KOLUMNA Dražen Sačer // Važniji znaci reumatskih bolesti

07:00h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

VAŽNIJI ZNACI REUMATSKIH BOLESTI

 Među reumatske bolesti u širem smislu, ubrajamo najrazličitije bolesti i stanja koja se manifestiraju na lokomotornom sustavu (koštano-zglobno-mišićnom). Kod ovih bolesti uvijek su zahvaćene kosti, zglobovi, mišići i vezivno tkivo, ali mogu biti zahvaćena druga tkiva i organi. Iako se čini da su reumatske bolesti vrlo slične, ipak među njima ima vrlo velikih razlika u simptomatologiji, tijeku i trajanju bolesti, te načinu i ishodu liječenja. Grubo ih možemo podijeliti na upalne, degenerativne, izvanzglobne, infekcijske i metaboličke bolesti.

Kao i kod svih drugih bolesti, izuzetno je važna anamneza (podaci o bolesti). Liječnik mora procijeniti da li je neki bolesnikov navod, važan, sporedan ili čak nepotreban. Posebice pri prvom susretu, liječnik mora imati strpljenje i razumijevanje za iznošenje pacijentovih tegoba. Temeljit pregled uz iscrpnu anamnezu često je dovoljan i bez pretraga za točnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

Nekoliko je tipičnih simptoma vezano uz reumatske bolesti, a dva vodeća znaka uvjerljivo su bol i ograničenost pokreta.

Bol je kompleksan i subjektivan fenomen koji nije lako jednoznačno definirati, mjeriti i objasniti. Prema definiciji Svjetskog udruženja za bol (IASP) “Bol je neugodni emocionalni i osjetilni doživljaj povezan sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva”. Praktički svaku bolest ili traumu mišićno-zglobnog sustava prati bol. Liječnik će utvrditi čimbenike koji su potencijalni uzroci boli, uvjete pojavljivanja i narav boli te odrediti preciznu lokaciju. Bol lokaliziran u području zgloba s oteklinom upućuje s velikom sigurnosti da je izvorište u zglobu. Lokalizacija bola između dva susjedna zgloba govori za zahvaćenost mišića, kosti ili prenesenu bol.

Otok je objektivan znak koji upućuje na postojanje bolesti ili ozljedu zgloba, i vrlo je važan simptom kod reumatskih bolesti. Povećanje obujma zgloba upućuje na izljev, upalu, dekompenziranu artrozu ali i mogući tumor. Uzroci pak, povećanom opsegu ekstremiteta (ruke, noge) mogu biti vrlo različiti.

Ograničenost pokreta može biti potpuna ili djelomična. Najbolji je pokazatelj stupnja oštećenja funkcije i invalidnosti. Ograničenje pokreta može biti privremeno ili trajno. Smanjenje opsega pokreta liječnik najčešće izražava u postocima normalnog opsega pokretljivosti zgloba.

 Poremećaj funkcije može nastati na jednom ili više zglobova i na kralježnici. Može biti prolazan (bolno rame, izljev u zglob, upala zgloba) ili trajan (završna faza upalnih, ali i degenerativnih reumatskih bolesti).

Kontraktura predstavlja smanjenje gibljivosti zgloba u jednom ili više smjerova. Važno je znati da li je nastupila postupno ili naglo te da li progredira.

Slabija mišićna snaga manifestira se kao slabost jednog ili više mišića. Posljedica toga je više ili manje umanjena sposobnost rada i obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti. Kad gubitak mišićne snage napreduje unatoč provođenju medicinske gimnastike (snaženja mišića), potrebno je obradom utvrditi razlog.

Umor je čest i važan znak mnogih reumatskih bolesti, ali je i normalna reakcija organizma na produženo trajanje fizičkog napora. Umor koji se pojavljuje naglo, nestaje ubrzo nakon odmora. Naprotiv, kronični umor nastaje postupno i ne može se otkloniti odmorom, spavanjem ili rekreacijom.

Deformitet je naziv za promjenu oblika zgloba ili ekstremiteta. Može napredovati, stagnirati ili se čak smanjiti. Deformacija obično progredira s hipotrofijom mišića.

Ovo su najčešći i najvažniji znaci reumatskih bolesti. Kada jedan ili više navedenih simptoma potraju duže od dva do tri tjedna potrebno je potražiti savjet liječnika. Ako je simptomatologija burna, posebice ako su bolovi vrlo jaki liječniku treba otići i ranije.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

 

 

čitam...