KAKVA ČAST!

Koprivničanka Ivana Martinčić bit će prva glavna sutkinja na utakmici Prve HNL

Predsjednik Sudačke komisije Bruno Marić smatra kako je riječ o povijesnome danu za hrvatsko suđenje i HNS.

14:52h
0
Nk Sloga - Nk Drava NP
Ivana Martinčić // Foto: Ivan Brkić

Gorica i Hrvatski dragovoljac sučelit će se u petak, u 20 sati, na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici u sklopu 8. kola HT Prve lige. Iako se na prvu čini kako je riječ o običnoj utakmici, ona će biti posebna po tome što će je, kao glavna sutkinja, voditi Koprivničanka Ivana Martinčić (36).

– Veliki je to dan za Ivanu Martinčić, ali i za kompletan Hrvatski nogometni savez. Rekao sam u puno navrata da želimo ići u korak sa svijetom po svim pitanjima, a ovo je samo jedan od načina da to konkretno i pokažemo. Širimo vidike svakog dana, pokazujemo našim susjedima, ali i mnogima u Europi da radimo na svim poljima, a naravno da je Ivana svojim radom zaslužila takvu priliku. Vjerujem da će njezin uspjeh potaknuti mnoge, pa i nas u HNS-u, da ženskom nogometu u Hrvatskoj svi zajedno damo više pozornosti – rekao je za Sportske novosti predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Predsjednik Sudačke komisije Bruno Marić smatra kako je riječ o povijesnome danu za hrvatsko suđenje i HNS.

– Otvaranje Prve HNL sutkinjama bio je dio mog programa kada sam se kandidirao za mjesto predsjednika Sudačke komisije HNS-a. Ulazimo u svjetsku elitu po pitanju sutkinja u muškom nogometu, jer samo četiri države – Francuska, Ukrajina, Češka i Wales – imaju sutkinje na najelitnijem stupnju nacionalnog natjecanja. Ivana Martinčić postaje tako i ozbiljan kandidat za Svjetsko prvenstvo u Australiji i Novom Zelandu koje će se održati 2023. Završila je Ivana i edukaciju VAR-a, a posebno sam ponosan što mogu reći da je valjda jedina na svijetu na posljednjem sudačkom seminaru istrčala muške sudačke norme. Regija u kojoj živimo nema takvu sutkinju, mi smo po tom pitanju avangarda. Uvjeren sam da će Ivana odgovoriti svim izazovima koje donosi Prva HNL. Velika mi je misija dovesti je do toga da sudi muške europske utakmice, ona to sigurno može – smatra Marić.