Zamijenit će Radmana

Koprivničanac Siniša Kovačić v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

10:18h
0
Siniša Kovačić // Foto: arhiva ePodravina.hr
Siniša Kovačić // Foto: arhiva ePodravina.hr

Kovačić je zbog preuzimanja HRT-a već napustio mjesto predsjednika Udruge Hrvatski novinari i publicisti. Njegovo imenovanje za v.d. ravnatelja HRT-a još mora potvrditi Sabor.

Koprivničanac Siniša Kovačić predložen je za v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.


Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u četvrtak je na svojoj sjednici većinom glasova najprije smijenio dosadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, a potom je Jasen Mesić (HDZ) za njegova nasljednika predložio Kovačića. Njegov prijedlog većina je podržala.

Kovačićevo postavljanje na čelno mjesto HRT-a još mora raspraviti i većinom zastupnika potvrditi Hrvatski sabor. No, s obzirom na to da je i na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije dobio povjerenje članova iz Domoljubne koalicije i MOST-a, to je zapravo samo formalnost.

Kovačić je jučer, u četvrtak, uoči predavanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru za studentski portal treci.ba rekao je da je prihvatio biti v.d. glavnog ravnatelja HRT-a i o tome je, kaže, potpisao izjavu kod javnog bilježnika.

Zahvalio je pritom saborskim zastupnicima u Odboru za informiranje, informatizaciju i medije koji su mu dali podršku i dodao je kako je sada odluka na zastupnicima Sabora.

Kada i ako budem potvrđen, moj cilj će biti podizanje profesionalizma na HRT-u u cilju objektivizacije medijskog izvještavanja – naglasio je Kovačić za treci.ba.

Kovačić je rođen u Koprivnici 15. travnja 1977. godine, diplomirao je novinarstvo na Hrvatskim studijima, a na HRT-u je već 20 godina, što kao novinar, što kao urednik.

Bio je predavač na više fakulteta, a bio je i na čelu Udruge Hrvatski novinari i publicisti.

HNiP je u četvrtak navečer poslao priopćenje u kojem je informirao javnost da se Kovačić povukao s mjesta njihova predsjednika zbog prihvaćanja kandidature za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Priopćenje HNiP-a prenosimo u cijelosti.

“Hrvatski novinari i publicisti potpuno podupiru kandidaturu gospodina Kovačića, jer se radi o stručnoj, sposobnoj i moralnoj osobi, koja ima sve potrebne kvalifikacije.

Njegovo dvadesetogodišnje uspješno bavljenje novinarstvom, stručno znanje o suvremenim medijima koje prenosi svojim studentima, te njegov interes za kulturu, preporučuju gospodina Kovačića za dužnost v.d. ravnatelja HRT-a.

Jednako važnim smatramo Kovačićev iskreni entuzijazam oko popravljanja opće medijske slike u domovini, koji je pokazao djelujući kao predsjednik HNiP-a. Insistirajući uvijek i prije svega na stručnim i etičkim pravilima novinarstva, te njegujući uravnotežen pristup društvenim dvojbama i sukobima, Kovačić je pokazao iskrenu odanost dijalogu sa svima, dakako uvijek na ravnopravnim osnovama.

Posljednjih godina na HRT-u pokazao se vrlo ozbiljan nedostatak želje za uvažavanjem i poštenim predstavljanjem stavova i interesa građana koji ne dijele jedan određeni svjetonazor. Uvjereni smo kako bi gospodin Kovačić otvorio raspravu među djelatnicima HRT-a te na konstruktivan način svjetonazorski uravnotežio i obogatio ponudu sadržaja ovog javnog servisa”, istaknuli su iz HNiP-a.

čitam...