17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: S energijom pametno // ESCO i energetska učinkovitost u Hrvatskoj
K

Ne propustite

Projekt energetske učinkovitosti iniciran je od strane Svjetske banke (IBRD) i Globalnog fonda za zaštitu okoliša (GEF) u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom d.d. i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR). Ukupna vrijednost Projekta uz sudjelovanje domaćih banaka procjenjuje se na $40 milijuna tijekom razdoblja od šest godina. Projekt energetske učinkovitosti doprinosi ostvarenju ciljeva prema Direktivi 2006/32/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o učinkovitosti korištenja energije i energetskih usluga. Cilj direktive je ušteda energije od 9% u devetoj godini primjene putem energetskih usluga i drugih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti. Trenutno su na domaćem tržištu prisutna dva manja pružatelja usluga iz područja energetske učinkovitosti – HEP ESCO d.o.o. i EETEK d.o.o.

 

ANALIZA MODELA – HEP ESCO d.o.o.
Trenutačno ključni kreator tržišta za projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj je poduzeće HEP ESCO d.o.o., a bavi se razvojem, izvođenjem i financiranjem projektaa energetske učinkovitosti. HEP ESCO d.o.o. je ujedno i provedbena agencija za Projekt energetske učinkovitosti. Uz nekoliko realiziranih projekata u Hrvatskoj i u regiji, HEP ESCO d.o.o. sudjeluje i u ključnim razvojnim međunarodnim projektima u okviru IEE programa (Intelligent Energy Europe), a ti projekti su GreenBuildingPlus, BioSolESCo i PERMANENT.

110826-k1Projekti poduzeća HEP ESCO d.o.o. u području energetske učinkovitosti na domaćem tržištu vezani su uz javnu rasvjetu, zgradarstvo, sustave opskrbe energijom i industriju. Na javnoj rasvjeti izvedena je modernizacija i obnova gradske javne rasvjete za gradove Novigrad, Varaždin, Karlovac, Rovinj, Jastrebarsko i Zagreb. Zgradarstvo uključuje modernizaciju sustava školske rasvjete u pet karlovačkih škola, modernizaciju sustava grijanja, zamjenu i sanaciju dotrajalih instalacija i armatura u kotlovnici, ugradnju vrelovodne toplinske podstanice i demontažu postojeće kotlovnice na lož ulje u dvije sisačke škole, rekonstrukciju plinske kotlovnice, modernizaciju sustava rasvjete i grijanja, rekonstrukciju cijevnog razvoda grijanja, ugradnju termostatskih ventila na radijatore i prelazak s lož ulje na plin u 8 varaždinskih škola, te rekonstrukciju i izgradnju rezervnog toplinskog sustava u sisačkoj i varaždinskoj općoj bolnici. Sustavi opskrbe energijom uključuju izgradnju kogeneracijskog postrojenja (istodobna proizvodnja toplinske i električne energije) gdje se kao gorivo koristiti drvni ostatak tvornice parketa u Strizivojni. Industrijska postrojenja uključuju moderniziranje pogona za obradu metala i rekonstrukciju rashladnog sustava u tvornici Alstom, te povećanje učinkovitosti elektromotornih pogona i rekonstrukciju napajanja električnom energijom u tvornici Sladorana. Zabilježene uštede kreću se od 20% do 85% uz godišnje uštede od 3.000 kWh do 960.000 kWh.

110826-k2U području energetske učinkovitosti na stranom tržištu HEP ESCO d.o.o. sudjeluje u tri projekta. Program GreenBuildingPlus ima za cilj povećanje učinkovitosti korištenja energije, promociju i korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje korištenja fosilnih goriva, zaštitu okoliša, smanjenje emisija CO2, te povećanje sigurnosti opskrbe energijom. Za GreenBuildingPlus Partnere poduzeće je prijavilo tri škole – Gimnaziju Bernardina Frankopana u Ogulinu, Srednju školu Duga Resa, te Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić, Duga Resa – na čijim je objektima proveo projekte energetske učinkovitosti.

110826-k3BioSolESCo projekt je usredotočen na trgovačka društva za energetske usluge i povećanje korištenja biomase i solarne energije za grijanje većih zgrada u privatnom i javnom sektoru. U projektu uz 13 institucija iz osam europskih zemalja sudjeluju i Energetski institut ”Hrvoje Požar” (EIHP).

110826-k4U suradnji s još pet poduzeća iz Europe (Maicon, FEWE, Energoeco, Eneffect i EEE) započeta je realizacija PERMANENT (PErformance Risk MANagement for ENergy efficiency projects through Training) projekta, čiji je glavni cilj pridonijeti popularizaciji i prihvaćanju mjerenja i verifikacije ušteda (M&V), te općenito potaknuti bolje razumijevanje energetskih ušteda. Kao jedan od važnijih rezultata navedenog projekta je službeno izdanje IPMVP protokola na hrvatskom jeziku.

 

Izvor: www.hepesco.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Odlična prilika

Ministarstvo turizma i sporta objavilo pozive poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu te za sufinanciranje projekata udruga

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je dva javna poziva. Prvi, Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu "STIPENDIJE" -...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×