12.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA Hrvoje Šlabek // Basna o Komunalcu i magarcima
K

Ne propustite

Učiteljica: – Dobro jutro, draga dječice, nadam se da ste se lijepo naspavali. Danas ćemo prvi sat imati hrvatski. Obrađivat ćemo književno djelo koje se zove “Komunalac: Godišnje izvješće o poslovanju za 2014. godinu”. To je jedna basna, a radnja se događa u našoj Koprivnici. Basne su priče u kojima se pojavljuju životinje, a uvijek na kraju dobijemo lijepu poruku. Da vas najprije pitam, tko zna što je Komunalac?

Maša: – Znam ja. To je jedna kuća u koju svako jutro ide moj tata. On tamo radi. Često dođe doma jako ljut i onda govori ružne riječi.

Perica: – Moja mama je jučer za ručkom rekla tati da je sused Franjo dobil posla v Komunalcu, i to nekak po vezi. Pital sam ih kaj to znači i onda su mi rekli da šutim.

Učiteljica: – Bravo, Maša. Komunalac je naše gradsko poduzeće koje se brine o tome da trava u Koprivnici bude lijepo pokošena i da nam lijepo svijetli javna rasvjeta, pa Komunalac odvozi smće koje svi mi napravimo doma, brine se o našemu groblju, placu, bazenu i Domu mladih, a i svima nama daje plin s kojim kuhamo i po zimi se grijemo.

Dječica: – Vauuuu.

Učiteljica: A da bi to poduzeće moglo raditi i davati plaću Mašinom tati, i drugim mamama i tatama, vaši mu roditelji moraju plaćati za sve to što radi. Znate i sami da kad idete na bazen, morate kupiti kartu. Ova basna koju ćemo obrađivati govori o tome koliko vaši mame i tate plaćaju Komunalcu i što onda tete i stričeki u Komunalcu rade s tim novcem. Stanko, hajde pročitaj zadnji odlomak na stranici 45.

Stanko: – Dobro, učiteljice. Evo: – Analiza poslovanja po sektorima pokazuje gubitak u Sektoru komunalne usluge u iznosu od 2.158.457 kn, dok je Sektor plina ostvario dobit u iznosu od 10.396.316 kn. Ostali sektori ukupno ostvarili su gubitak u iznosu od 3.967.065 kn. Jesam.

Učiteljica: – Hvala, Stanko. Dječice, što nam govori ovaj odlomak?

Gabrijela: – Tu piše da su svi sektori zguba osim sektora za plin. A kaj to znači, učiteljice?

Učiteljica: – To znači da vaši mame i tate toliko puno plaćaju plin da Komunalcu na kraju godine ostane više od deset milijuna kuna. S tim si tete i stričeki u Komunalcu mogu kupiti više od milijun i pol Kinder jaja!

Dječica: – Vauuuuuuuuuuuu.

Učiteljica: – A sada, dječice, otvorite tablicu broj 29. na stranici 64. Maša, ti čitaj ono što pište gore u tablici, a ti, Perice, one brojke koje pišu dolje.

Maša: Bazeni Cerine.

Perica: – 1.153.475.

Maša: – Ugostiteljstvo.

Perica: – 113.197.

Maša: – Sportski odjel.

Perica: – 182.396.

Maša: – Ostali objekti.

Perica: – 639.484.

Maša: – Pevec.

Perica: – 444.736.

Maša: – Dom mladih.

Perica: – 309.337. Učiteljice, a kaj mi to čitamo?

Učiteljica: – To je dio basne koji pokazuje koliko su u minusu oni poslovi Komunalca koji nisu prodaja plina vašim mamama i tatama.

Stanko: – A zašto se i od tih poslova ne mogu kupovati Kinder jaja?

Učiteljica: – Razlozi su razni. Negdje su cijene niske zato da se Koprivničanci ne bi ljutili na tete i stričeke iz Komunalca i onda više ne bi glasali za tete i stričeke koji vladaju Koprivnicom. Negdje je, pak, previše radnika u Komunalcu, a puno ih je posao dobilo isto ko sused Franjo. Gabrijela, hajde sad pročitaj prvu rečenicu u odlomku “Rezultat poslovanja” na 45. stranici.

Gabrijela: – Komunalac je u 2014. godini poslovao pozitivno i ostvario je dobit u iznosu od 4.270.795 kn.

Učiteljica: Hvala, Gabrijela. To vam, dječice znači da si stričeki i tete u Komunalcu ipak budu mogli kupovati Kinder jaja jer su im vaši mame i tate dali toliko novca za plin da su si pokrili sve druge minuse i još im je ohoho ostalo.

Perica: – Isuse, kak dobra priča. Baš je bilo napeto. Ali, učiteljice, zakej ste rekli da je to basna, pa tu nema životinja.

Učiteljica: – Dječice, razmislite malo. Kak bi vi rekli za ljude kojima se godinama iz džepa izvlači puno novca za plin, prije toga i za vodu, a istodobno im se priča bajka o tome da moraju biti sretni jer nemaju prireza? No?

Dječica uglas: – Magarci.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ovo nismo vidjeli

Jadan nastradao, Slađan skupljao otpad bez dozvole, kažnjen 1320 eura: Iako sam Rom, pošteno zarađujem!

Jedan 30-godišnjak će morati platiti kaznu od čak 1320 eura jer je "ulovljen" od inspektora kako bez dozvole skuplja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×