12.1 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
motivacijska minuta

Komunicirajte – sami sa sobom
K

Izbjegnite negativna emocionalna stanja s dvije jednostavne tehnike koje možete primijeniti, bez obzira radi li se o poslovnom ili privatnom okruženju.

Ne propustite

Sva naša vanjska komunikacija u osnovi u potpunosti ovisi o tome kako mi sami komuniciramo sa sobom. Ukoliko se u bilo kojem trenutku ne osjećate onako kako želite dovoljno je da se zapitate; „Što se to unutar mene događa da izaziva ovakve emocije?“ Emocije su najsnažniji pokretač našeg ponašanja i usko su vezane s našom fiziologijom i našim mislima. Stanje zato nikad nećete moći promijeniti ukoliko ne promijenite dio čarobnog trokuta; emocije – fiziologija – misli.

Dobra vijest je da se stanje u kojem jesmo mijenja kroz dan i da je nemoguće zauvijek ostati zatočen u lošem raspoloženju. Loša vijest je također da se naše stanje mijenja pa je nemoguće ostati stalno u visokoj motivaciji, iznimnom zaletu ili stalnom osjećaju ispunjenja, ukoliko govorimo o modernom okruženju. Stanje utječe na postizanje bilo kojeg cilja kojeg želimo ostvariti. Dobro to zapamtite prije nekih odlučujućih prezentacija, razgovora, sastanaka. I, naravno, dovedite se u stanje koje će vam omogućiti da dođete do željenog cilja jednostavnije, brže i kvalitetnije.

Izbjegnite negativna emocionalna stanja s dvije jednostavne tehnike koje možete primijeniti, bez obzira radi li se o poslovnom ili privatnom okruženju;

Osvijestite da su naše konstrukcije plod mašte i da smo prirodno skloni konstruirati negativna zapažanja. Dakle, ukoliko vas kolega nije pozdravio na hodniku vjerojatnije je da ga boli glava, nego da priprema neku smicalicu. Ukoliko vas nisu pozvali na sastanak, možda vas ne žele isključiti iz tima, već misle da u ovoj fazi vaše vrijeme treba iskoristiti u nekom drugom radnom kontekstu.

Ne konstruirajte, nego ako je zaista nešto bitno – OTVORENO PITAJTE. Zaista je tako jednostavno.
Usmjerite pažnju na ono što možete učiniti. Nemojte se zaplesti u konstruiranje i pretpostavljanje u traženju rješenja. Upravo će to kod vas izazvati osjećaj nemoći, sputanosti i stresa.

Sagledajte situaciju u svojoj glavi na miru iz perspektive onoga što možete sami učiniti i promijeniti. Nemojte se baviti svim i svačim iz kruga preokupacije jer time ćete povećavati problem. Svedite sve na jednostavne mogućnosti. Da, možda ne možete promijeniti klimu u neharmoničnom timu, ali i u tome možete naći dvoje ili troje ljudi s kojima ćete odlično surađivati. Sigurno ne možete utjecati na to da na tržištu samostalno osvojite neki dio novog kapitala, ali možda možete svoj tim motivirati da poveća vlastite ciljeve.

Sami sebi uvijek smo najbolji prijatelj i neprijatelj iz horora. Što od toga zaista želite biti?

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, stručnjak za lokalnu demokraciju i razvoj i NLP Leadership COACH. Uz bogato iskustvo u odnosima s javnošću i novinarstvu, trener je prezentacijskih vještina i transoaching tehnika. U svojim edukacijama kombinira napredne tehnike leadershipa i javnog nastupa s naglaskom na izgradnju autentične vrijednosti svake osobe individualno. Više o ponudi radionica na www.7thsensecoaching.com  Ukoliko trebate timske ili individualne radionice iz područja komunikacije u timu, prezentacijskih vještina i javnog nastupa, rješavanja nesuglasica, vođenja virtualnih timova, osobnog razvoja kontaktirajte magmel0505@gmail.com 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira napravila pravi party, svojom vatrenom energijom “prodrmala” sve

U Pitomači se slavi Vidovo i Dani općine, a Indira Forza dobro je "prodrmala" mještane na prvom koncertu vikend...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×