Bolnička stvarnost

Zbog nedostatka liječnika, umirovljenik dr. Hećimović mora još uvijek raditi

06:30h
0
Liječnici koprivničke Opće bolnice // Foto: ePodravina.hr

Ulaskom u Europsku uniju, sve veći broj liječnika napušta koprivničku bolnicu u potrazi za boljim životom u inozemstvu.

Brojka s kojom je završena prošla godina je sedam. Toliko je liječnika za sada otišlo, a iako ne djeluje mnogo, riječ je o velikom nedostatku stručnog osoblja za našu bolnicu.


– Neprestano popunjavamo radna mjesta novim liječnicima. Naravno da nam je žao kada netko ode, no to je uobičajena fluktuacija na tržištu rada – rekla nam je Sandra Sinjeri, sanacijska upraviteljica bolnice.

Dodala je da je trenutno na specijalizaciji 48 liječnika, od toga pet anesteziologa, a u međuvremenu treba popuniti rupe.

Ujedno, od sedam liječnika koji su otišli u inozemstvo, čak pet je anesteziologa, čiji se manjak ponajviše osjeti. Tako se odnedavno prilikom poroda u koprivničkoj bolnici više ne dobiva epiduralna anestezija, a trenutno je u cijeloj bolnici osam anesteziologa.

Za boljim životom

Posljednji je u inozemstvo otišao anesteziolog Petar Stapar, bivši ravnatelj bolnice, koji je sredinom prosinca prošle godine posao pronašao u Irskoj.

A u nove izazove u inozemstvu prvi je pohrlio liječnički bračni par Nakić. Zvonimir Nakić, liječnik anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te pedijatrica Mirjana Janeš-Nakić, još u siječnju 2014. godine otišli su raditi u Švedsku.

Uskoro su bolnicu napustili i liječnici Krešimir Čubrić, Nenad Vucelić i Milan Gajski, svi redom, kao i Nakić, dr.med.spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Vucelić je bolji život potražio u Švedskoj, a Gajski u Austriji, kamo je otišao i kirurg Josip Petrovčić.

Ponovo u operacijskoj sali

Davorin Hećimović // Foto: ePodravina.hr
Davorin Hećimović // Foto: ePodravina.hr

A da bi se popunile rupe, poznati koprivnički kirurg Davorin Hećimović se nakon zasluženog odlaska u mirovinu, u listopadu prošle godine na pola radnog vremena ponovo vratio na posao.

Hećimović je punih 25 godina bio voditelj odjela traumatologije, a vraćanje u bolnicu, kaže, nije bilo u njegovom planu.

– To je bio stjecaj okolnosti. Kada sam otišao, na traumatologiji je ostalo petero ljudi. No tada ih je četvero dobilo poziv za specijalizaciju i da bi oni mogli otići, ja sam se vratio. Gledam na to kao da sam bio na velikom godišnjem odmoru – ispričao nam je Hećimović.

Dodaje da je sada na odjelu pripomoć mladim kolegama, koji će uz njega steći potrebno iskustvo.

– Kada se kroz tri mjeseca dr. Nenad Teufel vrati sa subspecijalizacije, vidjet ćemo hoću li i dalje biti potreban. Sada nas je četvero, što je sasvim dovoljno da odjel normalno funkcionira – objašnjava Hećimović.

Dodaje da je odljev liječnika ulaskom u Europsku uniju neminovan i očekivan.

– Otišli su uglavnom liječnici koji nisu bili vezani za Koprivnicu, a potrebno je mnogo više da bi se oni zadržali u maloj sredini – zaključio je Hećimović.

čitam...