PROJEKT EIS – Everywhere International SMEs

Koprivnički poduzetnik u suradnji s HGK razvija novi program za internacionalno poslovanje hrvatskih malih i srednjih poduzetnika

Koprivnički poduzetnik definitivno prednjači kada govorimo o poduzetničkim aktivnosti, ali ne samo u gradu već i u županiji. Tražimo modele za daljnje poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Smatramo da je taj segment najfleksibilniji i da može donijeti zaokrete u tokovima gospodarstva. Internacionalizacija je važna jer nam je vanjsko tržište potrebno. Očekivati da ćemo ostati zatvoreni u svoj mali teritorij i da ćemo imati dobre plaće i fino živjeti bez izvoza, to je iluzija. Treba nam otvaranje i novi iskoraci i ovo je dobar put za to, zaključio je gradonačelnik Jakšić. 

12:08h
0

Koprivnički poduzetnik jedan je od partnera na projektu pod nazivom EIS – Everywhere International SMEs, financiranog iz Interreg Internacional programa, a koji za cilj ima razviti sustav potpore za internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih poduzetnika.

Uz Koprivnicu, na projektu sudjeluje još sedam zemalja partnera i to iz Velike Britanije (nositelj projekta), Danske, Portugala, Poljske, Sjeverne Irske i Italije.

– Mi smo iz ovog projekta prepoznali dodatnu priliku da saznamo nešto novo i vrlo smo ambiciozno razvili taj program internacionalizacije malog i srednjeg poduzetništva. Naslonjen je na znanje i iskustvo Europskih zemalja. Znači, postojat će sustav putem kojeg će HGK i nadležno ministarstvo dobiti detaljan uvid u stanje poduzetništva i kreirati upravo takve natječaje koji su potrebni. Prema tome, znat će se planovi poduzetnika, u kojem smjeru razmišlja, ima li dovoljno organizacijskog i financijskog kapaciteta, kako stoji s tehnologijama i inovacijama… Ovime će se dobiti i ti podaci, osim onih standardnih koji ukazuju na financijsko stanje neke firme i u skladu s tim moći će se poduzimati i potrebne mjere – objasnila je Martina Golčić, direktorica KC Poduzetnika.

Foto: Matija Gudlin
Martina Golčić // Foto: Matija Gudlin

Tako je potpisan i Sporazum o suradnji Koprivničkog poduzetnika i Hrvatske gospodarske komore.

– Drago nam je da nas je Koprivnički poduzetnik prepoznao kao jednog od suradnika. Naša su glavne aktivnosti vezane uz internacionalizaciju malog i srednjeg poduzetništva što je i tema projekta. Ovo je nadogradnja naših aktivnosti koje će pomoći u što boljoj prilagodbi poduzetnika pri izlasku na strano tržište – istaknula je Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže Hrvatska.

Konferenciji je prisustvovao i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

– Koprivnički poduzetnik definitivno prednjači kada govorimo o poduzetničkim aktivnosti, ali ne samo u gradu već i u županiji. Tražimo modele za daljnje poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Smatramo da je taj segment najfleksibilniji i da može donijeti zaokrete u tokovima gospodarstva. Internacionalizacija je važna jer nam je vanjsko tržište potrebno. Očekivati da ćemo ostati zatvoreni u svoj mali teritorij i da ćemo imati dobre plaće i fino živjeti bez izvoza, to je iluzija. Treba nam otvaranje tržišta i novi iskoraci i ovo je dobar put za to – zaključio je gradonačelnik Jakšić. 

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin