11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: S energijom pametno // ESCO i energetska učinkovitost izvan Hrvatske
K

Ne propustite

Na projekte energetske učinkovitosti i ESCo modele u sklopu EU utječu energetske politike koje se odnose na restrukturiranje i liberalizaciju tržišta električne energije i plina, te mjere za ublažavanje klimatskih promjena. Uz spomenutu Direktivu 2006/32/EZ projekti energetske učinkovitosti regulirani su i Direktivom 2003/87/EZ Europskog parlamenta i Vijeća kojom se utvrđuje shema za trgovanje kvotama emisije stakleničkih plinova unutar Zajednice čime se u 2012. godini želi postići poboljšanje u energetskoj učinkovitosti za otprilike 6%.

ESCo model je prvotno razvijen u Europi, te se kasnije proširio u Sjevernu Ameriku. Najveća ulaganja u energetsku učinkovitost i razvoj ESCo modela provedena su upravo u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji, stoga su ova tržišta najrazvijenija i služe kao primjeri dobre prakse. Navedena tri lidera slijede Francuska i Mađarska. Projekti su najčešće vezani uz kogeneracijska postrojenja, javnu rasvjetu, sustave grijanja, ventilaciju, klima uređaje (HVAC) i upravljanje korištenjem energije. Najviše ESCo modela razvijeno je u poduzećima koja se bave opskrbom energije i u zgradarstvu. Trenutno su na njemačkom tržištu prisutna 4 ESCo udruženja uz ukupno 500 poduzeća koja su razvila ESCo model. 

Izvor: http://re.jrc.ec.europa.eu

 

ANALIZA MODELA – BERLIN ENERGY AGENCY (BEA)
Energetska agencija iz Berlina (BEA) bavi se pružanjem konzultantskih usluga (razvoj projekata, analiza tržišta, izrada studija izvodljivosti, održavanje seminara i edukacija, implementacija projekata za javne institucije, lokalne vlasti i poduzeća), pružanjem usluga iz područja energetske učinkovitosti i prijenosom znanja tj. ”know-how” transferom na domaćem i stranom tržištu (Jugoistočna Europa i Južna Amerika). Njemačka je pionir u pružanju usluga energetske učinkovitosti i bilježi stabilan rast. Važni standardi koji se na ovom tržištu moraju poštivati su DIN EN 15900 i DIN 8930.

BerlinerProjekti Energetske agencije iz Berlina vezani su uz sudjelovanje u obliku partnerstva (ESP – Energy Saving Partnership) na ugradnji sustava efikasnog upravljanja vodom, optimizaciji sustava filtriranja vode, modernizaciji toplovodnog postrojenja, zamjeni dotrajalog ventilacijskog sustava i sustava rasvjete u ukupno 11 objekata (javni bazeni); modernizaciji rasvjete, prelasku s lož ulja na plin i ugradnji novih bojlera u ukupno 69 objekata (vrtići, škole i gimnazije); modernizaciji sustava grijanja, uvođenju centralnog sustava upravljanja energijom, održavanju ventilacijskog sustava i sustava grijanja u općoj bolnici Hubertus i bolnici Wenckebach (Berlin); obnovi zgrade i izradi CAFM baze podataka za zatvor JVA Tegel (Berlin) i ostalo. Ugovor o energetskom učinku (EPC – Energy Performing Contract) uključuje EPC Plus, EPC Light i Green EPC u što spadaju zamjena bojlera i termostata, modifikacije na sustavima za grijanje u uredima, školama i sportskim centrima (Slovenija – Kranj), uvođenje sustava održavanja, edukacija zaposlenika i optimizacija HVAC sustava u javnim objektima (Švedska), postavljanje solarnih panela i izolacije u srednjoj školi Alsace (Francuska).

Projekti u području prijenosa znanja uključuju bolnice u gradovima Bremerhaven, Hamburg-Eppendorf, Starnberg i Wilhelmshaven; kazalište u gradu Hanover; škole, vijećnice, bazene i vatrogasne stanice u gradu Ladenburg i Sehnde; škole i bolnicu u okrugu Lüchow-Dannenberg itd. Prijenos znanja na strana tržišta uključuje suradnju s poslovnim subjektima Eurocontract, Clearcontract i European Energy Service Initiative, te putem individualne suradnje sa zainteresiranim zemljama diljem Europe.

U području energetske učinkovitosti Agencija je uključena u MADEGASCAR, Buy Smart, ESOLi, Schools@university, PrimeEnergyIT, ClimactRegions, Check it out, Summerheat, GreenLight, Implement i GreenBuilding programe odobrene od strane EU.

Izvor: www.berliner-e-agentur.de

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×