Zahuktalo se

Konferencija inicijative Park je naš pretvorila se u pravi okršaj Špoljara i Grgića s Ledinskim

Gdje je riječ struke? Koji su stručnjaci iz Grada odlučivali da je to prihvatljivo rješenje? Navedite nam neka imena. Imate li dokumentiranu provedenu javnu raspravu, pitanja su upućena Ledinskom.

14:31h
0
Zahuktala atmosfera // Foto: Matija Gudlin

Današnja konferencija za medije Marijana Špoljara i Antonija Grgića u Gradskom parku pretvorila se u pravi okršaj predstavnika građanske inicijative, ali i struke, i predstavnika Grada Darka Lendinskog koji je na presicu svratio tijekom gableca.


Konferencija pod nazivom “Park je naš!” bila je vezana uz arhitektonsko-urbanističko preoblikovanje gradskog parka koje je pokrenuo Grad, a koje predstavnici ove građanske inicijative smatraju devastacijom, počevši od razmještanja klizališta u park.

Usred konferencije, usputno se pridružio pročelnik Darko Ledinski, još žvačući svoj gablec, dok je iz raznih smjerova počela salva pitanja.

– Gdje je riječ struke? Koji su stručnjaci iz Grada odlučivali da je to prihvatljivo rješenje? Navedite nam neka imena. Imate li dokumentiranu provedenu javnu raspravu? – pitanja su upućena Ledinskom.

Dok su ga Grgić i Špoljar prozivali za politikanstvo, netransparentnost i nestručnost, uz novinarska pitanja gdje se mogu vidjeti dokumenti, projekt i da je raspisan natječaj, Darko Ledinski branio se zadovoljstvom malih klizača.

Ledinski gorljivo zagovara gradski projekt // Foto: Matija Gudlin

– Meni je puno važnije bilo da su se stotine Koprivničanaca i djece koja su koristila to klizalište, bili zadovoljni novom lokacijom i to su mi osobno rekli. Slušao sam mišljenja svih i to je mišljenje prevladalo – izjavio je pročelnik.

Na to mu je Špoljar odgovorio kako je bilo i tisuće glasova koji se nisu s tim složili, a Grgić kako postoji jedno nadmišljenje, a to je Generalni urbanistički plan te je Ledinskom postavljeno pitanje je li u ovom slučaju mišljenje većine relevantnije od mišljenja stručne manjine.

Ledinski je rekao da je niz stručnjaka rekao kako je njihov projekt prihvatljiv, ali na upit nije znao spomenuti ni jednoga. Umjesto toga, Špoljara i Grgića je prozvao za samoproglašavanje stručnjacima.

Upitali su Ledinskoga gdje je ta velika većina ako nije proveden referendum ni javna rasprava.

– Meni je dovoljan bio glas naroda kad sam tu s njima stajao i slušao njihove riječi hvale. Moj dokument su dva tjedna stajanja tu s ljudima – pročelnikova je obrana.

Ledinski se izjasnio kako je svoj blagoslov dao konzervator, a projekt za park radio je Forma biro i Zlatko Sarapa. Međutim, njegova je tvrdnja kako javni natječaj nije bio potreban jer se radi o projektu do 200.000 kuna.

Žestoka rasprava // Foto: Matija Gudlin

– U krivu ste jer u GUP-u piše kako ova zona direktno mora proći arhitektonsko-urbanistički natječaj. On nije proveden, kao ni konzervatorsko-zaštitarska podloga, a vi Generalni urbanistički plan niste ni pročitali, niti ga možete shvatiti kao nestručna osoba – prekorio ga je Grgić.

Ledinski je na to sve odgovorio kako to nije istina i da ako ima ikakvih pritužbi da ih je kao građanin dužan prijaviti, ali isto tako nije znao odrediti kome točno. Rekao je kako se svi dokumenti mogu naći na stranicama Grada, iako mu svi odgovaraju kako nisu uspjeli naći ništa.

Sve što mu je Grgić nabrojao kao potrebno, pri tome uporno inzistirajući na ispoštivanju GUP-a, Ledinski je odbacio po kratkom postupku.

– To je jedan od mogućih načina ugovaranja posla, ali nije zakonska obveza – zaključio je Ledinski i pokupio se.

Također, vezano uz prezentaciju projekta i početak radova ostao je vrlo neodređen i mediji su ostali uskraćeni za planove i datume.

čitam...