17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: S energijom pametno // Klima i razni utjecaji
K

Ne propustite

 

 

 


Klima se na planeti zemlji mijenja iz dana u dan, htjeli mi to priznati ili ne. Na nama je da odlučimo da li želimo imati pozitivan utjecaj na taj proces i smanjiti negativne efekte našeg života i djelovanja kroz smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Kako bi vam pojednostavili što su to staklenički plinovi, definirati ćemo ih kao ugljikov dioksid, metan, dušikovi oksidi, sintetički staklenički plinovi fluorirani ugljici i ugljikovodici i sumporov heksafluorid. Staklenički plin koji se najviše stvara iz proizvodnje i potrošnje energije je ugljikov dioksid.

Ispuštanje stakleničkih plinovaZa primjer navodimo postotke emisije stakleničkih plinova kao rezultat osobne potrošnje energije svakog pojedinca:

1. Putnički cestovni prijevoz – 49,9%
2. Zagrijavanje i hlađenje prostora – 29,0%
3. Zagrijavanje potrošne vode – 11,1%
4. Kućanski aparati – 7,5%
5. Rasvjeta – 2,4%

Ukupna individualna potrošnja energije u kućanstvima predstavlja oko 30% od ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti da se staklenički plinovi stvaraju i prilikom odlaganja smeća i otpada na ili u tlo. Mnogo je načina na koji se može utjecati na emisiju stakleničkih plinova odnosno njihovo smanjenje. Rezultati poduzetih akcija mogu biti:

  • – ušteda novca
  • – pomoć u borbi protiv klimatskih promjena
  • – poboljšanje kakvoće zraka
  • – zaštita okoliša

Otapanje ledenjaka pod utjecajem globalnih klimatskih promjena

Potrebno je naglasiti kako Vi niste sami u ovom djelovanju, već imate podršku mnogih ljudi koji na isti način žele pridonijeti pozitivnim promjenama i upravo je to ono što treba cijeniti i poticati. Malim koracima i promjenama u ljudskom ponašanju, uvelike možemo pomoći u očuvanju planete Zemlje.

Evo samo nekih od načina pozitivnog utjecaja na okoliš.

Energetski učinkovita gradnja

Poboljšajte izolaciju zidova, podruma, potkrovlja. Izolacija vanjskih i podrumskih zidova, kao i potkrovlja, u trošnoj neizoliranoj kući može sniziti račun za grijanje čak i do 6 puta.

Koristite zaštitu i brtvljenje kako biste spriječili propuštanje zraka. Potražite stručnjaka kako bi vam pomogao smanjiti potrebe Vašeg kućanstva za grijanjem na način da se oslobodite propuha i propuštanja zraka kod prozora, vrata, podruma i tavanica.

Osnovni kućanski aparati

Kućanski aparati poput perilica rublja, hladnjaka, perilica suđa i pećnica doprinose s oko 7,5% ukupnoj emisiji stakleničkih plinova godišnje. Upravo zato je važno razumjeti klasifikaciju uređaja prema energetskoj učinkovitosti koju još nazivamo energetska iskaznica. A++ klasa identificira uređaje koji su energetski najučinkovitiji. Kućanski aparati energetskog razreda A troše i do 45% manje energije u odnosu na iste uređaje energetskog razreda D.

Koristite štedne programe kod perilica za suđe jer oni ne zahtijevaju previsoke temperature (oko 50 stupnjeva Celzijusa). To je lako učiniti, a smanjit ćete i račun za vodu. Općenito, perilice suđa su preporučljive, jer osim što su higijenske, štede ruke, novac, deterdžent. Ručnim pranjem potroši se 10 puta više vode i dva puta više električne energije nego kod strojnog pranja.

Izbjegavajte pretjerano sušenje rublja. Za sušenje odjeće potrebno je između 40 i 60 minuta. Još bolje, odjeću okačite i sušite vani, kad god to vremenske prilike dopuštaju. Ako kupujete novu sušilicu, potražite onu sa senzorom za vlagu.

Koristite što je moguće manje papira jer pozitivno utječete na okoliš, ali isto tako indirektno štedite energiju. Češće koristite e-mail – brži je, jeftiniji i zdraviji za okoliš. Također, koristite reciklirani papir kad god je to moguće.

Isključite svjetla i opremu dok se radni prostor ne koristi. Ako nije nužno, svjetlo nemojte uključivati. Prirodno svjetlo štedi energiju, a oči ga lakše podnose. Računalo koje je uključeno 24 sata dnevno troši između 450 i 700 kn godišnje. S kvalitetnim, energetski učinkovitim računalom koje se isključuje na standby, možete uštedjeti oko 90 kn godišnje.

Zasadite drveće, jer osim što radi hlad u ljeti pa smanjuje potrebe za hlađenjem, ono štiti od vjetrova i smanjuje potrebu za grijanjem, a opet apsorbira i zadržava CO2.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Gradska sjednica

Željka Marković-Bilić imenovana je ravnateljicom Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI

Na gradskoj sjednici Grada Ludbrega imenovana je ravnateljica Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×