26.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Konferencija udomitelja djece u Koprivnici
K

Ne propustite

U utorak će se u Domu mladih Koprivnica od 10 do 18 sati održati 3. konferencija udomitelja djece Hrvatske pod nazivom ’18+ – skrb o udomljenoj djeci poslije osamnaeste godine’ u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece. Konferencija se održava u okviru projekta ‘Za kvalitetno udomiteljstvo djece u Hrvatskoj 2008.- 2010.’, financiranog kroz program MATRA Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, koji se provodi u suradnji s partnerima iz Nizozemske International Child Development Initiatives (ICDI) i International Foster Care Organisation (IFCO).

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece djeluje na području Republike Hrvatske. Njegovi ciljevi su kvalitetnom udomiteljskom skrbi za djecu pridonijeti ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj te poticanje i podrška razvoju i provođenju kvalitetnog udomiteljstva za djecu u Hrvatskoj kao najpoželjnije alternative biološkoj obitelji. Kroz ured Foruma u Zagrebu obavljaju se organizacijski, logistički i stručni poslovi za potrebe Foruma i šireg kruga korisnika. Uz koordinacijske sastanke s udrugama udomitelja, konferencije, treninge i sl., Forum nudi kontakt telefon za udomitelje djece, časopis „Sretno dijete” koji izlazi 3 puta godišnje, Internet stranicu, Web Forum za udomitelje djece i Web Forum za mlade iz udomiteljskih obitelji.

Na konferenciji u Koprivnici očekuje se oko 100 sudionika, i to uglavnom stručnih djelatnika iz Centara za socijalnu skrb, udomitelja i predstavnika udruga udomitelja iz cijele Hrvatske, mladih iz udomiteljskih obitelji te predstavnika dječjih domova. Svako dijete i mlada osoba bez (adekvatne) roditeljske skrbi mora dobiti priliku oblikovati svoju budućnost – kako bi postala/o samostalan, samo-odgovoran i sudjelujući član društva – kroz život i odrastanje u okruženju koje je podržavajuće i brižno te koje štiti i unaprjeđuje njegov/njezin puni potencijal.

U Hrvatskoj gotovo ne postoji projekt ili inicijativa koja je fokusirana na život mladih nakon napuštanja udomiteljske obitelji. Potpora države se produljuje samo u slučaju nastavka visokog obrazovanja. Za većinu mladih koji su prisiljeni napustiti udomiteljske obitelji ova mogućnost nije ostvariva. Traumatična iskustva kroz koja su prošla većina mladih smještenih u udomiteljskim obiteljima često ostavljaju negativan utjecaj na njihov razvoj što znači da većina osamnaestogodišnjaka nije u mogućnosti samostalno funkcionirati.

Unutar 3. konferencije pod nazivom ’18 + – skrb o udomljenoj djeci poslije osamnaeste godine’ pozvani izlagači će nastojati pružiti sudionicima informacije o tome kako je u hrvatskoj zakonski regulirana skrb o udomljenoj djeci nakon osamnaeste godine, o adolescenciji i pripremi za samostalni život, o nizozemskim i hrvatskim iskustvima te iskustvima mladih iz udomiteljskih obitelji koji su navršili osamnaest godina.

Ova tema se smatra bitnom jer je u periodu adolescencije mladim osobama neophodna formalna i neformalna podrška koju mogu dobiti od svojih udomitelja, zajednice u kojoj žive i same države. Ako je ta podrška kvalitetna i ako se djeca i mladi kontinuirano pripremaju za neovisan život omogućit će im se da se osjećaju sigurno i snažno te da se razviju u samostalne i samosvjesne osobe koje će uspjeti izaći na kraj sa poteškoćama na koje će nailaziti, ističe se u priopćenju Foruma.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Radovi završeni

Podravska općina dobila novu, 424 metra dugu pješačku stazu, vrijednost skoro 160 tisuća eura

Završeni su radovi na izgradnji pješačke staze u naselju Gola. Sukladno Programu održivog razvoja lokalne zajednice kojeg provodi Ministarstvo regionalnog...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×