JAVNA VATROGASNA POSTROJBA

Koprivnički vatrogasci u prošloj godini odradili 164 intervencije, neodgovorni građani tri puta su ih digli na lažnu dojavu

Uvijek spremni, moto je kojim se vode djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica.

08:27h
0
Fotografije: Arhiva/Ilustracija

Uvijek spremni, moto je kojim se vode djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica. Provjerili smo kakva im je bila 2020. godina. Kako su nam javili, tijekom svih 12 mjeseci odradili su 164 intervencije. Od toga, nešto manje od pola, točno njih 78, bilo je vezano na požar.


Najviše su puta, točno 19, koprivnički vatrogasci na teren jurili zbog požara otvorenog prostora, 16 puta zbog zapaljenja peći i dimnjaka, u 13 slučajeva gorjeli su stambeni objekti, devet puta vozila, šest puta gospodarski objekti, pet puta vatra je zahvatila kontejnere i kante za smeće, zabilježena su i četiri slučaja zapaljenja gospodarskog objekta te tri poslovna objekta. Ostale vrste požara bile su razlog za dodatne tri intervencije.

Kad su u pitanju ostale intervencije, tehničke naravi, vatrogasci su izlazili 86 puta.

Najviše zbog tehničkih intervencija, kojih je bilo 51. Tehničkih intervencija u prometu lani je zabilježeno 21. Prema tablici intervencija u 2020. godini vidljivo je da su osam puta odradili ostale intervencije, a tri su puta bili angažirani oko ispumpavanja.

Srećom, pod kategorijom eksplozija, u prošloj godini nema evidentiranih intervencija.

Tri su put tijekom prošle godine vatrogasci krenuli na teren zbog lažne dojave, jednom u kolovozu, a dva puta ih je netko “nasamario” u prosincu.

JVP Koprivnica ima 66 zaposlenika u što spada operativa u JVP, serviseri i “prvi kat” te vatrogasci u Podravci i Bilokalniku. Operativci u JVP i vatrogasci u Podravci i Bilokalniku su raspoređeni u četiri smjene 24 sata na dan, a rad ostalih djelatnika organiziran je od 07 do 15 sati.

Osim intervencija svakodnevno imaju i druge obveze i zadatke, rade na održavanju i uređenju vozila i prostora, na usluzi su građanima i Gradu, servisiraju vatrogasne aparate, osposobljavaju pučanstvo u provedbi zaštite od požara, organiziraju posjete školske djece i djece iz dječjih vrtića. Vatrogasci svakodnevno izvode vježbe s vozilima i opremom, a povremeno planiraju i složenije vježbe na području interveniranja u koje su uključeni i neki drugi subjekti.

Podsjetimo, osim redovne vatrogasne djelatnosti vatrogasci po potrebi pružaju i ostale usluge kao što je prijevoz pitke vode auto-cisternom, za što se posebno plaća, a obračun se radi po kilometraži. Zatreba li vam punjenje cisterne vodom, također ih možete nazvati.

Ukoliko morate odraditi neke radove na visini, od JVP-a možete unajmiti hidraulične auto ljestve koje vas mogu dignuti do 30 metara. Ta se usluga obračunava po satu.

Na popisu usluga koje obavljaju su iznajmljivanje elektro ili drugih pumpi za ispumpavanje vode, ispumpavanje bunara do maksimalne dubine 12 metara, usluga sa agregatom “Rossenbauer” ili druge marke, visoko tlačnom pumpom, iznajmljivanje prijenosnog generatora za proizvodnju električne energije, osiguranje vatrogasnim vozilom s posadom do 4 člana.

Tu su još pranje ceste, otvaranje vrata u slučaju gubitka ključa i sl., iznajmljivanje motorne pile za drvo, metal ili beton, iznajmljivanje električnog reflektora, demonstracija praktičnog gašenja požara aparatom za početno gašenje, iznajmljivanje aparata za početno gašenje: prah, CO2 , brentače, naprtnjače.

Kako stoji na njihovim internet stranicama, u ponudi usluga koje nude su i pranje vozila visokotlačnom pumpom pod visokim temperaturama, servisiranje vatrogasnih aparata te osposobljavanje pučanstva za provedbu preventivnih mjera ZOP-a.

 

čitam...