POSJETITE IH

Koprivnička knjižnica ugostila radove Koprivničanke Lane Deković i predstavila izložbu o godinu dana pandemije

Iz knjižnice objašnjavaju kako se likovno izražavanje L. Deković bazira na digitalnim ilustracijama i radovima u Photoshopu i Ilustratoru, crtačkim tehnikama kao što je ugljen te primijenjenom grafikom u raznim tehnikama.

08:45h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U prostorima Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica ovih se dana nalaze dvije izložbe.

Prva nosi naziv Pandemija COVID-19 godinu dana poslije čiji je cilj širu javnost upoznati s knjigama i časopisima koji prikazuju aktualna društvena zbivanja izazvana pojavom koronavirusa. Izložena građa podijeljena je u tri dijela. Prvu čine nove stručno-znanstvene knjige različitih područja ljudskoga znanja objavljene prošle godine. Drugi dio imenovan Svjedočanstva o pandemijama iz prošlosti, primjerice, čini djelo Godina kuge Daniela Defoea koja govori o pošasti kuge 1665. godine u Engleskoj, kao i Blijedi jahač Laure Spinney s temom španjolske gripe koja se pojavila između 1918. i 1920. godine. Preostali, treći dio izložbe Kada distopije postanu stvarnost sadrži najpoznatije književne utopije – od 1984. Georga Orwella, preko Sluškinjine priče Margaret Atwood i Kuge Alberta Camusa pa do Gospodara muha Williama Goldinga i Vrlog novog svijeta Aldousa Huxleya.

Druga izložba u koprivničkoj knjižnici jest ona u kojoj 20-godišnja Koprivničanka Lana Deković predstavlja svoje radove. U prvome izlogu, od 16. do 28. veljače, nalaze se djela današnje polaznice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Iz knjižnice objašnjavaju kako se likovno izražavanje L. Deković bazira na digitalnim ilustracijama i radovima u Photoshopu i Ilustratoru, crtačkim tehnikama kao što je ugljen te primijenjenom grafikom u raznim tehnikama. Inspiraciju i uzore vidi u, recimo, Fridi Kahlo i Egonu Schieleu. Podsjetimo, mlada umjetnica izlaže u sklopu programa Prostor za vas.