POTPISANA ODLUKA

KONAČNO Odabran izvođač radova na kolosijeku pruge Križevci-Koprivnica-Botovo-Mađarska, najskupljem hrvatskom projektu

Pristiglo je deset ponuda, od čega je ona kineskog konzorcija bila najpovoljnija. Međutim, nisu dokazali mogućnost ispunjenja uvjeta tehničke sposobnosti, pa je ponuda odbijena, a prihvaćena ona turskog ponuditelja.

15:52h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić danas je potpisao odluku o odabiru turske tvrtke Cengiz Insat Sanayi za rekonstrukciju i izgradnju pruge Križevci-Koprivnica-Botovo, odnosno država granica, duge 42,6 kilometara, piše Jutarnji.hr.

Turska tvrtka dala je ponudu od 2.418.073.115,76 kuna bez PDV-a. Inače, riječ je o, u ovome trenutku, najskupljem infrastrukturnom hrvatskom projektu za koji je odabran izvođač radova. Financijski je, navodi Jutarnji, vrjedniji od Pelješkog mosta.

Projekt je pokrenut 2011. godine, a natječaj za izvođača radova raspisan je u studenom 2018. godine. Pristiglo je deset ponuda, od čega je ona kineskog konzorcija bila najpovoljnija. Međutim, nisu dokazali mogućnost ispunjenja uvjeta tehničke sposobnosti, pa je ponuda odbijena, a prihvaćena ona turskog ponuditelja.

Planirani radovi omogućit će brzinu vožnje vlakova od 160 kilometara na sat. Europska unija sufinancira 85 posto, a dionica se nastavlja na onu Dugo Selo-Križevci koja je, podsjeća Jutarnji, u izgradnji i koja kasni te će se kraj očekuje za otprilike dvije godine.