MEĐUNARODNA NOĆ

Koprivničanci će u subotu iz centra grada teleskopima promatrati Mjesec, pridružite se

U pitanju je inicijativa pod pokroviteljstvom NASA-e i misije Lunar Reconnaissance Orbiter koja svake godine okuplja profesionalne i amaterske astronome, kao i ljubitelje neba i prirode općenito.

10:28h
0
Foto: Marko Posavec

Međunarodna noć promatranja Mjeseca naziv je inicijative pod pokroviteljstvom NASA-e i misije Lunar Reconnaissance Orbiter koja svake godine okuplja profesionalne i amaterske astronome, kao i ljubitelje neba i prirode općenito.

Organizira se svake godine tijekom jeseni na sjevernoj Zemljinoj polutci, kada je idealan trenutak za promatranje. Ovogodišnja Međunarodna noć promatranja mjeseca održat će se ove subote, kada će Mjesec biti 85 posto osvijetljen, čemu se ove godine pridružuje i Astronomsko društvo Koprivnica.

Javno promatranje teleskopima održat će se na Zrinskome trgu s početkom u 19 sati, uz što će se pratiti planeti Jupiter i Saturn, pa do, otprilike, 21 ili 22 sata. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, promatranje se odgađa za isto vrijeme u nedjelju ili prve sljedeće povoljne večeri.