Od izvornika do prijevoda

Koprivnička Knjižnica domaćin je zanimljive putujuće izložbe

Nakon Knjižnice, izložba se seli u prostore Gimnazije Fran Galović Koprivnica.

09:29h
0
Koprivnička knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

Knjižnica i čitaonica Fran Galović od 14. do 28. veljače domaćin je godišnje izložbe Od izvornika do prijevoda na kojoj članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe.

Izložba prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju te usporedbu između izvornika i prijevoda. Ciljevi su transparentno predstavljanje ključnog dijela prevoditeljske aktivnosti koji najčešće ostaje neotkriven jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa. Također, važno je stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju umjetničke zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca prestižna je umjetnička udruga plodne 60-godišnje tradicije koja radi na promicanju interesa i prava književnih prevodilaca te na podizanju razine prevodilaštva i kulture. Priređuje tematske skupove, organizira stručne radionice i javne tribine, sudjelujući ujedno u kulturnim projektima vezanim uz književnost i kulturu.

Nakon Knjižnice, izložba se seli u prostore Gimnazije Fran Galović Koprivnica.

Iz Knjižnice pozivaju sve zainteresirane da pogledaju i upoznaju se s novoobjavljenim knjigama i njihovim prijevodima i prevoditeljima na koje se ponekad ne obraća pažnja.

Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović