mladi za mlade u knjižnici

Koprivničke osnovne i srednje škole predstavit će svoje projekte

09:38h
0
Koprivnička knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

Već tradicionalni program Mladi za mlade u povodu Dana Europe i obilježavanja Europskog tjedna održat će se u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović 9. i 10. svibnja s početkom u 11.30 sati, u suradnji knjižnice s koprivničkim osnovnim i srednjim školama te s Koprivničko-križevačkom županijom kao pokroviteljem.

U ovogodišnjem programu sudjelovat će više od 160 učenika, a zajedno sa svojim mentorima prezentirat će europske i druge projekte u kojima njihove škole sudjeluju.

Prvi dio programa koji će se održati u ponedjeljak, 9. svibnja, s početkom u 11.30 sati namijenjen je srednjoškolcima koji će prikazati rezultate nekoliko uspješnih međunarodnih projekata koji se provode s ciljem unapređenja kompetencija koje učenici stječu kroz svoje školovanje, kao i s ciljem stručnog usavršavanja nastavnika.

Tako će Gimnazija Fran Galović predstaviti Slavimo s eTwinningom, projekt u sklopu programa Europske komisije. Usto, predstavit će projekt Striving for Excellence u sklopu Erasmus+ KA1 programa Europske unije u kojem sudjeluju nastavnici.

S druge strane, Srednja škola Koprivnica predstavit će projekt Europski poduzetnici sutrašnjice u sklopu programa Erasmus+, a ciljevi projekta su jačanje osjećaja pripadnosti EU te poticanje svjesnosti kod mladih ljudi da su upravo oni europski poduzetnici budućnosti.

Obrtnička škola Koprivnica predstavit će projekt Kuharske zgodbe koji je ujedno i sedmi po redu projekt mobilnosti. Ovaj put je deset učenica 2. i 3. razreda Obrtničke škole tijekom ožujka 2016. obavljalo dvotjednu praktičnu nastavu u Velenju u Sloveniji.

Dan kasnije, u utorak, 10. svibnja, s početkom u 11.30 sati Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski predstavit će projekt Branje ne pozna meje / Čitanje ne poznaje granice koji se provodi u suradnji s partnerskom školom iz Slovenije. Cilj projekta je promocija hrvatske dječje književnosti i upoznavanje djela slovenske dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, razvijanje čitalačkih sposobnosti i  vještina te promocija školske knjižnice. Usto Područna škola Reka predstavit će razredni projekt Svaki tjedan, deterdžent jedan čiji je cilj potaknuti lokalno stanovništvo na izradu prirodnih deterdženata te tako smanjiti uporabu i štetan utjecaj kemijskih sredstava.

Osnovna škola Braća Radić predstavit će projekt Renesansa čiji je cilj upoznati učenike s obilježjima renesanse na području plesa, glazbe, kuhinje, običaja, zanimanja, mode, arhitekture te naučeno prezentirati u svrhu promocije Renesansnog festivala u Koprivnici.

Osnovna škola Đuro Ester predstavit će prve rezultate Erasmus+ projekta Krećimo se na zdrav, siguran i održiv način čiji je cilj poticanje učenika da u školu dolaze pješice ili biciklima. Isto tako, predstavit će i razredni projekt Svaki mjesec jedan sat volontiram, a sadržaj su mu volonterske i humanitarne aktivnosti.

čitam...