opremanje radiologije

Koprivnička bolnica nabavila je novi CT uređaj najnovije generacije, Devčić: Snimanje traje kraće i manje je zračenje za pacijente

Vrijednost nabave uređaja i uređenje prostora za MSCT uređaj te dijela radiologije iznosi 5.700.000 kuna.

14:32h
0
CT uređaj
Koprivnički CT uređaj koji je u bolnicu stigao 2008. godine // Foto: Ivan Brkić

Koprivnička bolnica nabavila je novi, 128-slojni CT uređaj, otkrio je za epodravinu ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić.

Kako je rekao, riječ je o najnovijoj generaciji CT-a, na trećem mjestu po kvaliteti u Hrvatskoj.

Uređaj je to koji omogućuje iznimno brzu i preciznu dijagnostiku uz minimalnu dozu zračenja. CT je financirala Opća bolnica, iz decentraliziranih sredstava državnog proračuna.

– Uređaj je već u funkciji i u fazi je korištenja za prioritete s liste, a službeno će biti otvoren krajem kolovoza ili početkom rujna – objasnio je Devčić.

Novi će uređaj svakako ubrzati proces dijagnostike, s obzirom na to da je stari često bio u kvaru. Napomenuo je kako je stari uređaj tehnološki prevladan i nakon 12 godina korištenja odlazi u zasluženu “mirovinu”.

– Na starom uređaju promijenjeno je sedam rtg cijevi, što govori o vrlo velikom broju snimljenih pacijenata. Novi uređaj je 128-slojni, najnovije generacije i spada u grupu uređaja sa niskodoznim modusima rada, a što uključuje kraće trajanje snimanja i manje doze zračenja za pacijente – kazuje ravnatelj.

Vrijednost nabave uređaja i uređenje prostora za MSCT uređaj te dijela radiologije iznosi 5.700.000 kuna. Ovime se zatvara četvreogodišnji ciklus opremanja odjela radiologije, koji je zaokružen nabavom MRI uređaja i MSCT uređaja.