Zahuktalo se

Konferencija inicijative Park je naš pretvorila se u pravi okršaj Špoljara i Grgića s Ledinskim

Gdje je riječ struke? Koji su stručnjaci iz Grada odlučivali da je to prihvatljivo rješenje? Navedite nam neka imena. Imate li dokumentiranu provedenu javnu raspravu, pitanja su upućena Ledinskom.

14:31h
12
Podijeli objavu
Zahuktala atmosfera // Foto: Matija Gudlin

Današnja konferencija za medije Marijana Špoljara i Antonija Grgića u Gradskom parku pretvorila se u pravi okršaj predstavnika građanske inicijative, ali i struke, i predstavnika Grada Darka Lendinskog koji je na presicu svratio tijekom gableca.

Konferencija pod nazivom “Park je naš!” bila je vezana uz arhitektonsko-urbanističko preoblikovanje gradskog parka koje je pokrenuo Grad, a koje predstavnici ove građanske inicijative smatraju devastacijom, počevši od razmještanja klizališta u park.

Usred konferencije, usputno se pridružio pročelnik Darko Ledinski, još žvačući svoj gablec, dok je iz raznih smjerova počela salva pitanja.

– Gdje je riječ struke? Koji su stručnjaci iz Grada odlučivali da je to prihvatljivo rješenje? Navedite nam neka imena. Imate li dokumentiranu provedenu javnu raspravu? – pitanja su upućena Ledinskom.

Dok su ga Grgić i Špoljar prozivali za politikanstvo, netransparentnost i nestručnost, uz novinarska pitanja gdje se mogu vidjeti dokumenti, projekt i da je raspisan natječaj, Darko Ledinski branio se zadovoljstvom malih klizača.

Ledinski gorljivo zagovara gradski projekt // Foto: Matija Gudlin

– Meni je puno važnije bilo da su se stotine Koprivničanaca i djece koja su koristila to klizalište, bili zadovoljni novom lokacijom i to su mi osobno rekli. Slušao sam mišljenja svih i to je mišljenje prevladalo – izjavio je pročelnik.

Na to mu je Špoljar odgovorio kako je bilo i tisuće glasova koji se nisu s tim složili, a Grgić kako postoji jedno nadmišljenje, a to je Generalni urbanistički plan te je Ledinskom postavljeno pitanje je li u ovom slučaju mišljenje većine relevantnije od mišljenja stručne manjine.

Ledinski je rekao da je niz stručnjaka rekao kako je njihov projekt prihvatljiv, ali na upit nije znao spomenuti ni jednoga. Umjesto toga, Špoljara i Grgića je prozvao za samoproglašavanje stručnjacima.

Upitali su Ledinskoga gdje je ta velika većina ako nije proveden referendum ni javna rasprava.

– Meni je dovoljan bio glas naroda kad sam tu s njima stajao i slušao njihove riječi hvale. Moj dokument su dva tjedna stajanja tu s ljudima – pročelnikova je obrana.

Ledinski se izjasnio kako je svoj blagoslov dao konzervator, a projekt za park radio je Forma biro i Zlatko Sarapa. Međutim, njegova je tvrdnja kako javni natječaj nije bio potreban jer se radi o projektu do 200.000 kuna.

Žestoka rasprava // Foto: Matija Gudlin

– U krivu ste jer u GUP-u piše kako ova zona direktno mora proći arhitektonsko-urbanistički natječaj. On nije proveden, kao ni konzervatorsko-zaštitarska podloga, a vi Generalni urbanistički plan niste ni pročitali, niti ga možete shvatiti kao nestručna osoba – prekorio ga je Grgić.

Ledinski je na to sve odgovorio kako to nije istina i da ako ima ikakvih pritužbi da ih je kao građanin dužan prijaviti, ali isto tako nije znao odrediti kome točno. Rekao je kako se svi dokumenti mogu naći na stranicama Grada, iako mu svi odgovaraju kako nisu uspjeli naći ništa.

Sve što mu je Grgić nabrojao kao potrebno, pri tome uporno inzistirajući na ispoštivanju GUP-a, Ledinski je odbacio po kratkom postupku.

– To je jedan od mogućih načina ugovaranja posla, ali nije zakonska obveza – zaključio je Ledinski i pokupio se.

Također, vezano uz prezentaciju projekta i početak radova ostao je vrlo neodređen i mediji su ostali uskraćeni za planove i datume.

Podijeli objavu
 • Siniša Bosanac

  Pres konferencija koja se pretvorila u cirkus. No to je uostalom unutarpartijski obracun.

  • bijesprvi2

   cirkus obično radiš ti.
   kak te nije bilo u ovom cirkusu?

 • kajkavac

  Špoljar – kaj nije on član SDPa?
  Grgić – arhitekta?…gdje je moguće vidjeti koje njegovo arhitektonsko djelo?

 • verumhr

  Najbolje da sve to zatrpamo s zemljom, treba sve to zakopati da se ne jave dežurni dušebrižnici za projekt koji se konačno radi za sve koprivničance.

 • Ivan Škrobot

  Koprivnički park je ono po čemu je Koprivnica Koprivnica. Ne dirajte naš park.

 • Petar

  Ne znam ni jedan drugi grad koji ima takav park u centru grada. I mi bi to onda rušili? Kakva ideja!

 • Rat i Mir

  Pod tim stablima i na tim klupama smo se prvi put ljubili… i ne samo to 🙂. a oni žele staviti klupe sa led žaruljama. Svašta

 • Filip B.

  “Napominje kako u GUP-u piše da se park mora zadržati u svojem povijesno najvrjednijem obliku.” ovi su u gradu smislili kak da naprave još stariji i još lepši park

 • anon

  najbolje bi bilo Piškornicu premjestiti u park… i svi zadovoljni… posebno ovi genijalci u gradu.. a mi svi fino u Irsku… i tam sagradimo drugu Koprivnicu. tam je zeleno… samo da Ledo i Mišel ne dođu za nama… i Irsku budu preorali, ko park

 • Izak

  kaj nije gradski park zaštićeni spomenik ili tak nekaj? ne kužim kak to mogu raditi.

 • Ivica K.

  Drvoseki. Samo bi sekli drva. Basaričekova, Florijanski, sad Park. kaj su im drva kriva? i ovo malo klorofila kaj imamo oće nam uzeti, pustite naš klorofil na miru, doma si po dvorištu rušite.

 • Mario

  a da nekaj sagrade za promenu… ili posade… samo rušiti rušiti i rušiti
  Antonio Grgic