16.8 C
Koprivnica
Utorak, 3. listopada 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
GRADONAČELNICI JAKŠIĆ I RAJN

Koprivnica je najbolji Smart, a Križevci Eco-city, gradska vodstva navela što ih je dovelo do priznanja
K

Pobjednici u Smart-city kategoriji birani su po metodologiji tvrtke Apsolon, i to u kategorijama velikih, srednjih i malih gradova. Prethodnih godina spomenute nagrade dodjeljivale su se na temelju prijavljenih projekata.

Ne propustite

Portal gradonacelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom, agencijom Ipsos i konzultantskom tvrtkom Apsolon organizator je izbora za najbolji grad u kategorijama Smart-city Eco-city. Proglašenje najuspješnijih održano je danas u Zagrebu. Koprivnica je proglašena najboljim Smart-cityjem u kategoriji srednjih gradova.

– Jako smo ponosni što nakon prošlogodišnje Eco-city dobivamo i Smart-city nagradu i što smo uspjeli spojiti tri važne osi – spojili smo znanost, kroz Sveučilište Sjever, start-upove i poduzetništvo kroz novi Inkubator kreativnih industrija te komunalno gospodarstvo koje smo digli na izuzetno visoki nivo kroz stopu odvojenog prikupljanja otpada od preko 50 posto i 97 postotnu učinkovitost pročistača i gubicima ispod deset posto, što je prosjek niži od europskog – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić, preuzevši nagradu.

Na stranicama Grada Koprivnice navode kako je priznanje stiglo prvenstveno zbog najvećeg udjela gradskog proračuna namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, start-upovima i inovacijama u kategoriji srednjih gradova, najvećem broju programa visokog obrazovanja u području IKT-a u kategoriji srednjih gradova te najvećoj stopi odvojeno sakupljenog otpada u kategoriji srednjih gradova. Dodaju kako je Koprivnica vodeća i po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda u kategoriji srednjih gradova, a tu je i strategija razvoja pametnog grada kao zaseban dokument.

Foto: Grad Koprivnica

Spominju i potporne institucije za IKT, start-upove, inovacije i održivi razvoj, broj parkirnih mjesta obuhvaćenih mobilnom naplatom, biciklističke staze, energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, mjerna mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka vodoopskrbe te senzorski opremljene i čipirane spremnike za otpad, kao i visoku kvalitetu zraka.

Pobjednici u Smart-city kategoriji birani su po metodologiji tvrtke Apsolon, i to u kategorijama velikih, srednjih i malih gradova. Prethodnih godina spomenute nagrade dodjeljivale su se na temelju prijavljenih projekata.

Dvoje dobitnika dolazi iz Koprivničko-križevačke županije.

No, Koprivnica nije jedini nagrađeni grad iz Koprivničko-križevačke županije. Naime, Križevci su dobitnik Eco-city nagrade, čime je gradonačelnik Mario Rajn iznimno zadovoljan.

– Energetski neovisan i ekološki osviješten grad, to su dva cilja koja želimo ostvariti i na kojima marljivo radimo. Drago nam je da ste prepoznali naš trud i dodijelili nam ovu nagradu i tako nam potvrdili da naše eko politike vodimo u dobrom smjeru. Ovo nije zasluga samo mene, gradske uprave ili Komunalnog poduzeća, ovo je zasluga svih Križevčanki i Križevčana! I dalje ćemo nastaviti vrijedno raditi kako bi naš grad očuvali za našu djecu i buduće generacije – kazao je Rajn koji se nakon dodjele putem interneta uključio u raspravu.

Foto: Grad Križevci

Postavljeno mu je pitanje što za Križevce znači pojam pametnog grada.

– Građani već danas moraju osjetiti benefit svih ulaganja i napora koje činimo u smart i eco-city rješenjima. Mislim da tu svakodnevno postižemo rezultate koje građani osjete, kako u cijeni usluga koje plaćaju, tako i u čistom okolišu i proizvodnji energije iz čistih izvora – odgovorio je Rajn.

Križevačko gradsko vodstvo također navodi razloge koji su doveli do nagrade. Ističu kako Križevčani imaju spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Gledajući godišnji postotak odvajanja, nalaze se u deset najboljih u Hrvatskoj. Nadalje, izdvojili su edukacije o pravilnom sortiranju, korištenje električnih i hibridnih vozila za službena putovanja u Gradskoj upravi i Komunalnom poduzeću te skorašnji sustav javnih bicikala. Dosad su rekonstrukcije ulica podrazumijevale postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete, a uskoro će 50 posto zamijeniti LED opcijom. Energetski su obnovljene zgrade Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole Vladimir Nazor Križevci, u tijeku je rekonstrukcija domova u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom, u gradu su dvije punionice za električna vozila te planiraju nove. Tu su i projekt Križevačkih sunčanih krovova, plan o novim solarnim elektranama, EU projekt Healing Places kojim se istražuje geotermalni potencijal izvora pored grada i želja da grad postane energetski neovisan i klimatski otporan.

– Važno je da naše građane potičemo na isto pa stoga Grad Križevci sufinancira izradu projektne dokumentacije, tj. glavnog projekta građanima za postavljanje solarnih elektrana na krovove njihovih kuća. Pokrenuta je i platforma Sudjeluj! Križevci za transparentno prikupljanje prijedloga građana kao i za demokratsko glasanje o gradskim odlukama, provedbi različitih projekata na razini javne vlasti te o proračunu. Grad ide i u ozelenjavanje javnih površina pa je u planu postaviti zeleni krov na paviljon na Strossmayerovom trgu, sade se stabla po ulicama u gradu, a uskoro će početi prvi radovi na uređenju parka u Ulici kralja Tomislava koji će predstavljati zelenu oazu grada – navode.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Moda iz centra

Kao da je sišla s modne piste, spojila je eleganciju i ulični stil u kombinaciju koju je nemoguće ne primijetiti

Kako nam pomalo stiže jesen, tako se važno i slojevito obući. No, treba i to znati. Ova djevojka to itekako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti