Koprivnica dobila savjetnicu u savezu gradova ICLEI

07:31h
0

Helena Hećimović, savjetnica Vesne Želježnjak, izabrana je za savjetnicu Europskog regionalnog izvršnog odbora Saveza gradova za održivi razvoj ICLEI.

Savez gradova za održivi razvoj ICLEI najveća je organizacija koja udružuje lokalne uprave iz 70 zemlja cijelog svijeta u zajedničkim naporima da se postignu ciljevi koji bi osigurali održivost Zemlje. Uz više od 1200 gradova na svim kontinentima, članovi ICLEI su i Zagreb, Koprivnica i Primorsko-goranska županija. ICLEI je organiziran na način da postoje regionalni odbori, a Hećimović je postala savjetnica regionalnom odboru koji pokriva cijelu Europu. Uz predstavnicu Koprivnice izabrana su još četiri savjetnika iz finskog Lahtia, talijanskih Ancone i Bologne i danskog Koldinga.


Jačanje lokalne samouprave

“Velika mi je čast što sam izabrana u ovaj pomoćni i savjetodavni dio odbora u kojem su predstavnici manjih gradova iz različitih regija Europe. U procesu glasanja posebno je istaknuto da je grad Koprivnica jedini iz ovog dijela Europe.”, rekla nam je Hećimović. Ističe kako je posebno važno da ICLEI nastoji ojačati gradove kao partnere u donošenju odluka na nacionalnoj razini. “Državni dužnosnici odlučuju o nekim strategijama, a pri tome je mišljenje gradova koji su ih nužni provoditi negdje postrani i nije uzeto u obzir.”, kaže Hećimović.

Grad Koprivnica u ICLEI se uključio prije 6 godina. Koprivnica se prvotno istaknula svojim projektima održivog prometa, nakon čega se krenulo sa energetskim projektima, planiranjem, rješenjima odvodnje i vodoopskrbe.

čitam...