruku može biti opasno. Mislite uvijek na to da Vašem zdravlju može naškoditi nekontrolirano i neumjereno uzimanje velikog broja lijekova i ljekovitih pripravaka. Zaključno, na planu samoliječenja poželjno je koristiti lijekove čija je sigurnost velika a rizik uzimanja minimalan.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

 

čitam...
Loading...